DA i hårdt angreb på regeringens frivilligudspil

FRIVILLIGHED: Regeringen lægger op til at misbruge dagpengesystemet ved at lempe lediges mulighed for at arbejde frivilligt, mener DA. LO er også kritiske, mens støttepartiet DF afventer forhandlingerne.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Rasmus Dahl Løppenthin

Regeringen vil forbedre lediges mulighed for at arbejde frivilligt, og det får en hård medfart af Dansk Arbejdsgiverforening.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og børne-og socialminister Mai Mercado (K) lægger op til at øge den såkaldte timegrænse, så dagpengemodtagere fremover kan arbejde frivilligt i op til 10 timer om ugen uden at blive trukket i deres ydelse.

"Det er et misbrug af dagpengesystemet. Dagpenge skal sikre ledige en indkomst – ikke finansiere frivillige aktiviteter," siger Jørgen Bang-Petersen, der er chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.

I dag kan dagpengemodtagere udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til fire timer om ugen uden at blive trukket i deres ydelse. Og der er ingen grund til at lave det om, mener Jørgen Bang-Petersen.

"Vi er ikke mod frivilligt arbejde, og det er fint, at ledige også kan deltage i foreningslivet. Men vi mener, at den nuværende grænse på fire timer fint opfylder det formål," siger han.

LO er også alt andet end begejstrede for regeringens signaler.

"Jeg kan godt frygte, at man nu får endnu et redskab i beskæftigelsesindsatsen, som betyder, at man vil til at presse ledige til at arbejde frivilligt," siger næstformand Ejner K. Holst.

Dansk Arbejdsgiverforening frygter samtidig, at de nye regler kan fastholde folk i ledighed, fordi de sætter jobansøgningen i bero for at kaste sig over frivilligt arbejde. Derudover er man bekymret for, at foreningerne får en konkurrencefordel i forhold til kommercielle virksomheder.

"Inden for fitness og salg af genbrugstøj er der virksomheder, som kan blive ramt, fordi de er i konkurrence med foreninger, som pludselig får bedre mulighed for at bruge ulønnet arbejdskraft," siger Jørgen Bang-Petersen.

Tøvende opbakning fra DF
Hos regeringens støtteparti afventer man de kommende forhandlinger, inden man gør sin stilling klar.

"Det er et udspil, som vi selvfølgelig er klar til at se på. Men jeg vil ikke låse mig fast på et bestemt timeantal på nuværende tidspunkt," siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Frivilligrådet har gennem foråret argumenteret for, at regeringen burde droppe alle timegrænser og sætte de ledige fri. Alligevel roser man Troels Lund Poulsen og Mai Mercado.

"Fagbevægelsen har jo haft nogle bekymringer i forhold til fortrængning af lønnet arbejdskraft. Derfor er man landet på 10 timer for dagpengemodtagere i udspillet. Det, synes jeg, er fornuftigt og en blød landing," siger formand Vibe Klarup.

Dansk Idrætsforbund er også positive, men havde gerne set, at regeringen var gået skridtet længere.

"Grundlæggende er det et fint udspil, men vi havde gerne set, at man havde øget timegrænsen," siger chef for Public Affairs Poul Broberg.

Ud over at øge timegrænsen for dagpengemodtagere lægger man op til også at hæve grænsen for efterlønnere til 15 timer. 

Se mere om udspillet i dokumentationsboks til højre for artiklen.

Dokumentation

Her er de nye timegrænser i regeringens frivilligudspil

Regeringen vil øge grænsen for, hvor meget dagpengemodtagere og efterlønnere må arbejde frivilligt uden at blive trukket i deres ydelse. I dag er grænsen på fire timer, men fremover lægger man op til en differentieret grænse mellem de to grupper.

  • Grænsen for efterlønnere skal ifølge regeringen være på 15 timer.
  • Grænsen for dagpengemodtagere skal være på 10 timer.
  • Udspillet kommer på bagkant af en forsøgsordning, hvor begge grupper har fået dispensation til at udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Vibe Klarup

Generalsekretær, Amnesty International Danmark, formand, Foreningen Folkemødet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1996)

0:000:00