Kommentar af 
Connie Hedegaard

Connie Hedegaard til Venstre: Drop jeres nølen og få CO2-afgiften overstået

Et godt råd til den nye Venstre-ledelse er at droppe den "stille og rolige" tilgang til en CO2-afgift på landbruget. Træf de svære valg og få det overstået, så vi kan komme videre, skriver Connie Hedegaard.

Det svært at komme i tanker om andre sektorer end landbruget, hvor det danske samfund har taget det så uendeligt stille og roligt, langmodigt og aldeles pinagtigt forslæbende, skriver Connie Hedegaard.
Det svært at komme i tanker om andre sektorer end landbruget, hvor det danske samfund har taget det så uendeligt stille og roligt, langmodigt og aldeles pinagtigt forslæbende, skriver Connie Hedegaard.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Connie Hedegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tilsyneladende er Venstres kommende formands hedeste politiske ønske, at vi skal tage det stille og roligt med en CO2-afgift på landbruget. Kære Troels, dine bønner er blevet hørt.

Faktisk er det svært at komme i tanker om andre sektorer, hvor det danske samfund har taget det så uendeligt stille og roligt, langmodigt og aldeles pinagtigt forslæbende.

Men tingene skal selvfølgelig gøres ordentligt, og da ingen benægter, at opgaven med at stykke afgiften sammen på den helt rigtige og balancerede måde er kompliceret, aftalte partierne i november 2020, at et uvildigt ekspertudvalg måtte hjælpe til. For at udvalget ikke skulle forhaste sig, fik de et par år til opgaven – en beslutning, som om et par uger kan fejre treårs fødselsdag – uden at vi endnu har set noget til slutresultatet.

Læs også

Stille og roligt går tiden. Stille og roligt forværres klimaforandringerne. Stille og roligt udskydes tidspunktet, hvor landbruget får et klarere incitament til at komme op i innovationsgearet i forhold til at levere deres del af CO2-reduktionerne og omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Hensyn på hensyn

Men nu ikke så utålmodig. Snart kommer vel indspillet – i form af mulige scenarier? – fra det ekspertudvalg, som politikere og Axelborg i årevis har kunnet gemme sig bag, og så kan politikerne vel begynde armlægningen om den præcise udformning.

Hvis ekspertudvalget ellers løser sin opgave, har de allerede taget de hensyn, som Troels Lund Poulsen nu også vil have treparten til at se på. Kan det ikke blive for stille og roligt – selv for Venstre?

Connie Hedegaard
Formand, Concito

Eller hvad? Man kan godt komme en lille smule i tvivl, når formandskandidat Troels Lund Poulsen (V) i Politiken 26. oktober oplyser, at han, når ekspertudvalget er kommet med sine anbefalinger, vil nedsætte en grøn trepart, "hvor vi også diskuterer, hvordan vi kan gøre det her på en måde, hvor vi både tager et hensyn til, at vi får en lavere CO2-udledning, men også sikrer, at dansk landbrug fortsat kan producere."

Men hov, de hensyn var jo allerede nævnt i kommissoriet til ekspertudvalget. Her står der, at de skal komme med modeller, der skal levere den samfundsøkonomiske billigste løsning, de skal tage hensyn til bæredygtig erhvervsudvikling, til dansk konkurrencekraft, til sunde offentlige finanser, til beskæftigelsen, til et stærkt velfærdssamfund, til sammenhængskraften og til den sociale balance.

Som professor Katherine Richardsson sagde forleden på Concitos faglige rådsmøde, er de eneste hensyn, der ikke nævnes, hensyn til miljø og natur.

Så hvis ekspertudvalget ellers løser sin opgave, har de allerede taget de hensyn, som Troels Lund Poulsen nu også vil have treparten til at se på. Kan det ikke blive for stille og roligt – selv for Venstre?

Bliv en del af løsningen

Og apropos tempoet. Når man undrer sig over, at det ekspertudvalg, der var tæt på at være færdig sidste år, da valget blev udskrevet, stadig ikke har afleveret, får man lidt forblommede forklaringer, der alle sammen cirkler omkring, at ekspertudvalget sekretariatsbetjenes af hele seks ministerier, der – må man forstå – koordinerer ganske intenst og tidskrævende indbyrdes, før ting tilgår udvalget.

Undskyld, men hvad er meningen med at hidkalde uvildige eksperter, hvis øvelsen ender i den sædvanlige afhandling og koordinering mellem diverse kontorer på Slotsholmen? Dén del skal bestemt også til. Men vel efter at man har fået eksperternes bedste – uvildige – bud? Selvfølgelig bistået af embedsværket med tekniske beregninger og så videre.

Få det dog overstået. Træf nu de svære valg. Så vi og Venstre kan komme videre.

Connie Hedegaard
Formand, Concito

Men det uvildige faglige ekspertbidrag skal vel ikke på forhånd være afhandlet med kompromisser mellem diverse ministerier? Ikke mærkeligt, at ting så tager tid.

På føromtalte debatmøde i Concito bedyrede Landbrug og Fødevarers klimadirektør, at han skam også er utålmodig efter en afklaring. Men man måtte forstå, at det var politikerne, vi ventede på.

Hm. Selvom utålmodighed efter handling næppe er det stærkeste signal, de folkevalgte modtager fra Axelborg, kunne et godt råd til den nye Venstre-ledelse – frem for mere "stille og roligt", som ingen vinder på – snarere være: Få det dog overstået. Træf nu de svære valg. Så vi og Venstre kan komme videre.

Indfas en afgift over en årrække. Beløn de landmænd, der rykker hurtigt. Send penge tilbage i erhvervet til at accelerere omstillingen og innovationen. Med andre ord: Bliv stille og roligt en del af løsningen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00