Dagens overblik: Danmark bruger flere penge på offentlig velfærd end nogensinde før

POLITISK OVERBLIK: De offentlige udgifter er steget med 136 milliarder kroner på 17 år, Alternativet har valgt ny forperson, og så går undervisningsministeren til angreb på gymnasie-pjækkeri. Få dagens overblik her. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Cecilie Gormsen

136 milliarder kroner.
Så meget er de offentlige udgifter steget siden 2000, og dermed bruger Danmark flere penge på offentlig velfærd end på noget tidligere tidspunkt.

Det viser en analyse fra Finansministeriet ifølge Politiken.

Sidste år løb de offentlige udgifter op i 1.100 milliarder kroner, og halvdelen af de penge går til offentligt forbrug, der ofte kaldes velfærdsudgifter. Her er det ikke mindst sundhedsområdet, som politikerne har brugt flere penge på. 

Også uddannelse og pensioner bruges der flere penge på i dag, mens der til gengæld bruges færre penge på Forsvaret og dagpenge og efterløn. 

Finansminister Kristian Jensen (V) hæfter sig ved, at der i dag bruges en større del af den samlede danske økonomi – nemlig 51 procent – på den offentlige sektor end i 2000:

”Det vigtigste, man kan læse i analysen, er, at igennem de seneste 17 år, hvor Venstre har haft regeringsmagten i de 13 år, har vi haft en konstant vækst i det offentlige forbrug,” siger Kristian Jensen til Politiken.

Alternativet vælger tidligere V-politiker som forperson
Alternativet holdt i weekenden årsmøde i Odense, og her valgte partiet søndag ny forperson. Og valget faldt på Michael Jellesmark, der er tidligere folketingskandidat for Venstre, ligesom han også har siddet i Venstres hovedbestyrelse.

Jellesmark overtager posten fra Nilas Bay-Foged, der stopper som forperson efter blot et år. Det har været et år, hvor Alternativet har været igennem et stormfuldt efterår med en række skandalesager og oplevet en medlemstilbagegang på 1.250 personer.

"Min vigtigste opgave bliver uden tvivl at få samlet organisationen igen og få skabt en fælles retning, så vi sammen kan stå op og komme derudad," siger Michael Jellesmark til Altinget.

Læs fem nedslag fra landsmødet her.

Tidligere V-minister Niels Anker Kofoed er død
Den tidligere landbrugs- og fiskeriminister Niels Anker Kofoed døde søndag morgen. Han blev 89 år.

Kofoed var minister i flere omgange i 1970'erne og 1980'erne, og han nåede også at sidde i Europa-Parlamentet i flere perioder, hvor han blev kendt som en varm fortaler for det europæiske samarbejde. 

Læs mere her.

Minister vil stoppe pjækkeri i gymnasiet
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er klar til et angreb på gymnasieelevernes fravær med fem nye initiativer. Det skriver Jyllands-Posten.

”Der er et alt for højt fravær på ungdomsuddannelserne. Det er simpelthen skredet, og det går ud over studiekulturen og det faglige niveau. Det er et sygdomstegn, der skal bekæmpes,” siger Merete Riisager til Jyllands-Posten.

Initiativerne lyder:

  • Alle gymnasier skal registrere elevers fravær på samme måde, så praksis ensrettes
  • Hvert enkelt gymnasium skal obligatorisk sætte et mål for, hvor meget elevernes fravær skal nedbringes
  • Fravær skal offentliggøres på gymnasiernes hjemmesider
  • Ministeriets tilsyn med gymnasiernes håndtering af fraværet skærpes
  • Riisager vil udsende et hyrdebrev, hvor hun understreger, at et gymnasium som minimum skal gribe ind, hvis en elev har et fravær på 15 procent. Samtidig vil hun også indskærpe muligheden for at fratage eleven SU

3 hurtige fra weekenden

1. Løkke vil holde kronprinsen i kort snor
Som IOC-medlem stemte kronprins Frederik i 2016 for at lade russiske atleter deltage i OL i Rio de Janeiro, hvilket var imod regeringens linje. Derfor er samspillet nu ”rammet lidt fastere ind”, lyder det fra statsministeren i Politiken.

2. DF'er: Min datter stod bag falsk profil
Folketingspolitiker Dorthe Ullemose (DF) er flere gange blevet bakket op af en Facebookprofil ved navn Tom Jensen. Men nu viser det sig, at det er hendes datter, der stod bag profilen, fortæller hun til Fyns Amts Avis.

Profilen er nu slettet.

3. DF åbner for at sænke arveafgiften
Når forhandlingerne om finansloven går i gang til efteråret, ønsker Konservative og Liberal Alliance et opgør med arveafgiften. Finansministeren deler sine partikollegers ønske, og nu åbner Dansk Folkeparti også for at støtte det. Det skriver Berlingske.

”Det er ikke helt umuligt, lad os sige det sådan. Det handler kun om finansiering, og at vi har ønsker på andre områder, som vi gerne ser gennemført til gengæld,” siger DF's finansordfører, René Christensen.

Det sker i dag
Kl. 13.00: Konference om Københavnskriterierne, der i år fylder 25 år. Blandt deltagerne er Anders Samuelsen (LA), Carl Bildt og Uffe Ellemann-Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00