Dagens overblik: Dennis K løber fra de andre i OK18, og Grønlands leder er fundet

POLITISK OVERBLIK: Musketéreden ser ud til at være brudt, efter at LO-forbundene i nat har indgået OK18-aftale med regionerne. Valgresultaterne tikker ind fra Grønland, der er udsigt til billigere elvarme, og LA siger tak til Ekstra Bladet efter stor pengedonation. Her er dit overblik.

Velkommen til morgenens overblik på dagen, hvor der langt om længe er sket et gennembrud i Forligsinstitutionen. Men også et brud på musketéreden mellem de forskellige fagforbund.

I nat skrev LO-forbundenes forhandler på det regionale område Dennis Kristensen og de regionalt ansattes topforhandler Anders Kühnau under på en overenskomstaftale. Det skriver Altinget og mange andre medier.

Aftalen giver LO-medlemmerne i regionerne 8,1 procent i lønstigning over de næste tre år, og ”det betyder, at vi skaber reallønsfremgang for vores medlemmer,” siger Dennis Kristensen til News.

Aftalen indeholder også puljer til at sikre mere ligeløn mellem kønnene, en pulje til særligt lavtlønnede og en pulje til bedre rekruttering.

Grete Christensen er ikke skuffet men overrasket
Det store ’men’ er, at aftalen ifølge News kun dækker omkring 40.000 af de 120.000 ansatte i regionerne. Og at der stadig ikke er tegn på aftaler på statens og kommunernes område.

Dermed er den såkaldte musketéred mellem lønmodtagerorganisationerne om at finde en fælles løsning brudt.

Aftalen var ”for god til at sige nej til,” som Dennis Kristensen siger til Radioavisen, mens sygeplejerskeformand og chefforhandler Grete Christensen gik hjem uden aftale for resten af de regionalt ansatte. Hun var ikke ”skuffet”, men ”overrasket” over, at Dennis Kristensen gik enegang. Læs mere her.

I dag klokken 10 mødes de kommunale forhandlere i Forligsinstitutionen, og senere er det statens tur.

Grønlands leder kan fortsætte
I går gik vores rigsfæller i Grønland til valg, og her onsdag morgen ser det ud til, at landets leder fortsat vil være den socialdemokratiske Kim Kielsen fra Siumut.

Hans udfordrer til posten som landsstyreformand Sara Olsvig erkendte valgnederlaget efter midnat dansk tid, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq, selv om det stadig ikke er alle stemmer, der er talt op. Olsvig er formand for det socialistiske IA og tidligere folketingsmedlem.

Både Siumut og IA gik markant tilbage i forhold til sidste valg, men er fortsat de to partier, der får opbakning fra flest grønlændere.

Hvis du vil vide mere om, hvad valget handler om, finder du hjælpen her i Altingets ’Grønlandsk politik for dummies’, hvor du blandt andet kan se, hvorfor man skal kunne tælle til 16. Vi giver dig også et hurtigt overblik over fire ting, der er værd at holde øje med, når resultaterne tikker ind i løbet af formiddagen dansk tid – for eksempel om der er opbakning til dem, der ønsker en hurtig løsrivelse fra Danmark, eller dem, der vil knytte Grønland endnu tættere til Danmark.

Regeringen varsler lave afgifter til danskere med elvarme
Der er gode nyheder til dem, der opvarmer deres bolig med elradiatorer eller varmepumpe. Og det gør omkring 180.000 husstande i Danmark.

For på torsdag kommer regeringens længe ventede udspil til, hvordan den grønne omstilling af Danmark skal ske frem mod 2030. Og i dag kan Altinget fortælle, at et af elementerne bliver et forslag om lavere afgifter til dem, der opvarmer med el.

”Det vil være med til at understøtte den grønne omstilling og samtidig kunne mærkes på den enkelte danskers pengepung,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Altinget.

Forslaget vil give lavere varmeudgifter til især private, der bor uden for områder med fjernvarme.

I artiklen her kan du blandt andet se, hvor mange penge en almindelig husstand i et parcelhus på 140 kvadratmeter vil kunne spare på den konto. Og Ritzau har ifølge Jyllands-Posten lavet et lille overblik over, hvad vi allerede nu ellers ved om regeringens energiudspil. 

V siger nej til drengeomskæring
Venstre vil samlet stemme imod et forbud mod drengeomskæring, hvis borgerforslaget om at indføre en aldersgrænse på 18 år når frem til folketingssalen. Det besluttede gruppen på et møde tirsdag, skriver Jyllands-Posten. LA, ALT og K har valgt at fritstille deres medlemmer i spørgsmålet, mens SF stemmer for og S og R imod. EL og DF har ikke taget stilling. Fredag var fem ministre i lukket samråd om sagen, hvor det kom frem, at det kan give international uro, hvis Danmark indfører forbud som det første land i verden. Det skrev blandt andre Altinget.

S vil forbyde dieselbiler 
Socialdemokraterne vil forbyde salg af dieselbiler fra 2030. Det siger formand Mette Frederiksen og Københavns overborgmester Frank Jensen i et interview med Berlingske. Forslaget er en del af Socialdemokratiets kommende klima- og miljøudspil og kommer i kølvandet på Mette Frederiksens lancering af et mål om, at 500.000 biler skal køre på el og brint i 2030. Læs mere her.

LA får 500.000 af hemmelig donor
Vi skal også have med, at Liberal Alliance på flere måder oplever en mindre optur i disse dage.

Først gav to meningsmålinger fra henholdsvis Ritzaus Voxmeter og DR’s Epinion partiet 6,2 procent af stemmerne – markant mere end de lave tal fra tidligere målinger. Så skrev David Trads en kommentar på Altinget, hvor han på kommentatorkorpsets vegne nærmest undskyldte, at man har været for tidligt ude med at lægge partiet i graven.

Og i går kunne landsformand Leif Mikkelsen (LA) så lægge en video på Twitter, hvor han fortæller, at partiet netop har fået 500.000 kroner fra en donor, hvis navn partiet ikke vil offentliggøre. I videoen takker Mikkelsen Ekstra Bladet for den historie, avisen skrev for nylig, om at Liberal Alliance var ”på røven”, fordi flere økonomiske støtter er faldet fra.

Det sker i dag

FOA's formand, Dennis Kristensen, stopper, og FOA skal på en ekstraordinær kongres vælge ny formand. Der er lagt op til kampvalg. Altinget streamer Dennis Kristensens farvel-tale, der forventes klokken cirka 11.15.

Folketingets Europaudvalg og Brexit-følgegruppe drager på studietur til Berlin for at blive opdateret på tysk indenrigs-, udenrigs- og europapolitik.

Ligestillingsudvalget og Sundheds- og Ældreudvalget holder åben høring om mandlige homoseksuelle og bloddonation.

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget holder lukket høring med eksperter om regulering af banker.

Og Danmarks Naturfredningsforening holder afskeds- og velkomstreception, når Maria Reumert Gjerding siger endeligt farvel til Folketinget for at overtage posten som præsident efter Ella Maria Bisschop-Larsen.

Forrige artikel Splittelse hos lønmodtagerne: Regionerne og LO-forbund indgår aftale Splittelse hos lønmodtagerne: Regionerne og LO-forbund indgår aftale Næste artikel Portræt af Dennis Kristensen: 2015 var mit største nederlag – det skal ikke gentage sig Portræt af Dennis Kristensen: 2015 var mit største nederlag – det skal ikke gentage sig