Claus Hjort får sit ønske om nævningesag afvist

Københavns Byret har afvist Claus Hjort Frederiksens ønske om, at den forestående straffesag mod ham afgøres ved et nævningeting. Venstre-nestoren mener, at sagen er af politisk karakter, og derfor bør behandles af nævninge.

Claus Hjort Frederiksen har af Københavns Byret fået afvist sit ønske om, at straffesagen mod ham føres ved et nævneting. 
Claus Hjort Frederiksen har af Københavns Byret fået afvist sit ønske om, at straffesagen mod ham føres ved et nævneting. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Når der bliver afsagt dom i straffesagen mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), er det en dommer og to lægdommere, der svinger hammeren.

Det har Københavns Byret besluttet, skriver Ritzau ifølge Politiken

Retten går dermed imod Claus Hjorts ønske om, at sagen burde afgøres ved et nævningeting ud fra argumentet om, at sagen er af politisk karakter. 

Forskellen på de to procesformer ved retten er, at der ved et nævningeting er flere dommere. Her medvirker i alt ni dommere, hvoraf seks af dem er såkaldte lægdommere uden juridisk baggrund. De resterende tre er juridiske dommere. 

Læs også

Flere processpørgsmål skal afgøres

Claus Hjort, der er tiltalt for at have røbet statshemmeligheder, bliver forsvaret i straffesagen af advokat René Offersen. Det er ham, der har udtrykt ønsket om et nævneting. 

Argumentet fra forsvarerens side er, at retsplejeloven foreskriver, at et nævningeting skal træffe afgørelse i sager "vedrørende politiske lovovertrædelser", skriver Politiken. 

Til november og ind i december bliver det op til Københavns Byret at afgøre, hvorvidt der er beviser for tiltalen mod den tidligere topminister. 

Byrettens afvisning af Claus Hjorts ønske sker som led i den såkaldte hovedforhandling, hvor flere processuelle spørgsmål om straffesagen skal afklares. 

Her skal det afgøres, hvorvidt sagen eller dele af den skal føres bag åbne eller lukkede døre. En afgørelse at det spørgsmål forventes i maj.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00