Historisk lange forhandlinger: De længste i over 30 år

EFTERSPIL: Man skal helt tilbage til 1988 for at finde et længere forhandlingsforløb end det nuværende. Mette Frederiksen slår dermed Helle Thorning-Schmidts langtrukne forhandlinger i 2011.

19 dage er gået, siden danskerne satte deres krydser og valgte et nyt Folketing med et rødt flertal.

Siden da har Socialdemokratiet forhandlet i dagevis med Radikale, SF og Enhedslisten for at finde et flertal bag Mette Frederiksen som ny statsminister.

Men indtil videre er partierne ikke blevet enige, og dermed må danskerne vente historisk længe på en ny regering.

Vi skal nemlig helt tilbage til Poul Schlüter (K) for at finde et længere forløb. Han brugte 24 dage i 1988, før han kunne præsentere sin regering. Det er i øvrigt de næstlængste regeringsforhandlinger siden grundlovsændringen i 1953.

I 2011 brugte Thorning 18 dage på at danne en regering, hvilket på daværende tidspunkt var det længste i 23 år. Men det slår Mette Frederiksen nu.

Rekorden i efterkrigstiden tilhører Anker Jørgensen (S), der i 1975 brugte mere end en måned på regeringsdannelsen. Hele 35 dage tog det, før han kunne præsentere sin regering.

I nyere tid er der normalt brugt markant færre dage. Det tog Anders Fogh Rasmussen (V) og Lars Løkke Rasmussen (V) henholdsvis syv og ti dage, da de overtog magten i 2001 og 2015. Se hele listen nederst i artiklen.

 

Er du en bedre kongelig undersøger end Mette Frederiksen? Prøv at danne din egen drømmeregering med Altingets regeringsværktøj.

Dele af denne artikel blev bragt første gang 19. juni.

Forrige artikel Dagens overblik: Topledere til Mette Frederiksen – Dagens overblik: Topledere til Mette Frederiksen – "Skattetrykket i Danmark er usundt højt" Næste artikel Direktør for Tænketanken Europa stopper Direktør for Tænketanken Europa stopper