Dagens overblik: Asger Aamund langer ud efter LA - ”Det er jo de facto en ydmygelse”

POLITISK OVERBLIK: Nye beregninger viser, at marginalskatten står til at stige næste år for de danskere, der tjener mest, og det vækker kritik af regeringen og Liberal Alliance i særdeleshed. Få dagens politiske overblik her.

Foto: /ritzau/Mik Eskestad
Cecilie Gormsen

Da Liberal Alliance for et år siden gik i regering, byttede partileder Anders Samuelsen sit ultimative krav om fem procentpoints topskattelettelse ud med ønske om bl.a. at reducere marginalskatten i regeringsgrundlaget for til gengæld at få ”indflydelse på 1.000 milliarder – altså hele nationalbudgettet”.

Men nu viser nye beregninger fra den liberale tænketank Cepos, at marginalskatten står til at stige for de danskere, der tjener mest. Det skriver Berlingske.

Ifølge Cepos vil den øverste marginalskat stige med 0,06 procentpoint i 2018 og med 0,11 procentpoint frem mod 2025.

Og det er ikke godt nok, mener erhvervsmanden Asger Aamund, der mener, at Liberal Alliance har placeret sig selv i en politisk fængselscelle, fordi regeringen kun kan føre politik, der får tommelfingeren opad fra Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet.

”Man kan til nød forstå, at man som regeringsdeltager må æde en hel del principielle nederlag, men at man ligefrem skal stemme for en forhøjelse af skattetrykket, er altså bare ikke heldigt,” siger Asger Aamund og fortsætter:

”Det er jo de facto en ydmygelse, men nu er det altså Dansk Folkeparti, der bestemmer, hvordan klaveret skal spille, og de har det fint med, at skatten stiger et nøk, fordi de mener, at det skal finansiere velfærdssamfundet.”

Liberal Alliances skatteordfører Joachim B. Olsen peger på, at forhandlingerne om en ny skattereform ikke er slut endnu.

Danmark skal have flere nobelpriser
Regeringen vil sætte gang i en nobelpagt for at få flere nobelpriser hjem til Danmark. Det skriver Politiken.

Med sin nye forsknings- og innovationspolitiske strategi, der lanceres i dag, vil regeringen etablere en såkaldt Nobelpagt i samarbejde med forskellige fonde, der støtter forskning. Med input fra universiteterne skal pagten udvælge og etablere få særlige nobelpriscentre, der ifølge strategien skal bedrive ”excellent forskning på allerhøjeste internationale niveau”.

”Det er vigtigt at have bestræbelsen på excellence. Vi skal etablere så stærke videnskabelige miljøer, at de kan være med i konkurrencen om Nobelpriserne. Man kan aldrig udstikke en garanti, for der er virkelig, virkelig mange om buddet. Men det handler om miljøerne,” siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til Politiken.

Pind vil endnu ikke udpege bestemte forskningsområder, der skal få nobelpriser hjem til Danmark.

Dagens nyt om finansloven
Ja, egentligt er der ikke så meget at fortælle om finansloven, der fortsat lader vente på sig. Men selvom finanslovsaftalen falder usædvanligt sent i år, maner Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), til ro. Hun understreger, at det ikke er noget problem, selvom den falder på plads sent.

”Der er ingen grund til at haste, den skal nok komme i hus, og hvis den ikke gør det, klarer vi nok også det. Der er ingen grund til at være bekymret, det er usædvanligt, men det kan sagtens lade sig gøre,” siger hun ifølge Jyllands-Posten.

For der er stadig en del knaster mellem Dansk Folkeparti og regeringen, og uenighederne indsnævrer sig særligt om de to centrale områder: Skat og udlændingestamninger.

"Finansloven kunne isoleret set landes i morgen, men det komplicerer det meget, at skat, udlændinge- og finanslov forhandles i en samlet pakke. For på skat og udlændinge er uenighederne mellem DF og regeringen meget betydelige,” siger politisk kommentator Erik Holstein til Altinget.

2 hurtige fra i går

Borgmesterdrama på Fanø afblæst
Efter at aftalen om at gøre Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste til øens næste borgmester i sidste uge pludseligt vaklede, er der nu faldet ro på igen. Kristine Kaas Krog ønskede at invitere flere partier med i konstitueringen, men hun havde ikke taget Konservative og SF, der er en del af hendes flertal, med på råd. Og det fik de to partier til at stille spørgsmålstegn ved aftalen. Men dramaet er afblæst, og SF og Konservative er nu klar til at undersøge en bredere konstituering.

Bosse bliver formand for nødhjælp-mastodont
Plan Danmark og Børnefonden fusionerer og skaber dermed Danmarks største privatfinansierede udviklingsorganisation. Organisationens bestyrelsesformand bliver Stine Bosse, og hun varsler en spareøvelse, hvor der skal nedlægges mellem 12 og 15 stillinger i de to organisationer de næste to år. Læs mere her

Det sker i dag
Kl. 12.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forskningsminister Søren Pind (V) lancerer regeringens nye forsknings- og innovationspolitiske strategi.

Kl. 13.00: Kronprinsen og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) deltager i afslutningsceremonien for det dansk-kinesiske turismeår på Det Kongelige Teater.

Kl. 13.00: Møde i salen, hvor regeringens erhvervspakke skal behandles. Med erhvervspakken bliver forskellige afgifter sænket eller afskaffet – heriblandt nøddeafgiften og chokoladeafgiften. Læs mere her.

Et andet forslag, der skal behandles i Folketinget i dag, handler om at få regeringen til at trække aktstykke 31 om køb af nye kampfly tilbage fra Finansudvalget. Forslaget er stillet af EL, ALT og SF, der mener, at det økonomiske grundlag for køb af nye kampfly er for usikkert.

Kl. 14.15: Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) skal i samråd om kanalisering af udviklingsmidler gennem skattely.

Kl. 17.00: Europabevægelsen kårer årets europæer

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asger Aamund

Direktør, A. J. Aamund, bestyrelsesformand, Alzheimer-forskningsfonden
HA (Handelshøjskolen i København 1966)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00