Brian Mikkelsen stopper som minister

EXIT: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) forlader regeringen for at blive administrerende direktør for Dansk Erhverv.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

En af Konservatives absolutte nøglepersoner siger farvel til Slotsholmen.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) træder ud af regeringen for i stedet at blive administrerende direktør hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

"Jeg er både stolt, bevæget og begejstret på en og samme tid. Sagen er, at jeg har takket ja til at blive administrerende direktør i Dansk Erhverv," skriver Brian Mikkelsen på Facebook.

Det er en erfaren og indflydelsesrig politiker, der tager sin afsked med dansk politik. Brian Mikkelsen har siddet i Folketinget i 24 år og været minister i alle regeringer siden 2001 med konservativ deltagelse.

Han har også haft afgørende indflydelse hos Konservative, hvor partiformænd er kommet og gået, mens hans placering i partiledelsen har været uforandret. Her har han siddet solidt, siden han var med til at gøre Bendt Bendtsen til formand.

Brian Mikkelsens tiltræden som administrerende direktør for Dansk Erhverv betyder også, at den nuværende, Jens Klarskov, stopper. Det sker ifølge Dansk Erhverv efter gensidig aftale.

Brian Mikkelsen er den tredje minister, der siger farvel til til Løkke-regeringen på mindre end to måneder. 1. maj forlod Søren Pind og Esben Lunde Larsen også deres ministerposter, med begrundelsen om at de ikke længere vil være i politik.

Ikke et fravalg, men et tilvalg
Den afgående erhvervsminister ser det dog ikke selv som et fravalg af dansk politik:

"Der er således ikke tale om et fravalg af dansk politik – men om et tilvalg af en dagligdag, hvor jeg får mulighed for at kæmpe endnu mere for dansk erhvervslivs vilkår og muligheder. Faktisk vil jeg i al beskedenhed nævne, at Erhvervsministeriet er en velfungerende og velsmurt maskine, så det er i hvert fald ikke et sted, man med lethed siger farvel til," skriver han på Facebook.

Allerede i 2010 luftede Brian Mikkelsen overfor Altinget, at hvis han ikke længere var politiker, så ville han være direktør.

”Hvis jeg ikke er politiker, er jeg direktør et sted, eller også arbejder jeg i udlandet. Hvis jeg forbliver minister, bliver jeg i politik,” sagde han dengang.

Har set skriften på væggen
Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er sandheden bag Mikkelsens farvel til ministerkontoret formentlig snarere, at der er under et år til folketingsvalg, hvor meget tyder på, at magten skifter.

"Forklaringen om, at Brian Mikkelsen efter ”mange spændende år i politik glæder til nye udfordringer”, er den sædvanlige smøre, når en minister smutter. Sandheden er vel, at Brian realistisk har vurderet, at der kun er ringe chance for, at han er minister om et år. Og at han bare ikke gider tage fem eller ti år mere i opposition," siger Erik Holstein.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) takker Brian Mikkelsen for indsatsen.

"Personligt har jeg sat overordentligt stor pris på mit tætte, tillidsfulde og konstruktive samarbejde med Brian. Jeg vil gerne ønske ham stort tillykke med de nye udfordringer og ser frem til samarbejdet i hans nye kapacitet," siger Lars Løkke i en pressemeddelelse.

Statsministeren vil udpege en ny minister torsdag.

Kritik af jobskifte
At det netop er erhvervsministeren, der skifter til en erhvervsorganisation, vækker kritik hos nogle af hans politiske kollegaer.

Det drejer sig om henholdsvis formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), og formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp (S), der efterlyser en armslængde, fordi Brian Mikkelsen netop har forhandlet en ændring af erhervsfremmesystemet med regionerne og kommunerne.

Brian Mikkelsen har endnu ikke forholdt sig til udfordringen med armslængden. Men han skriver på Facebook, at han fra nu af vil lægge sit politiske ståsted på hylden og fremover være politisk neutral.

Dokumentation

Blå bog: Brian Mikkelsen
Født 31. januar 1966 i København
Gift med Eliane Wexøe-Mikkelsen

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Sjællands Storkreds fra 13. november 2007
Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Vestsjællands Amtskreds fra 21. september 1994 til 13. november 2007
Midlertidigt folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Vestsjællands Amtskreds fra 11. marts 1993 til 18. april 1993
Kandidat for Det Konservative Folkeparti i Holbækkredsen fra 1990.

Parlamentarisk karriere
Erhvervsminister fra 28. november 2016
Økonomi- og erhvervsminister fra 23. februar 2010 til 3. oktober 2011
Justitsminister fra 10. september 2008 til 23. februar 2010
Kulturminister fra 27. november 2001 til 10. september 2008
Finansordfører, erhvervsordfører, skatteordfører, it-ordfører og idrætsordfører. Formand i folketingsgruppen 2012-2015, næstformand 1999-2001, 2011-2012 og fra 2015.

Uddannelse og erhverv
Cand.scient.pol., Københavns Universitet, fra 1986 til 1994
Student, Ballerup Gymnasium, fra 1983 til 1986
Orcas High School, fra 1982 til 1983.

Økonom, Arbejdsløshedskassen for Selvstændigt Erhvervsdrivende, fra 1992 til 1996
Interviewer, GFK/Observa, fra 1990 til 1992
IBM, 1986.

Kilde: Regeringen 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00