Chefs pludselige exit har skabt uro og utryghed i Fødevareministeriet: "Jeg frygter, at alle stopper med at sige fra"

Afdelingschef Anders Holbølls usædvanlige afsked med Fødevareministeriet har skabt røre blandt ansatte i departementet. De fortæller under anonymitet om forcerede processer og frygt for at give fagligt modspil. Departementschef Morten Niels Jakobsen fortæller, at udtalelserne gør stort indtryk, og at ledelsen har sat initiativer i gang, der skal forbedre medarbejdernes trivsel. 

Der er en frygt for, at det kan få personlige konsekvenser, hvis man giver fagligt modspil, fortæller medarbejdere i Fødevareministeriets departement. Morten Niels Jakobsen fortæller, at der "altid er plads til faglige inputs og modspil på alle niveauer."<br>
Der er en frygt for, at det kan få personlige konsekvenser, hvis man giver fagligt modspil, fortæller medarbejdere i Fødevareministeriets departement. Morten Niels Jakobsen fortæller, at der "altid er plads til faglige inputs og modspil på alle niveauer."
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Pludselig var han væk. Kontoret stod mørkt og aflåst tilbage.

Det var mandag 18. september, og afdelingschef Anders Holbøll havde om formiddagen holdt onboarding for nye ansatte i Fødevareministeriets departement. Men efter et møde med departementschef Morten Niels Jakobsen samme eftermiddag, så ingen ham mere.

Afdelingschefens uventede exit har sendt rystelser ned igennem systemet. For måden det skete på er helt usædvanlig på Slotsholmen.

"Det, der bliver ved med at vende tilbage i mit hoved, er, at det var uordentligt," siger en medarbejder.

"I bund og grund er der begået et slags karaktermord," siger en anden.

Men det her handler for de ansatte om mere og andet end en enkelt mands afsked.

Altinget har under aftale om anonymitet talt med en lang række ansatte på tværs af kontorer i Fødevareministeriets departement, og de fortæller om ledelsesværdier, som de ikke kan se sig selv i.

Om forcerede processer, der påvirker den faglige kvalitet. Og om en frygt for, at fagligt modspil kan få konsekvenser, ligesom de oplever, at det gjorde for Anders Holbøll.

Dagene gik, og de ansatte i departementet kunne ingen besked få om, hvor Anders Holbøll var. Men i alle kroge blev der talt om hans forsvinden. Blandt andet affødt af, at afdelingschefen blev slettet fra ministeriets sagssystemer. Havde han taget af kassen? Måske var det en sag om seksuel krænkelse? Stress? 

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00