Dagens overblik: Borgmester indtager sendefladen på skattebetalt lokal-tv

Ældre Sagen vil have afsat en hygiejnemilliard til de ældre, Ishøjs borgmester har sat sig på den kommunale tv-stations sendeflade, og så er der nyt fra weekendens landsmøder. Få dit morgenoverblik her.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en ny dag og uge i dansk politik.

Vi starter dagens nyhedsrundtur i Ishøj, hvor borgmester Ole Bjørstorp har været i kommunens lokal-tv, TV-Ishøj, 53 gange på bare ét år. Det skriver DR.

Til sammenligning har kun tre andre politikere medvirket henholdsvis fire, to og en gang, og den ulige fordeling i taletid skaber nu stor utilfredshed i byrådet. Faktisk er alle partier i byrådet i Ishøj, på nær borgmester Ole Bjørstorps Ishøjlisten, utilfredse med den dækning, som borgmesteren får i TV-Ishøj.

Kommunalforsker Roger Buch drager lovligheden af borgmestereksponeringen på TV-Ishøj i tvivl, men Ole Bjørstorp kan ikke genkende kritikken:

”Jeg afviser det totalt. For det er da et fuldstændig vanvittigt synspunkt. Når du har noget, så skal du melde det ud. Det er for borgernes skyld,” siger Ole Bjørstorp til DR.

Forslag: Afsæt en hygiejnemilliard til de ældre

Hver tredje ældre med behov for hjælp til rengøring oplever, at der ikke er mulighed for at få gjort rent, når der er brug for det. Og hver femte hjemmehjælpsmodtager, der får hjælp til at komme i bad, oplever, at de ikke kan få hjælp til det, når der er brug for det. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en undersøgelse fra Danmarks Statistik foretaget for Ældre Sagen.

Ifølge Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældre Sagen, viser undersøgelsen, at der er behov for hurtigt at afsætte en milliard til at rette op på området. 

“Vi er nødt til at forstå, at det her er alvor. Det er rigtig meget alvor.”

Weekenden stod på ikke mindre end fire landsmøder. Særligt fokus var der på Dansk Folkeparti i Herning, hvor der har været intern uro op til weekenden.

Dansk Folkepartis partistifter Pia Kjærsgaard håber dog, at der nu kan komme ro på bagsmækken, fortæller hun i et interview med Altinget.

“Det er mit håb og mit ønske, at slutresultatet for det her årsmøde vil betyde, at nu er det slut med alt det kævl. Nu er det slut med at udtrykke særinteresser i medierne, som ikke gavner Dansk Folkeparti,” siger hun.

Læs interviewet her

Analyse: DF-nedtur er et problem for Mette Frederiksen

Og som sagt var det landsmøde-superweekend, hvor Socialdemokratiet, Konservative og Radikale holdt landsmøder ligesom Dansk Folkeparti. I en analyse på Altinget samler politisk kommentator Erik Holstein op på de fire landsmøder, og han konkluderer, at DF-uroen og partiets tilbagegang kan skabe problemer for statsminister Mette Frederiksen:

”Under den socialdemokratiske kongres i Aalborg skævede de forsamlede journalister hyppigt til nyhederne fra Dansk Folkepartis årsmøde i Herning. Det var ligesom der, dramaet var den weekend, og udviklingen i DF kan vise sig at få afgørende betydning for den socialdemokratiske statsminister,” skriver Erik Holstein i sin analyse mandag. 

Hvis du vil have det vigtigste med fra landsmøderne, skal du læse denne artikel.  

3 korte fra udlandet

  • Det russiske regeringsparti Partiet Forenet Rusland, som støtter Vladimir Putin, står til sejr ved det russiske parlamentsvalg, selvom partiet ser ud til at gå tilbage.  Med over halvdelen af stemmerne optalt står Forenet Rusland ifølge nyhedsbureauet AFP til at få lidt over 46 procent af stemmerne.
  • På søndag er der tysk valg, og i går søndag mødtes de tre førende kanslerkandidater til den sidste tv-debat. Blandt emnerne i debatten var fattigdom i Tyskland og behovet for at øge mindstelønnen. En måling foretaget af Instituttet Forsa hurtigt efter debatten viste ifølge Ritzau, at socialdemokraten Olaf Scholz kom bedst fra debatten. De to andre deltagere var det konservative CDU’s Armin Laschet og De Grønnes Annalena Baerbock.
  • Den franske forsvarsminister, Florence Parly, har aflyst et møde med sin britiske kollega, Ben Wallace, på grund af en ny sikkerhedsaftale mellem Storbritannien, USA og Australien. Frankrig er vrede over, at Australien har skrevet under på den såkaldte Aukus-pagt og dermed trukket sig fra en stor kontrakt med Frankrig om at bygge atomdrevne ubåde, skriver BBC. Den droppede aftale førte fredag til, at Frankrig hev sine ambassadører ud af Australien og USA. 

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter, hvor der er fortsat afhøring af forhenværende afdelingschef Lykke Sørensen.
  • Klokken 15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i samråd om afghanske flygtninge.
  • Mette Frederiksen er i dag i New York for at deltage i åbningen af FN’s Generalforsamling, hvor blandt andre FN-generalsekretær António Guterres og USA's præsident, Joe Biden, taler. Hun rejste søndag og rejser hjem igen tirsdag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Bjørstorp

Formand, Rådet for Sikker Trafik
cand.polit. (Aarhus Uni. 1974)

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00