Dagens overblik: "Det ville klæde os at droppe symbollovgivningen"

NYHEDSOVERBLIK: De borgerlige partier opdagede for sent, at valget ikke kunne vindes på en stram udlændingepolitik, siger Eva Kjer Hansen (V). Det bliver svært at hæve arbejdsudbuddet med 30.000 personer, mener en række økonomer. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens gennemgang af de politiske nyheder.

Inden vi ser nærmere på dagens helt store nyhed om regeringsforhandlingerne, der fortsat ikke er resulteret i en aftale, skal vi lige runde et interview i dagens Information.

Dagbladet har talt med Venstres Eva Kjer Hansen om det borgerlige Danmarks genoprejsning oven på folketingsvalget.

Og hun er klar i mælet. De borgerlige partier har for sent opdaget, at man ikke længere kan vinde et flertal på at have en stram udlændingepolitik.

Hendes håb er derfor, at valgnederlaget giver anledning til opgør med det, som hun kalder for symbollovgivning, og der i stedet kommer et nyt fokus på de borgerlige værdier som individets frihed og større råderet over egne tjente penge.

"Det ville klæde os at droppe symbollovgivningen og blive mere målrettet i forhold til, hvad der har en effekt," siger hun og tilføjer:

"Jeg vil i hvert fald gøre mit til at tage den debat, for jeg tror simpelthen ikke, at den er hensigtsmæssig for os."

"Vi kan heller ikke forhandle i det uendelige"
Fra det interview skynder vi os videre til den seneste udvikling i regeringsforhandlingerne. Mandag aften endte de sent uden en aftale blandt Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten.

Det skriver Altinget.

Det var meget fåmælte partiledere, der forlod Mette Frederiksens kontor kort tid før klokken 23, mens S-formanden skærpede tonen, da hun mødte pressen efter dagens lange forhandlinger.

”Selv om jeg har sagt, at de her forhandlinger skal have den tid, det kræver, kan vi heller ikke forhandle i det uendelige. Den samlede politiske tegning ligger på bordet nu, og den er flot. Så vi er ved at være der, hvor det er et spørgsmål om politisk vilje,” sagde Mette Frederiksen ifølge Altinget.

Læs også

Økonomer: Det er svært at hæve arbejdsudbuddet
Det vil blive meget vanskeligt for en ny regering at levere på et forslag om at hæve arbejdsudbuddet med 30.000. Det vurderer en række økonomer over for Information.

Vurderingen sker, efter Jyllands-Posten lørdag kunne berette om, at Radikale i de lukkede regeringsforhandlinger har krævet en målsætning om at øge arbejdsudbuddet med netop 30.000 personer. Information har ikke kunnet få bekræftet, hvorvidt det er Radikale eller et andet parti, der har fået skrevet kravet ind i forhandlingspapirerne.

"Jeg ville nødigt forpligte mig til at levere 30.000 kvalificerede hoveder til rådighed for det danske arbejdsmarked," siger Peder J. Pedersen, som er professor emeritus i økonomi ved Aarhus Universitet, til Information.

Økonomerne peger på, at alle de lavthængende frugter er plukket, og det derfor vil blive svært at hæve arbejdsudbuddet gennem de traditionelle reformer såsom at hæve pensionsalderen eller forkorte dagpengeperioden.

Ifølge tidligere overvismand og økonomiprofessor ved Københavns Universitet Hans Jørgen Whitta-Jacobsen kan mere udenlandsk arbejdskraft og en forbedret integration være med til at øge arbejdsudbuddet. Men det mest effektive vil være nogle af de reformer, der på forhånd er slået ned af et politisk flertal, nemlig topskattelettelser og senere tilbagetrækning.

Røde partier vil hente børn hjem fra syriske flygtningelejre
Hvis det står til Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet skal samtlige danske børn i de syriske flygtningelejre for nuværende og tidligere IS-støtter hentes hjem til Danmark.

Det skriver DR.

Det er budskabet, efter de danske myndigheder officielt for første gang har hjulpet en dansk statsborger med at komme væk fra en af de to syriske lejre og hjem til Danmark. Det drejer sig om en 13-årig dreng, der er alvorligt såret efter et skud i ryggen.

Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Nye Borgerlige er imod forslaget om at hjembringe alle, mens Socialdemokratiet og Liberal Alliance er uafklarede.

 

Det sker i dag

  • Regeringsforhandlingerne fortsætter i dag, efter Radikale, SF og Enhedslisten forlod Mette Frederiksens kontor sent mandag aften uden en aftale.
  • Klokken 13.00: Folketinget samles for tredje gang siden folketingsvalget. I dag står programmet på godkendelse af orlov og nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00