Debat

Christiania-talsmand: Forbudspolitik har slået fejl

DEBAT: Vi udsætter vores medborgere for en langt større risiko for afhængighed og psykoser, fordi forbudspolitikken forhindrer muligheden for kvalitetskontrol og vejledning, skriver Risenga Manghezi, talsmand for Christiania.

Foto: Foto: Peter Fallesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Risenga Manghezi
Talsmand for Christiania

Lige nu er der ingen vejledning, ingen kvalitetskontrol og ingen beskyttelse for de talrige brugere af cannabis. Vi udsætter derfor vores medborgere for en langt større risiko for afhængighed og psykoser end nødvendigt.

Risenga Manghezi
Talsmand, Christiania

Det første spørgsmål, vi må stille os selv i diskussionen om legalisering af cannabis er, hvor godt den nuværende forbudspolitik virker? Svaret er ligetil. Den virker overhovedet ikke.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der bliver solgt mere og mere hash i Danmark, og vi bruger flere og flere ressourcer på at lade som om, vi gør noget ved det.

Jeg siger lade som om, fordi mange års nultolerancepolitik har bragt så beskedne resultater, at de er til at overse.

Nordlys-aktion uden effekt
Da politiet lavede sin stort anlagte Nordlys-aktion i 2014, fik man arresteret mere end 80 personer på Christiania, i København og på resten af Sjælland.

Handlen fortsatte uændret. Trafikken af kunder i Pusher Street flød videre som om intet var hændt, antallet af boder forblev det samme, og jeg tvivler stærkt på, at aktionen har gjort noget nævneværdigt indhug i de bagerste bagmænds tegnebøger.

Der er alt for mange penge og alt for mange risikovillige sjæle til, at Nordlys kunne blive andet end et blålys. Og aktionen illustrerer, hvordan vi som samfund lader som om, at vi gør noget ved problemet.

Katten efter musen
Vi sætter politimænd og uskyldige borgeres liv i fare i et katten-efter-musen-spil, der har stået på siden 2004, hvor VK-regeringen besluttede at slå hårdt ned på den åbenlyse handel.

Siden da er der blevet sat flere og flere politiressourcer ind. Men hvor er resultaterne?

Retorikken omkring indsatsen illustrerer den opgivende attitude. Det er den ”åbenlyse” handel, man vil gøre noget ved. Retorikken afslører intentionen. Eller manglen på samme.

Vi lader som om
For det er som om, at der er en erkendelse dybt inde i vores fælles retsbevidsthed. Et blødt punkt i hjertet hos selv de hårdeste retsordførere.

Erkendelsen er, at vi aldrig kan komme hashhandlen rigtigt til livs. Så lad os gøre noget ved den ”åbenlyse” handel. Lad os lade som om.

En reel regulering
Hvis vi reelt vil gøre noget for de udsatte unge, som er dem, der først og fremmest er i fare, når det handler om hash, så skal vi sætte ind med en reel regulering.

Vi skal gøre det lovligt for voksne og ansvarlige mennesker at indtage cannabis rekreativt. Og vi skal gøre det ulovligt for de mindreårige.

Der skal være et skel, for når det er ulovligt for alle, tager borgerne retsstatens formaninger lige så lidt alvorligt, som man gjorde under forbudstiden i USA.

Ingen kvalitetskontrol
Vi skal sørge for, at der er en mærkning af cannabis, så kunderne ved, om det, de indtager, svarer til en pilsner, til et skud vodka eller om det er noget, der kan sammenlignes med absint eller træsprit.

Lige nu er der ingen vejledning, ingen kvalitetskontrol og ingen beskyttelse for de talrige brugere af cannabis. Vi udsætter derfor vores medborgere for en langt større risiko for afhængighed og psykoser end nødvendigt.

Og så skal vi sikre, at vejledning omkring farerne ved cannabis er at finde samme sted som salget, så man dér, hvor man køber cannabis, kan få vejledning i, hvad man kan gøre, hvis man ønsker at reducere sit forbrug eller helt at stoppe.

Forsømt misbrugsindsats
Hvis vi vil beskytte de unge, så må vi tage et reelt ansvar for reguleringen af markedet. Vi bør gøre ligesom med alkohol og sætte klare regler for, hvad der er ansvarligt brug, hvor gammel man må være, og sikre en varedeklaration, der beskriver, hvor stærkt det er.

Det skal beskattes, og indtægterne skal gå til den misbrugsindsats, som vi så skammeligt har forsømt, fordi pengene skulle bruges til resultatløs symbolpolitik.

Hvis ikke vi tager det ansvar, så er der ingen oprigtighed i lovgivernes ord om, at de gerne vil passe på de unge. Så lader de bare som om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Risenga Manghezi

Fhv. pressetalsmand, Christiania, medejer, Christiania Cykler og Christiania Smedie
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00