Dagens overblik: 643 ansatte i Udenrigsministeriet skriver under på protestbrev efter diplomatpost til Kristian Jensen

Hundredvis af ansatte i Udenrigsministeriet skriver under på brev, der kritiserer regeringens beslutning om at udpege politiske diplomater. DF vil gøre skellet mellem land og by mindre med ny plan, der skal betales med ulandsbistand. Og det nye epidemiudvalg gør det muligt at stemme coronaindgreb igennem, selvom der er mindretal i Folketinget. Her får du dagens politiske overblik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske overblik.

Der er mange nyheder på programmet i dag, så lad os komme i gang.

Epidemilov: Mindretal kan godkende coronaindgreb

Den nye epidemilov blev vedtaget i februar, og med den fulgte et nyt epidemiudvalg i Folketinget, som skal stemme for nye restriktioner – som for eksempel et forsamlingsforbud – før det kan vedtages.

Men epidemiudvalgets sammensætning gør det muligt for regeringen at stemme indgreb igennem, selvom der er mindretal i Folketinget. Det skriver Jyllands-Posten.

S, DF og SF har i alt 11 af de 21 pladser i udvalget, og i mandags kunne de stemme regeringens forslag om isolationspligt i Vollsmose igennem, selvom de tre partier kun har i alt 80 mandater i Folketinget.

”Når man giver udvalget så stor magt, så vil det være rimeligt, at det også afspejler magtfordelingen i Folketinget. Det er svært at forestille sig, at de helt har tænkt det her igennem,” siger Peter Bjerre Mortensen, som er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

643 ansatte i Udenrigsministeriet har sat navn på protestbrev efter diplomatpost til Kristian Jensen

Mandag kunne Altinget afsløre, at Kristian Jensen bliver regeringens første politisk udpegede diplomat.

Det skete efter, regeringen har besluttet, at de nu kan ansætte politikere i diplomatiske stillinger.

Nu skriver 643 ansatte i Udenrigsministeriet under på et protestbrev til Jeppe Kofod. Det skriver Jyllands-Posten.

”Ministeren har et problem. Han står med en medarbejderstab, som er godt og grundigt sur. Han står over for et genopbygningsarbejde, og det er ikke rart for en minister at stå i," siger professor emeritus Jørgen Grønnegaard Christensen til Jyllands-Posten.

Både topdiplomater og unge har skrevet under på brevet.

DF vil redde balance mellem land og by med milliarder fra ulandsbistand

Dansk Folkeparti har præsenteret en ny politisk plan, som ifølge partiet skal gøre op med den skæve udvikling mellem land og by. Det skriver Altinget Kommunal.

Tiltagene i den nye plan lyder på alt fra et nyt ministerie for landdistrikter, som skal ligge i Skive, og udflytning af statslige arbejdspladser. Og milliarderne, som planen koster, skal komme fra ulandsbistanden.

”Vi er et landdistriktsparti, og vi er et parti, der gerne vil se, at balancen vender nu. Det er en del af vores dna på samme måde som udlændingepolitikken og ældrepolitikken,” siger Dansk Folkepartis landdistriktsordfører, Mette Dencker til Altinget.

Flere lande i Europa ryster på hovedet over, at Danmark stopper for brug af AstraZeneca

Torsdag satte Danmark al vaccination med AstraZeneca i bero i to uger. Det sker efter, en 60-årig dansk kvinde er død af en blodprop efter at have fået vaccinationen – samt 30 andre tilfælde af blodpropper i Europa.

Men EU-landene er splittet på holdningen til at stoppe vaccination med AstraZeneca. Island og Norge har også sat vaccination med AstraZeneca i bero. Sverige er et af de lande, der fortsat bruger vaccinen. Det skriver Politiken.

”Jeg kan ikke redegøre for, hvordan Danmark og de øvrige lande, der har suspenderet vaccinen, har ræsonneret. Men ud fra et nationalt perspektiv er der intet der tyder på, at der er nogen grund til at stoppe brugen af vaccinen,” siger enhedschef Veronica Arthurson fra Legemiddelverket til Politiken.

Mere end 142.000 danskere er blevet stukket med AstraZenecas vaccine, og hverken de danske myndigheder eller det europæiske lægemiddelagentur ser grund til bekymring for vaccinen.

Den danske pause fra vaccination med AstraZeneca betyder, at Danmarks vaccineplan lige nu er udskudt med fire uger til den 15. august.

Nyt studie: Smitten sker i din nære omgangskreds 

Det er hverken i toget, supermarkedet eller i fitnesscentret, de fleste bliver smittet med coronavirus.

Et nye studie fra Nordsjællands Hospital viser, at det er blandt venner, familie eller kolleger, at smitten bliver overført. Det skriver TV2. 

Studiet er lavet i en periode, hvor der var indført krav om mundbind på offentlige steder. 90.000 mennesker har svaret på spørgeskemaet, og blandt dem var 25.000 testet positive for covid-19.

Stort EU-flertal vil hente børn hjem fra IS-lejre: Danske socialdemokrater står alene imod 

Et flertal i Europa-Parlamentet har vedtaget en opfordring til europæiske regeringer om at hente deres statsborgere hjem fra fangelejre i Syrien.

Men de tre danske socialdemokrater i parlamentet stemte – sammen med en enkelt græker – imod forslaget.

Og de står ved deres beslutning, og dermed også den socialdemokratiske partilinje, som den danske regering fører, siger Christel Schaldemose til Altinget. 

”Vi er enige med regeringen i den linje, den har på det her område, og det er den linje, vi har stemt efter. Det er ikke nogen nem sag, og det er selvfølgelig synd for børnene, men de har valgt Danmark fra, og vi mener ikke, at den løsning, som resolutionen lægger op til, er en løsning, vi kan støtte.”

Sammen med Niels Fuglsang og Marianne Vind repræsenterer Christel Schaldemose Socialdemokratiet i EU.

Det sker i dag:

  • Klokken 9.30: Statsminister Mette Frederiksen forhandler med partilederne om den endelige plan for genåbning frem mod sommer.
  • Klokken 9.30: Tibetkommissionen fortsætter afhøringer i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. Fredag afhøres blandt andre to forhenværende ambassadører, Ole Lønsmann Poulsen og Carsten Nilaus Pedersen.
  • Klokken 10: EU's indenrigsministre mødes i Rådet for Retlige og Indre Anliggender. Ministrene skal blandt andet debattere tilbagesendelse af migranter og grundlæggende rettigheder.
  • Klokken 14: Statens Serum Institut opdaterer sin opgørelse over antallet af smittede, døde og indlagte med coronavirus.
  • Klokken 18: Det ventes, at Skat åbner for adgangen til årsopgørelsen, hvor man kan se, om man skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00