Brexit-aftale på plads – nu kommer det svære

SKILSMISSE: Der er indgået en aftale om briternes exit fra Unionen mellem forhandlere i Bruxelles. En aftale, som nu står foran en svær politisk proces, særligt i Storbritannien.

BRUXELLES: Højtstående kilder i Bruxelles bekræfter over for Altinget, at den omkring 500 sider lange skilsmisseaftale mellem EU og Storbritannien er klar til at møde sin politiske skæbne.

Aftalen blev indgået mellem forhandlere fra EU's Brexit-team og premierminister Theresa Mays udsendinge sent mandag aften.

Ifølge BBC præsenterer May aftalen for sine regeringsmedlemmer én for én tirsdag aften, hvorefter de vil diskutere den ved et møde i regeringskabinettet onsdag eftermiddag. Sabelraslen er dog allerede begyndt i Mays bagland, og aftalen kan meget vel blive afvist i London.

Det nordirske problem
Til det sidste var spørgsmålet om, hvordan EU's nye ydre grænse mellem Irland og Nordirland holdes åben efter Brexit, den store knast, der trak tænder ud hos forhandlerne.

EU-siden har insisteret på en garanti for, at der ikke vil blive behov for hverken told- eller varekontroller på den delte ø. Derfor har de krævet en sikkerhedsventil i aftalen, som beholdt Nordirland i EU's indre marked og toldunion, hvis ikke det lykkes at holde grænserne åbne på anden vis.

Det har dog vist sig umuligt at sælge til briterne – ikke mindst på grund af Mays nordirske støtteparti, DUP, som er brændende imod, at grænsen i så tilfælde vil placeres ned gennem Det Irske Hav.

Gemte henvisninger
I stedet vil nødbremsen, ifølge kilder med kendskab til teksten, nu bestå i, at Storbritannien forbliver i et midlertidigt toldsamarbejde med EU.

En række særlige bestemmelser og garantier, der er indført specifikt for at sikre den åbne grænse i Nordirland, er blevet "gemt" i teksten og dens annekser.

Det sker for at gøre aftalen nemmere at sluge politisk, både for nordirske DUP og for May, der har erklæret, at "ingen britisk premierminister ville kunne gå ind på" en aftale, der stillede Nordirland anderledes end resten af Storbritannien.

Onsdag eftermiddag vil aftalen også blive præsenteret for EU-ambassadørerne fra de 27 øvrige EU-lande, som endnu ikke har set teksten, der er blevet forhandlet i dybeste hemmelighed på grund af sin følsomme natur.

Forrige artikel Kammeradvokat: Departementschef inhabil i sag om kæreste Kammeradvokat: Departementschef inhabil i sag om kæreste Næste artikel Hvordan går det med at lande en finanslov? Bliv opdateret på et øjeblik Hvordan går det med at lande en finanslov? Bliv opdateret på et øjeblik