Claus Hjort accepterer Kristian Jensen som næstformand

VENSTRE: Det er nu klart slået fast, at det er Lars Løkke Rasmussen, der bestemmer i Venstre, og derfor kan Kristian Jensen godt fortsætte som næstformand. Det siger Claus Hjort Frederiksen efter møder i partiet. Der er blevet "luftet ud", siger Kristian Jensen. Men Hjort har opnået, hvad han ville, vurderer kommentator.

I sidste uge krævede Venstres chefstrateg Claus Hjort Frederiksen, at Kristian Jensen skulle trække sig som næstformand. Tiden for det delte formandsskab mellem Løkke og Jensen er slut, meldte Hjort.

Men efter møder i Venstres forretningsudvalg siger Claus Hjort Frederiksen nu, at Kristian Jensen kan fortsætte som næstformand.

Det skriver han i et opslag på Facebook.

Kristian Jensen er tilfreds med at kunne fortsætte på posten. Han mener, at møderne i partiet har betydet, at der er skabt klarhed og blevet luftet ud, skriver han på Twitter.

Opgør om magten i Venstre
Kampen om, hvem der skal stå i spidsen for Venstre fremover, har ulmet længe, men kom for alvor frem i offentligheden omkring Venstres sommergruppemøde i starten af august.

Kristian Jensen lagde ud i et interview i Berlingske 7. august, hvor han direkte undsagde V-formand Lars Løkke Rasmussens politiske linje på en række områder.

Det gjorde han blandt andet ved åbent at erklære sig uenig i Venstre-formandens beslutning om at åbne for en SV-regering under valgkampen.

"En SV-regering er ikke svaret, og jeg tror, der fra de andre borgerlige partier er en forventning om, at hvis vi skal stå i spidsen for det borgerlige samarbejde, så skal vi også sige det klart og tydeligt," lød det fra næstformand Kristian Jensen i interviewet.

Det fik Claus Hjort Frederiksen til at opfordre Kristian Jensen til at trække sig som næstformand og erklære det såkaldt delte formandskab dødt.

Aftalen om at dele magten mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen blev indgået, da en række Jensen-støtter forsøgte at vælte Løkke som formand i sommeren 2014.

Holstein: Jensen er stækket
Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, har Claus Hjort Frederiksen dog opnået det, han ville, selv om Kristian Jensen bliver siddende.

"Allerede på valgaftenen slog Hjort fast, at ethvert oprør mod Løkke ville blive slået ned med hård hånd. Og det er præcis, hvad han har gjort," siger Holstein.

"Kristian Jensen er kraftigt stækket, og det er banket helt fast, at det er Løkke, der bestemmer. Det var, hvad Hjorten ville opnå – og så kan han leve med, at en vingeskudt udgave af Kristian Jensen bliver siddende som næstformand," lyder analysen.

Ifølge Erik Holstein var mange Venstre-folk i begyndelsen enige i Hjorts kritik af Kristian Jensen.

"Men Hjort blev ved og ved, og det tog et omfang, hvor de fleste fik nok. Så selv om Hjort kan tillade sig næsten alt i Venstre, har der været et pres for, at han skulle stoppe nu. Konflikten var jo ved at komme helt ud af kontrol," siger den politiske kommentator.

Spekulationerne om, hvorvidt der stadig er et såkaldt delt formandskab eller ej, har ingen betydning i praksis, mener han.

"Det delte formandskab er forbi. Men det vil ikke gøre nogen forskel i praksis. For reelt har det aldrig eksisteret. Det var en papirkonstruktion, Løkke skulle bruge for at overleve for fem år siden."

Forrige artikel Formanden for Folketingets presseloge trækker sig Næste artikel Erfaren borgmester vil stoppe ved næste valg Erfaren borgmester vil stoppe ved næste valg