Dagens overblik: 139 fremtrædende personer i klimaopråb, og Frederiksen er klar med klimapulje

NYHEDSOVERBLIK: Mette Frederiksen vil i sin åbningstale annoncere en ny klimapulje. V-gruppeformand opfordrer til at overveje en reform af det politiske arbejde for at forebygge stress. Og en række profiler har skrevet under på klimaappel til politikerne. Få morgenoverblikket.

Velkommen til det hurtige politiske nyhedsoverblik på denne tirsdag, som er Dansk Folkepartis jubilæumsdag og Folketingets store åbningsdag.

Hvis du ikke kan huske, hvad der sker på åbningsdagen, hvorfor alle taler om en særlig tale fra statsministeren, eller hvornår politikerne skal ud i åbningsdebatten, har vi samlet, alt du skal vide i guiden her:

Nyt folketingsår skydes i gang: Sådan foregår åbningen af Folketinget

V-gruppeformand: Brug for færre samråd og udvalgsposter
Venstres gruppeformand åbner den nye sæson med et budskab om, at der er brug for en reform af selve den måde, Folketinget arbejder på.

For mange går ned med stress, og når man har presset alle folketingsopgaverne sammen på 100 årlige arbejdsdage fra 9-16, er der brug for at tænke systemet om, siger Karsten Lauritzen (V) i et interview med Altinget. Han opfordrer derfor til en debat partierne imellem om, hvad man kan gøre.

En af hans egne observationer er, at folketingsmedlemmerne indkalder til for mange samråd og har for mange udvalgsposter at passe.

"Min erfaring er, at det er svært at passe mere end et eller to udvalg. Så skal man godt nok have en stor arbejdskapacitet," siger Karsten Lauritzen, som derfor mener, man bør skele til  Norge eller Sverige, som arbejder på en helt anden måde.

Frederiksen lancerer klimapulje
Åbningsdag betyder også åbningstale. Klokken 12 taler statsministeren til Folketinget, og her vil Mette Frederiksen ifølge Politikens oplysninger række hånden ud til sine røde støttepartier, som kræver mere klimahandling fra regeringen.

Statsministeren vil lancere en ny pulje med 10 milliarder kroner målrettet klimainitiativer, som skal rulles ud over de kommende år.

"Pengene skal fordeles i forbindelse med efterårets klimaforhandlinger og finanslovsforhandlinger og kommer fra regeringens såkaldte ’krigskasse’ og EUs genopretningspakke," skriver avisen.

Det formilder dog ikke umiddelbart Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen:

Overvismand: Det bliver svært 
Mandag meldte Nicolai Wammen ud, at regeringen nu sætter de økonomiske vismænd til at kigge Finansministeriets udskældte regneprincipper efter i sømmene.

Men det bliver yderst vanskeligt at ændre konkret på regnemetoderne, siger overvismand Carl-Johan Dalgaard og tre andre topøkonomer, som Altinget har talt med.

Læs deres kommentarer og få en forklaring på, hvorfor der overhovedet skal pilles ved regnemetoderne, i artiklen her.

139 personer retter klimaappel til politikerne
Tidligere klima-kommissær Connie Hedegaard, topchefen i Grundfos Mads Nipper og tidligere finansminister og formand for FN’s Generalforsamling Mogens Lykketoft (S) er blandt de 139 fremtrædende personer, som i dag beder regeringen og Folketinget om at udvise større handlekraft på klimaområdet.

Det gør de på forsiden af Information med deres navn og underskrift på en appel, som avisen har taget initiativ til.

"Vi, der underskriver denne appel til regering og folketing, er bekymrede for, at manglende erkendelse af situationens alvor fører til, at vi gør for lidt for sent for at bremse klimakrisen," lyder det blandt andet.

Bittersødt jubilæum
I dag fylder Dansk Folkeparti 25 år, og i den anledning gør Altingets politiske kommentator status ved det, han kalder et "bittersødt jubilæum":

"Åben strid blandt partiets frontfigurer og en pinagtig sag med kortvarig optagelse af en højreekstremist er rammen om 25-års jubilæet for det mest succesfulde parti i nyere tid," skriver Erik Holstein i analysen, som du kan læse her.

Det sker i dag

  • Dansk Folkeparti har 25-års jubilæum
  • Klokken 9: Demonstration imod coronaindgreb i forbindelse med Folketingets åbning
  • Klokken 9.30: Klimaaktion i forbindelse med Folketingets åbning
  • Klokken 9.30:#Hvorerderenvoksen laver aktion ved Folketingets åbning
  • Klokken 11: Ikke-religiøs fejring ved Folketingets åbning
  • Klokken 12: Folketingets åbning

Forrige artikel V-gruppeformand vil gøre op med stress i Folketinget: Vi bør overveje en reform V-gruppeformand vil gøre op med stress i Folketinget: Vi bør overveje en reform Næste artikel Få overblikket: To partier sender færre afsted til Folketingets åbning Få overblikket: To partier sender færre afsted til Folketingets åbning