Dagens overblik: Byrådsmedlemmer chikanerer hinanden

Tysklands indenrigsminister opfordres til at trække sig, tvungne dagtilbud har passet færre børn end planlagt, og klimaministeren vil ikke svare på, om ny energiø risikerer at koste staten op mod 50 milliarder kroner. Få tirsdagens nyhedsoverblik.

Hvis byrådsmedlemmer er begrænset i deres ytringsfrihed og handlefrihed, får vi ikke de bedste repræsentanter for vores demokrati, siger partiforsker.
Hvis byrådsmedlemmer er begrænset i deres ytringsfrihed og handlefrihed, får vi ikke de bedste repræsentanter for vores demokrati, siger partiforsker.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtBirk Sebastian Kotkas

Velkommen til et rids af tirsdagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi begynder med, at intern chikane er udbredt blandt lokalpolitikere. Blandt 686 byrådsmedlemmer, som har deltaget i en rundspørge lavet af DR, svarer 40 procent, af de har oplevet at blive chikaneret som følge af deres politiske virke. Blandt denne gruppe, som har oplevet chikane, siger 35 procent, at en af deres egne byrådskollegaer stod bag chikanen.

Et byrådsmedlem gennem otte år i Solrød Kommune, Emil Blücher fra Liberal Alliance, beretter om et hårdt arbejdsmiljø internt i byrådet, hvor angreb ikke kun falder på ens politik, men også på ens person. Han siger, at hvis han havde kendt til arbejdsmiljø, havde han "nok ikke stillet op".

Chikanen kan ifølge partiforsker Karina Kosiara-Pedersen fra Københavns Universitet gøre, at politikerne bliver begrænset i deres arbejde og dermed deres grad af indflydelse.

"Hvis de er begrænset i deres ytringsfrihed og handlefrihed, får vi ikke de bedste repræsentanter. Så får vi heller ikke det bedste demokrati," siger Karina Kosiara-Pedersen til DR.

Staten risikerer milliardbeløb i usikkert energiprojekt

Klimaministeriet forventer i et for offentligheden ukendt notat, at det bliver nødvendigt at stille statsgarantier for milliarder af kroner til private investorer bag energiøen i Nordsøen. Det risikerer ifølge eksperter at kunne koste staten 40 til 50 milliarder kroner, skriver Jyllands-Posten.

Regeringen har præsenteret energiøen som en ren overskudsforretning uden behov for statsstøtte. Men ifølge notatet vurderer Klimaministeriet, at det bliver nødvendigt at stille garantier for at minimere de potentielle tab for de private opstillere af havvindmøllerne. Notatet, der er fra juni sidste år, er ifølge Jyllands-Postens oplysninger stadig på tegnebrættet.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil over for Jyllands-Posten ikke svare på, om statsgarantierne kan løbe op i de 40 til 50 milliarder kroner, men han lover, at offentligheden får besked, når flere detaljer er på plads.

"Der er tale om meget omfattende og komplicerede beregninger, der baserer sig på en lang række faktorer, der ændrer sig løbende. I takt med at vi kommer nærmere en beslutning om igangsættelse af projekterne, vil beregningsmetoderne og de anvendte forudsætninger til rentabilitetsvurderingerne blive opdateret og lagt åbent ud til offentligheden for at sikre gennemsigtighed og inddragelse af relevante interessenter," skriver Dan Jørgensen i et skriftligt svar.

Tysklands indenrigsminister opfordres til at trække sig

Efter oversvømmelserne i Tyskland, hvor mindst 165 personer er døde, er skyldsspørgsmålet begyndt at melde sig. Særligt landets indenrigsminister, Horst Seehofer fra regeringspartiet CSU, står for skud. Det skriver TV 2.

The Times og Bild har beskrevet, at EU's oversvømmelsessystem, Efas, advarede den 10. juli om ekstreme vandmasser på vej mod særligt delstaten Rheinland-Pfalz. Men advarslerne blev efterfølgende enten ikke taget alvorligt nok, eller også nåede advarslerne ikke videre til de relevante myndigheder.

"Begge tilfælde er utilgivelige og en alvorlig politisk fejltagelse. I betragtning af katastrofens omfang vejer den så tungt, at en opsigelse fra den ansvarlige minister er mest passende," siger Die Linkes leder, Susanne Hennig-Wellsow, til Frankfurter Allgemeine.

Tvungne dagtilbud har passet færre børn end planlagt

Efter to år med tvungne dagtilbud i udsatte boligområder er blot 64 børn blevet passet i de nye "læringstilbud", som efter planen skulle kunne rumme mellem 500 og 700 børn i et givent år. Det skriver Jyllands-Posten.

Samtidig har 90 offentligt ansatte været på kursus, der skulle forberede dem på de nye tilbud, som VLAK-regeringen vedtog sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Kurserne har sammen med en ny pædagoghåndbog og en introfilm kostet 2,9 millioner kroner.

I Aarhus, hvor tre børn har været tilknyttet det nye tilbud, mener børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF), at "det havde været smartere bare at lave obligatorisk daginstitution i stedet for at udvikle en helt ny konstruktion for så få børn".

Socialdemokratiets børneordfører, Jens Joel, fremhæver, at andelen af børn i de udsatte boligområder, der går i almindelige dagtilbud, er steget i de seneste år. Han kalder ordningen for en "succeshistorie".

Regler og love fylder mere for Folketinget

De regler og love, som Folketinget har vedtaget siden 1989, fylder 14 millioner ord. Det skriver Berlingske, efter at flere medlemmer af Folketinget har råbt op om en "syg" arbejdskultur på Christiansborg.

Det er et problem, vurderer Michael Baggesen Klitgaard. Han er professor på Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet og specialiserer sig blandt andet i politiske processer.

"Det er langtfra altid, at nye love og regler gør noget godt. Ofte handler det ikke om at løse problemer, men om at få noget vedtaget, så man kan signalere handling over for vælgerne," siger professoren til Berlingske.

Europa runder 50 millioner tilfælde med coronavirus

Der er registreret 50 millioner smittede med coronavirus og næsten 1,3 millioner døde af virussen i Europa, viser en opgørelse fra Reuters ifølge Berlingske.

Den smitsomme Delta-variant har medvirket til, at smitten breder sig hurtigere end tidligere, og antallet af nye smittetilfælde stiger for tiden med omkring én million hver ottende dag.

Det førte mandag til kursfald på de europæiske aktiemarkeder på mere end to procent, hvilket er det største fald for de store europæiske aktieindeks i over ni måneder. Smittestigningen har også medført nye restriktioner i blandt andet Frankrig, Holland og Grækenland.

Det sker i dag:

  • Klokken 10.30: EU-Kommissionen fremlægge sine forslag til bekæmpelse af hvidvask. Kommissionen offentliggør tirsdag også en årlig rapport om retsstatsprincippet – Rule of Law – i EU's medlemslande
  • I løbet af dagen: EU-landenes miljøministre mødes uformelt tirsdag og onsdag i Slovenien, som aktuelt har formandsskabet for EU.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Thomas Medom

Rådmand, Børn & Unge (SF), Aarhus Kommune
lærer (Aarhus Lærerseminarium 2007), cand.pæd.soc. (Aarhus Uni.)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00