DA efter møde om nedslidning: "Vi er slet ikke i nærheden af trepart"

TIDLIG TILBAGETRÆKNING: Indledende møde med arbejdsmarkedets parter om tidlig pension udstiller åbenlyse uenigheder. Regeringen vil ikke afvise at inkludere udenlandsk arbejdskraft i forhandlingerne for at gøre en løsning mere spiselig for arbejdsgiverne.

Regeringen har taget et vigtigt første skridt i retning mod en aftale om tidlig tilbagetrækning for nedslidte.

Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) efter dagens møde med arbejdsmarkedets parter.

"Det var et godt første møde, og parterne er enige om at fortsætte samarbejdet," siger Mette Frederiksen.

DA-direktør Jacob Holbraad og FH-formand Lizette Risgaard var inviteret til kaffe i Statministeriet for at drøfte, hvordan man kan komme i mål med regeringens ønske om at give nedslidte lønmodtagere og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, bedre mulighed for tidligere pension.

Eller sagt med andre ord: hvordan Socialdemokratiet kan levere på deres nok mest centrale valgløfte på trods af politisk modstand fra et flertal i Folketinget og højlydte protester fra arbejdsgiverne, som frygter et lavere arbejdsudbud, hvis flere får mulighed for at gå tidligt på pension.

Vil bygge bro over uenigheder
Mette Frederiksen erkender, at det ikke er nogen let opgave, regeringen har sat sig for.

"Der er nogen uenigheder, som jeg håber, vi kan bygge bro hen over – også i forhold til, at vi ikke gør noget, som trækker i den forkerte retning i forhold til arbejdsudbuddet. Det er et synspunkt, vi grundlæggende deler, men vi må samtidig konstatere, at vi har en del af arbejdsstyrken, som er så nedslidt, at de faktisk ikke kan arbejde. Og vi får jo ikke et større arbejdsudbud af, at en del af dem i dag ender i det sociale system," siger hun.

Lizette Risggard mener, at spørgsmålet om tidlig tilbagetrækning skal løses gennem en trepartsaftale. FH-formanden lægger dog ikke skjul på, at parterne lige nu står meget langt fra hinanden.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er et stykke fra hinanden i forhold til, om der er en udfordring her. Men vi synes klart, at det er et spørgsmål, som skal løses, og vi går meget gerne ind og er med til at forhandle en trepartsaftale om værdig tilbagetrækning," siger hun.

Dagsorden bekymrer DA
Jacob Holbraad kvitterede efter mødet regeringen for viljen til at inddrage arbejdsmarkedets parter i deres overvejelser. DA-direktøren mener dog ikke, at man overhovedet er i nærheden af trepartsforhandlinger.

"Vi kommer naturligvis, hvis regeringen vil konkretisere deres overvejelser. Men det gør vi jo, fordi det her er en dagsorden, der bekymrer os rigtig meget, fordi man set med vores øjne kommer til at trække en masse dygtige medarbejdere ud af arbejdsmarkedet, selv om der egentlig er behov for det modsatte. Så efter min overbevisning er vi slet ikke på vej ind i et trepartsforløb," siger han.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er det for tidligt at sige, om møderækken med FH og DA skal munde ud i trepartsforhandlinger.

"Vi er startet med drøftelser, og det kan være, at de udvikler sig til at være trepartslignende drøftelser, og hvem ved, måske kan det ende med en trepart. Men det er alt for tidligt at sige noget om. Lige nu er vi igang med at afsøge de gode idéer og de væsentlige bekymringer i forhold til, hvad det er for en model, vi skal udvikle," siger han.

Vil inddrage udenlandsk arbejdskraft
Peter Hummelgaard vil dog ikke afvise, at udenlandsk arbejdskraft kan blive inddraget i forhandlingerne for at trække arbejdsgiverne til truget.

"Vores bekymringer er velkendte, men vi er ikke afvisende over for noget som helst, for hvis vi endelig skal lave nogen af de ting, som arbejdsgiverne har efterspurgt i forhold til udenlandsk arbejdskraft, er det vigtigt, at man får skabt en fælles forståelse med lønmodtagerne. Så for mig at se er det et af de emner, som sagtens kan hænge sammen med diskussionen om værdig tilbagetrækning," siger han.

Trods uenighederne er FH-formanden overbevist om, at det kan lade sig gøre at få enderne til at mødes. Hun vil heller ikke afvise, at det kan blive aktuelt at inddrage udenlandsk arbejdskraft for at gør en aftale spiselig for arbejdsgiverne.

"Når man forhandler en trepartsaftale, kommer der jo mange ting på bordet. Det er lige som en overenskomstforhandling, hvor der bliver givet og taget. Så det er klart, at det også er vigtigt for mig, at der er noget i en sådan aftale, som arbejdsgiverne kan se sig selv i," siger Lizette Risgaard.

Fagbevægelsens førstekvinde henviser til det fælles forståelsespapir mellem regeringen og støttepartierne, hvoraf det fremgår, at politiske aftaler, som medfører mindre arbejdsudbud, skal kompenseres med tiltag, som øger arbejdsudbuddet med et tilsvarende antal.

"Det er en klar tilkendegivelse af, at man vil finde veje, hvorpå der stadig vil være den arbejdskraft til rådighed, som arbejdsgiverne gerne vil have," siger hun.

Forrige artikel David Trads genopstiller ikke til Folketinget David Trads genopstiller ikke til Folketinget Næste artikel FN-klimarapport: Omlæg landbruget, hvis klimakrisen skal afværges FN-klimarapport: Omlæg landbruget, hvis klimakrisen skal afværges
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.