Dagens overblik: Alternativet plages af intern uro efter krænkelser

POLITISK OVERBLIK: Uro i Alternativet, nye regler mod kvotekonger, vækst i nødhjælpsbranchen og masser af nedslag i den kommunale valgkamp. Få dit politiske overblik her.

Uffe Elbæks parti er plaget af intern uro på grund af en sag om krænkelse og en overdreven festkultur.
Uffe Elbæks parti er plaget af intern uro på grund af en sag om krænkelse og en overdreven festkultur.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik fra Altinget!

Vi går lige på og hårdt med krænkelser hos Alternativet på Christiansborg. Jyllands-Posten kan berette om, at en medarbejder anklaget for seksuelt overgreb blev opsagt, men kort efter genansat.

Det handler om, at et yngre medlem af partiet i 2016 anklagede en ældre medarbejder på Christiansborg for at have krænket hende. Her skred den daværende politiske ledelse ind ved at opsige den pågældende medarbejder og også aftale, at vedkommende ikke fremover måtte arbejde for partiet.

”Da jeg blev gjort opmærksom på det, anbefalede jeg det pågældende medlem at anmelde det til politiet. Og så sørgede jeg for, at medarbejderen blev afskediget,” siger daværende gruppeformand Josephine Fock om forløbet.

Den slags episoder har ramt Alternativet på Christiansborg og fører nu til en intern ”kulegravning”.

Flere ansatte har også klaget over arbejdsforholdene, og der er uddelt en skriftlig advarsel til en ledende medarbejder. Andre har klaget over en overdreven festkultur i partiet.

Nye regler mod kvotekonger
Regeringen indgik sent torsdag aften en aftale med alle Folketingets partier, der skal stække de såkaldte kvotekonger.

Aftalen vil med strammere regler, øget kontrol og skærpede sanktioner sikre, at kvoterne i dansk fiskeri ikke koncentreres på for få hænder.

"Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har indgået en bred og omfattende aftale, der skal sikre, at kvoterne ikke koncentreres på få hænder. Vi får et fiskeri, hvor der både er plads til de store og de små og dem midt imellem, og vi sikrer, at dansk fiskeri fortsat kan være rentabelt," siger fiskeriminister Karen Ellemann (V) i en pressemeddelelse.

Blandt andet skal der indføres koncentrationslofter for fiskearter, der endnu ikke har lofter, ligesom der indføres kvotekoncentrationslofter for selskaber.

Og under Fiskerikontrollen oprettes et rejsehold, hvor specialister skal føre kontrol med, at reglerne bliver overholdt. De skal blandt andet kontrollere pengestrømme og ejerskab af kvoterne.

S og DF: Kommuner har skåret for hårdt i kernevelfærd
Kommunalvalgkampen er oppe i fulde opdrejninger. Og den borgernære velfærd er et 'hot' emne. Altid.

Nu går både S-leder Mette Frederiksen og DF-leder Kristian Thuelsen Dahl ud og kritiserer kommunerne for at have skåret for meget ned på den borgernære velfærd, som Altinget har beskrevet – f.eks. er antallet af lærere, sosu-assistenter og pædagoger faldet, mens kommunner har hyret flere akademikere.

”Det er meget bekymrende. Selvfølgelig skal vi have dygtige folk på rådhusene, men relationer mellem mennesker bliver ikke skabt bag skrivebordet. Det vigtigste sker på daginstitutionens legeplads, i skolens klasseværelse og med ældreplejens omsorg,” siger Mette Frederiksen til Altinget.

Kristian Thulesen Dahl er helt på linje med S-formanden:

"Der skal selvfølgelig også være akademikere og konsulenter i kommunerne – men det skal ikke være på bekostning af de stillinger, som er så vigtige for at få sikret kernevelfærden."

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er enig i, at det er en forkert udvikling. Men hun vil ikke gribe ind i det lokale selvstyre.

Ngo’er trækker ulandsbistanden op
Mens den danske ulandsbistand er på sit laveste niveau i over 30 år, fortsætter pengestrømmen til de danske nødhjælps- og udviklingsorganisationer mod nye højder.

Fra 2015 til 2016 er den samlede omsætning for de 22 største danske organisationer steget fra 7,3 milliarder til næsten 7,6 milliarder. Penge, der kan bruges til godtgørende formål i verdens brændpunkter og ved akutte kriser i eksempelvis Syrien og ved Europas grænser.

Det viser den gennemgang af årsregnskaberne, som Altinget har foretaget.

Fremgangen kommer igen i år på en trist baggrund, fremhæver generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach.

”Desværre skal den primære årsag jo findes i de store kriser i verden, som driver flere mennesker på flugt end nogensinde og skaber flere fordrevne,” siger han.

Her er fire hurtige nedslag i kv17:

-          Igen, igen – fristes man til at sige – har Nye Borgerlige ekskluderet en kandidat til kommunalvalget: Muslimer er en kræftsvulst, indvandringen til Europa er et globalt jødisk komplot mod Vesten, og "kulturradikale landsforrædere" skal snart op mod muren, skrev Lars Kiil i en kampagnemail. Det var altså for meget for ledelsen i partiet, skriver Information.

-          Charlotte Biskup, der er K-kandidat i Lyndby-Taarbæk, trækker sig som kandidat, efter hun har uddelt gavekort på 300 kroner til en haveservice i Ølstykke sammen med en opfordring til at stemme på hende. Det er nemlig ulovligt. "Jeg har trukket mig, fordi der ikke skal være den mindste tvivl om, at jeg spiller efter reglerne i det her," siger hun til TV2 Lorry.

-          Kun hver tiende borgmester er en kvinde. Danmark halter ligestillingsmæssigt efter de andre nordiske lande, skriver Ritzau. Der er en anden ligestillingskultur i de andre nordiske lande, siger Christina Fiig, lektor i køn og europæisk politik ved Aarhus Universitet.

-          Borgmester Erik Lauritzen (S) vil gerne beholde borgmesterkæden i Sønderborg, dog er han meget i tvivl om, hvor han skal sætte sit kryds på tirsdag. "Jeg har måske ikke helt besluttet mig endnu, men jeg tror, jeg stemmer på min datter," afslører han til Jyske Vestkysten. Heldigvis for familiefreden stiller de to op for samme parti.

Det sker i dag:

-          Der er topmøde i EU, hvor man især skal diskutere den sociale søjle. Læs Altingets optaktsartikel her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00