Dagens overblik: 92 forskere har fået ændret væsentligt i rapporter fra politisk hold

POLITISK OVERBLIK: Mange forskere oplever politisk indblanding, viser rundspørge. Sjællandske borgmestre siger stop for pengestrøm til Jylland, og sommertiden er på vej til afstemning i EU. Dagens nyhedsoverblik er klar.

"Vi har sådan set brug for, at folk siger den slags ting, hvis vi skal gøre tingene bedre,” siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V). Politikens rundspørge blandt 1200 forskere viser, at mange har oplevet politisk pres på forskellige måder.
"Vi har sådan set brug for, at folk siger den slags ting, hvis vi skal gøre tingene bedre,” siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V). Politikens rundspørge blandt 1200 forskere viser, at mange har oplevet politisk pres på forskellige måder.Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til fredagens rids over de vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi begynder hos Politiken, som fortæller, at mange forskere oplever politisk indblanding i deres arbejder.

Politiken Research har fået svar fra omkring 1.200 forskere, der har udført forskningsbetjening for ministerier eller styrelser.

Og 92 af dem – knap 8 procent – svarer, at de har oplevet, at ministerier eller styrelser ændrer i den endelige rapport, så væsentlige tal, grafer eller konklusioner er blevet udeladt i den endelige, offentliggjorte udgave af rapporten.

Partier på Christiansborg, som vil stille sig bag en hård kurs, der betyder, at borgere i hovedstaden skal betale mere i skat for at få et lavere serviceniveau, vil mærke vælgernes vrede. Det skal de bare vide.

Thomas Gyldal Petersen (S)
Borgmester i Herlev

Endnu flere forskere – 156 – svarer, at de har oplevet, at selve opgaven er stillet på en måde, så det kun er muligt at nå frem til politisk opportune resultater.

I regeringen mener uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at lovgivningen er på plads. Han opfordrer forskerne til at stå frem med deres historier.

”Vi har sådan set brug for, at folk siger den slags ting, hvis vi skal gøre tingene bedre,” siger Søren Pind.

34 borgmestre siger stop for pengestrømmen til Jylland
Det er urimeligt og forskelsbehandling, når kommuner i Storkøbenhavn hvert år skal sende milliarder i retning af de jyske kommuner.

Sådan lyder det fra 34 storkøbenhavnske kommuner, som nu danner fælles front mod det nuværende udligningssystem med helsidesannoncer i Berlingske og Politiken. Opråbet kommer, mens regeringen arbejder på et forslag til nyt udligningssystem.

Kommunerne kritiserer, at stadig flere penge går fra hovedstadsområdet til Jylland. Det går ud over serviceniveauet og rådighedsbeløbet i de sjællandske kommuner, mener borgmestrene. 

”Partier på Christiansborg, som vil stille sig bag en hård kurs, der betyder, at borgere i hovedstaden skal betale mere i skat for at få et lavere serviceniveau, vil mærke vælgernes vrede. Det skal de bare vide,” siger Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) til Berlingske.

EU-parlamentarikere vil sløjfe sommertid
Skal EU-borgerne holde op med at stille urene en time frem, når det bliver forår? Det mener mange af EU-parlamentets medlemmer, som i næste uge stemmer om at afskaffe sommertid.

Men de danske parlamentarikere i Bruxelles har ikke tænkt sig at stemme for forslaget, skriver Altinget.

”Der er selvfølgelig nogle smågener, men der er også nogle fordele ved det, så det er ikke en sag, jeg har tænkt mig at støtte,” siger Christel Schaldemose (S).

EU-parlamentarikernes såkaldte betænkning er ikke bindende. Men det er et forsøg på at sætte tommelskruerne på EU-Kommissionen for at få den til at stille et konkret lovforslag.

Se, hvad problemerne er med sommertid, i artiklen her.

Anna Mee Allerslev fik totalrenoveret bolig af Øens Murerfirma
Og så til BT, som har et nyt afsnit i den historie om Anna Mee Allerslev, som ellers så ud til at rinde ud, da hun kort før kommunalvalget måtte trække sig fra sin borgmesterpost i København.

Det skete efter sagen om gratis brug af Rådhuset til bryllupsreception og tvivl om, hvorvidt Anna Mee Allerslev var inhabil i sager, der vedrører Øens Murerfirma, hvor Allerslev kender ejeren.

Nu viser det sig, at der er en langt tættere økonomisk forbindelse mellem de to, end Allerslev hidtil selv har oplyst.

Ifølge BT hyrede hun Øens Murerfirma til at stå for hovedentreprisen, da hun fik sin 236 kvadratmeter store herskabslejlighed på Østerbrogade totalrenoveret for 1,7 millioner.

Det fremgår af mails, fakturaer og budgetter, som BT er i besiddelse af. 

I en redegørelse fra Folketingets Ombudsmand fremgår det, at Anna Mee Allerslev ellers tidligere kun har oplyst, at murerfirmaet havde lavet "noget murerarbejde på badeværelset" i hendes lejlighed.

SF foretrækker V og DF fremfor R på flere områder
SF står på flere områder tættere på Dansk Folkeparti og Venstre, end de gør på Radikale.

Sådan lyder det fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, i programmet 'Slotsholmen' på DR P1. Hun vil gerne samarbejde mere med både Dansk Folkeparti og Venstre i fremtiden.

”Hvis vi skal lave noget på socialområdet eller på beskæftigelsesområdet, så forestiller jeg mig ikke, at Radikale Venstre skal være med. Det forestiller jeg mig, at vi skal gøre sammen med Dansk Folkeparti,” siger Pia Olsen Dyhr.

Også på integrationspolitikken har SF det svært med Radikale og kan se et samarbejde med V for sig.

Det sker i dag

13.30 Tænketank lancerer anbefalinger til fremtidens gode seniorliv

Pensionsselskabet PFA har nedsat ”Tænketanken – Den nye 3. alder”, som i dag præsenterer anbefalinger til, hvordan Danmark kan sikre borgerne et godt seniorliv frem mod 2040. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og direktør ved Instituttet for Fremtidsforskning, Claus Kjeldsen, deltager.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Thomas Gyldal Petersen

Borgmester (S), Herlev Kommune, formand, KL's Børne- og Undervisningsudvalg
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00