Dagens overblik: Blå blok vil give Sundhedsplatformen dødsstødet

NYHEDSOVERBLIK: De borgerlige partier vil afvikle det udskældte it-system Sundhedsplatformen, Socialdemokratiet får kritik for nyt udspil, og så er der udnævnt ny forligsmand. Få dagens overblik her.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Læs også
Godmorgen og velkommen til denne morgens politiske nyhedsoverblik.

En af dagens helt store historier er, at der nu danner sig et flertal på Christiansborg for at afvikle det udskældte it-system Sundhedsplatformen, der bruges i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Det skriver Berlingske.

Sundhedsordførerne fra Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance lægger nemlig op til, at hele landet i forbindelse med en ny sundhedsreform får ét it-system på sundhedsområdet – og det skal ikke være Sundhedsplatformen.

”På sigt skal vi have ét fælles it-system. Alt andet giver ikke mening. Der er ingen grund til, at fem regioner prøver at opfinde den dybe tallerken,” siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

I stedet for Sundhedsplatformen hælder de borgerlige sundhedsordførere til it-systemet MidtEPJ, der bruges i Region Midtjylland, og som over de næste to år implementeres i Region Syddanmark og Nordjylland.

V om S-udspil: Fuldstændig ukonkret
Mandag præsenterede Socialdemokratiet et nyt udspil, der vil lade nedslidte danskere gå tidligere på pension. Men forslaget får kritik fra finansminister Kristian Jensen (V), der mener, at forslaget vil koste langt mere end de tre milliarder kroner årligt, som Socialdemokratiet har afsat.

”Det her er så fuldstændig ukonkret, at man ikke kan se, hvem der egentlig vil få gavn af det, og finansieret så luftigt, at man må tro, at de ikke tør vise, hvad det reelt koster,” siger han til DR.

Radikale ser gode ideer i udspillet, men mener ikke, at pensionsalder beregnet ud fra branche er den rigtige vej, mens SF er mere positiv over for S-forslaget.

Læs mere om det nye S-udspil her.

Grønlænderne gider ikke stemme til folketingsvalg
Under halvdelen af alle stemmeberettigede grønlændere stemte ved folketingsvalget i 2015. Valgdeltagelsen i Grønland har ved de seneste tre valg været milevidt fra niveauet i resten af rigsfællesskabet. Det skriver Altinget.

”Dansk-grønlandsk politik er mindre vigtigt for den almene befolkning sammenlignet med national politik. Desuden sikrer mediedækningen under valgkampen op til landstingsvalgene en mere livlig debat og dermed højere valgdeltagelse,” siger Aleqa Hammond, medlem af Folketinget for Nunatta Qitornai.

3 hurtige nyheder
1. Domstole straffer hårdere: Straffe for personfarlig kriminalitet som vold, voldtægt og pædofili er blevet markant hårdere de seneste år, skriver Kristeligt Dagblad.

2. Banedanmark annullerer ny kontrakt med Huawei: Banedanmark har skærpet sit fokus på cybersikkerhed, og det går nu ud over en kontrakt med den kinesiske techgigant Huawei, skriver Politiken.

3. OK18-forligsmandens afløser er fundet: Statens Forligsinstitution har fundet ny formand og udskiftet to ud af tre forligsmænd, skriver Altinget. 

Dagens anbefaling: Ny folkeskoleaftale?
Der er en ny folkeskoleaftale på trapperne, der vil justere folkeskolereformen og blandt andet forkorte skoledagene. Vil du vide mere, skal du læse denne baggrundsartikel fra Altingets uddannelsesredaktør Tyson Lyall. Forhandlingerne har været kritiseret for sneglefart og køligt forhandlingsklima, indtil de blev flyttet fra Undervisningsministeriet til Finansministeriet. Læs mere her.

Det sker i dag

Klokken 14.15: Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har kaldt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i åbent samråd om opfølgning på FN’s 14. partskonference om biodiversitet.

Klokken 15.15: Minister skal redegøre for Brexits betydning for fiskeriet
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) skal i samråd og redegøre for status på Brexit-forhandlingerne på fiskeriområdet og for Danmarks positioner i forhold til ethvert tænkeligt scenarium.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00