Claus Perregaard vender tilbage til Borgen

Villy Søvndals rådgiver og tidligere pressechef, Claus Perregaard, vender tilbage til Borgen efter otte års fravær. Denne gang som særlig rådgiver for Pia Olsen Dyhr.

Foto: Facebook
Erik Holstein

Det er en politisk sværvægter, der nu hentes ind som særlig rådgiver for SF-formand Pia Olsen Dyhr. Den 51-årige SF-veteran Claus Perregaard skifter stillingen som underdirektør og kommunikationschef for Danske Vognmænd i DTL ud med jobbet som SF-formandens nærmeste rådgiver. En rolle, han er fortrolig med.

Claus Perregaard blev rådgiver for Villy Søvndal allerede i 2001, og da Søvndal i 2005 vandt formandsopgøret mod netop Pia Olsen Dyhr blev Perregaard den nye formands vigtigste rådgiver. Fra 2008-11 var Perregaard pressechef i SF.

Claus Perregaard kom til at præge den politisk betydningsfulde udvikling af SF i de år, og han var med til at forme SF’s nye skarpe profil over for islamister og andre reaktionære tendenser i indvandrerkredse.

Perregaard hørte også til gruppen, der formede S-SF-aksen, en akse der med til at bringe Helle Thorning-Schmidt (S) til magten.

I en del af perioden arbejdede Claus Perregaard tæt sammen med vennen Henrik Larsen, der siden blev særlig rådgiver for Astrid Krag og Pia Olsen Dyhr. Henrik Larsen døde tragisk af kræft for et år siden.

Skuffet over regeringssamarbejdet
Efter valget i 2011 fulgte Claus Perregaard med Villy Søvndal over i Udenrigsministeriet. Perregaard blev stadig mere frustreret over udviklingen i S-R-SF-regeringen, hvor han mente, at SF var alt for eftergivende over Socialdemokratiet og Radikale. Men Villy Søvndal lyttede i stigende omfang til gruppen af unge SF’ere som Astrid Krag, Jesper Petersen og Thor Möger Petersen frem for Perregaard.

I formandsopgøret mellem Astrid Krag og Annette Vilhelmsen støttede Perregaard ligefrem Vilhelmsen, selvom Astrid Krag var Søvndals kronprinsesse.

Da Vilhelmsen overraskende vandt opgøret, overtog Perregaard endnu engang posten som SF-pressechef under den nye formand. Perregaards håb og forventning var, at Vilhelmsen ville trække SF ud af Thorning-regeringen.

Den uerfarne Annette Vilhelmsen viste sig dog ude af stand til at løfte opgaven, og i marts 2013 sagde Claus Perregaard op med øjeblikkelig virkning. Han forlod desillusioneret Christiansborg.

Siden har Claus Perregaard været ansat i DTL og ved siden af lavet selvstændig konsulentvirksomhed. Men Perregaard er grundlæggende et politisk dyr, og ud fra den betragtning er hans genkomst på Borgen helt logisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Perregaard

Underdirektør, Public Affairs Manager, Dansk Transport og Logistik
cand.mag. i filosofi og historie (Roskilde Uni. 2000)

Villy Søvndal

Fhv. udenrigsminister og partiformand (SF), byrådsmedlem, Kolding, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00