Debat

Cepos til Movia: Drop monopolet og giv borgerne bedre bustransport

DEBAT: Movia frygter, at konkurrence fra private busselskaber vil skade Cityringens fremtid. Men de rejsende skal ikke være midler for den offentlige transport, skriver Jonas Herby, specialkonsulent i Cepos.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonas Herby
Specialkonsulent i CEPOS

Markedsværdien af Nokia — der tidligere sad på en stor del af markedet for mobiltelefoner — toppede i 2007, hvor selskabet var tæt på 100 milliarder dollars værd.

Få år senere var værdien reduceret til 5 procent, da man efterhånden havde indset, at smartphones var fremtiden, og Nokia havde mistet sin førerposition som skaberen af nogle af verdens bedste mobiltelefoner.

Nokias nedtur viser, hvorfor mange i Vesten var nervøse for, at kommunismen på sigt ville vinde over de vestlige frihedsidealer. For hvordan skulle den liberale økonomi klare sig mod planøkonomien, når konkurrencen uundgåeligt måtte føre til dyrere produkter på grund af ’spild’?

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Historien viste heldigvis, at bekymringerne var overflødige. Og netop den frie konkurrence med dens produktvariation og ”kreative destruktion” er en af årsagerne til, at Vestens idealer om frihed for det enkelte menneske i sidste ende vandt over kommunismen.

Man ser dog stadig med jævne mellemrum indlæg i den offentlige debat, hvor der bliver argumenteret for skaderne af den frie konkurrence. Ofte er argumentet, at den frie konkurrence vil ødelægge værdien af det eksisterende, hvilket vil gøre os alle fattigere.

For hvad vil private busselskaber gøre i konkurrencen med for eksempel Cityringen? De vil med TGP’s ord ”øge antallet af busafgange betragteligt og sænke priserne i busserne”.

Jonas Herby
Specialkonsulent i CEPOS

Man skriver det ikke direkte, men konklusionen er den samme: Smartphones og Nokias efterfølgende nedtur har været til skade for samfundet.

Transporten skal være til for de rejsende
Et af denne slags indlæg så man med Thomas Gyldal Petersens (TGP) debatindlæg på Altinget.dk den 22. marts 2018.

TGP var bekymret for Cityringens fremtid (den nye metro i København), for er der noget, der vil være skadeligt for økonomien i Cityringen, så er det konkurrence fra private busselskaber — præcis som konkurrencen fra Apple var skadelig for Nokia.

Og derfor skal staten ifølge TGP ikke tillade private busselskaber at konkurrere med den offentlige trafik.

For hvad vil private busselskaber gøre i konkurrencen med for eksempel Cityringen? De vil med TGP’s ord ”øge antallet af busafgange betragteligt og sænke priserne i busserne”.

De vil altså tilbyde et samlet set bedre produkt, præcis som Apple gjorde. Og selvom smartphones har glædet ufatteligt mange mennesker, så er tabet af værdierne i Nokia åbenbart vigtigere ifølge logikken i TGP’s indlæg.

Cityringens økonomi er ifølge TGP så vigtig for samfundet, at busserne er tilpasset til ”at sikre et tilstrækkeligt passagergrundlag i en Cityring, der kører i København og på Frederiksberg.”

De rejsende i den offentlige trafik er altså midler for den offentlige transport. Det er ikke den offentlige transport, der er til for borgernes skyld.

Ud fra samme logik burde vi have brugt offentlige midler og regulering til at sikre, at Nokia havde et tilstrækkeligt kundegrundlag, så ikke vi mistede den enorme værdi i selskabet. Problemet er selvfølgelig, at grunden til, at værdien af Nokia raslede ned, var, at Nokia ikke længere var noget værd.

Og det samme vil være tilfældet for Cityringen, hvis kunderne vælger de private busselskaber i den frie konkurrence (jeg har dog selv meget svært ved se, at det skulle ske).

Monopol dækker over fejlslagne beslutninger
Nu ER Nokia og Cityringen trods alt ikke det samme.

Blandt andet er Cityringen finansieret af skatteborgerne, som ikke selv har valgt at købe aktier, der kan give et økonomisk tab.

Men det ændrer ikke på, at konkurrence er sundt og til stor glæde for borgerne.

Det siger TGP jo selv, når han siger, at busselskaberne vil sænke priserne og øge frekvensen i konkurrencen mod Cityringen.

Hvis ikke Cityringen kan klare sig i konkurrencen, må borgerne jo fyre de politikere, der vedtog den — præcis som Nokia fyrede direktøren, der ikke kunne klare kampen mod smartphones.

Det sidste, vi som borgere ønsker, er politikere, der fastholder et monopol for at dække over egne fejlslagne beslutninger (her er Københavns Kommunes kamp mod det private bycykelfirma, Donkey Republic, i øvrigt et andet trist eksempel).

6. marts 2018 offentliggjorde jeg et notat, som viste, at en liberalisering af den kollektive transport — så private fjernbusser må konkurrere med det det offentlige i hele landet og ikke kun på rejser over Storebælt — vil gøre det langt billigere for borgerne at vælge den kollektive transport frem for bilen.

Man får altså billigere og bedre kollektiv transport til glæde for trafikken og miljøet. Er det ikke det, Movia med videre har argumenteret for i årevis?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Herby

Specialkonsulent, Cepos
cand.polit. (Univerisity of Wisconsin-Madison og Københavns Uni. 2006)

0:000:00