Dagens overblik: Departementschef langer ud efter røde partier efter kritik af regnemetoder

POLITISK OVERBLIK: Regnemetoder skal ikke være politisk dikteret, advarer departementschef. Dansk Folkepartis Anders Vistisen afviser, at han har stillet ledelsen et ultimativt krav. Få dit nyhedsoverblik her.

Martin Præstegaard (t.v.) går til modangreb på de røde partier.
Martin Præstegaard (t.v.) går til modangreb på de røde partier.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstChristina Houlind

Christiansborg er så småt ved at vågne fra sit sommerhi, og Altinget giver dig her et overblik over dagens politiske nyheder.

Vi lægger ud med et interview i Politiken, hvor Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard, går til modangreb på de røde partier.

Det sker, efter at partierne ad flere omgange har kritiseret ministeriets regnemetoder. Kritikken, går på, at modellerne ikke indregner dynamiske effekter af investeringer i velfærd, men gør det ved skattelettelser. Forstået på den måde, at investeringer i velfærd udelukkende ses som en udgift, hvor skattelettelser også giver positivt udslag i økonomien ifølge modellerne.

Selv om Martin Præstegaard ikke er imod at indregne dynamiske effekter på investeringer i velfærd, advarer han imod, at regnemetoderne bliver politisk dikteret.

"Der skal være fagligt belæg for vores arbejde. Og hvis de politisk dikterede regnestykker eller modeller ikke lever op til det grundlag, og det bliver usagligt, så har vi et problem," siger Martin Præstegaard til Politiken.

Ifølge ham er der endnu ikke et fagligt grundlag for at inddrage effekter af velfærdsinvesteringer.

Socialdemokratiet vil ændre regnemodel
Den seneste kritik af regnemetoderne kommer fra Socialdemokratiet, der ifølge Jyllands-Posten lægger op til at ændre dem.

Konkret skal det gøres ved hjælp af den nye socialøkonomiske regnemodel, SØM, der kan udregne effekter af velfærd.

Partiet vil ifølge avisen allerede i efteråret rejse krav om at gøre brug af regnemodellen på alle de største velfærdsområder, og senest den dag, partiet får regeringsmagten, skal modellen indarbejdes som rygrad i den økonomiske politik.

Til kamp mod skattesnyd: Regeringen vil øge revisionspligt
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil stramme reglerne for revisionspligt for små og mellemstore virksomheder.

Det skriver Børsen.

Revisionspligten er siden 2006 blevet lempet tre gange. Dengang var 12 danske virksomheder undtaget pligten, mens tallet ti år senere i 2016 var nået op på 123.522.

"Vi skal diskutere revisionspligten igen, og jeg tror, at det vil føre til, at flere selskaber vil blive pålagt at lave revision," siger Karsten Lauritzen til Børsen.

Strammere regler kan være med til at hente milliarder i manglende skattebetalinger. Ifølge ministeren er netop den gruppe af virksomheder nemlig nogle af de største skattesyndere i Danmark. En rapport fra Skat til Folketingets Skatteudvalg viser, at der i 2016 var tale om en manglende skattebetaling på 12 milliarder kroner.

Karsten Lauritzen vil indkalde til forhandlinger efter sommerferien.

Vistisen: Jeg har ikke krævet at blive spidskandiat
Der var ikke tale om et ultimatum til ledelse, da Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, tidligere på ugen sagde, at han ville forlade politik, hvis han ikke blev spidskandidat til det kommende EP-valg.

"Jeg synes, kommentatorerne har valgt en meget konfrontatorisk udlægning. Der var tale om en stilfærdig konstatering af, at hvis ikke jeg bliver opstillet til EU, og når jeg samtidig for længe siden har sagt, at jeg ikke vil opstilles til Folketinget, så er den naturlige konsekvens, at jeg ikke er i politik," siger Anders Vistisen til Berlingske.

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse har meddelt, at den først vil tage stilling til en spidskandidat, når undersøgelsen af Meld- og Feld-sagen er afsluttet. Partiet forventer at kunne præsentere sin kandidatliste til januar.

Læs også

Den note, Samuelsen ikke vil oversætte
Vi slutter dagens overblik i Berlingske. Danmarks forhold til Kina er formuleret i en såkaldt verbalnote fra 2009, hvor det blandt andet fremgår, at Danmark "opposes the independence of Tibet". Og det har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) nægtet at oversætte, på trods af at Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, har bedt ham om det.

"Nu tager vi sagen op i Præsidiet (Folketingets ledelse, red.), og så retter vi en fornyet henvendelse til udenrigsministeren. Der kan være mange krumspring og søforklaringer, men det her handler om et princip, og der er kun én rigtig ting at gøre: Når folketingsmedlemmer beder om at få noget oversat til dansk, skal det oversættes til dansk. Punktum," siger Pia Kjærsgaard ifølge Berlingske.

Ifølge avisen er grunden til, at flere ønsker verbalnoten oversat til dansk, at man ønsker at vide, hvorvidt "opposes" skal forstås som, at Danmark aktivt modsætter sig tibetansk uafhængighed. Per Stig Møller, der var udenrigsminister, da verbalnoten blev formuleret, forklarer, at noten er meget nøje formuleret, og at dobbelttydigheden er meget afgørende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00