Dagens overblik: DF kræver ny banderapport, og mænd dominerer stadig i kommunerne

OVERBLIK: DF er ikke tilfreds med Justitsministeriets beregninger af, hvad landets bandekriminelle koster statskassen, og kræver nu en ny rapport. Og så viser en gennemgang af kommunernes økonomiudvalg, at mændene stadig sidder på kassen. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

God dag og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Vi starter hos Dansk Folkeparti, der bestemt ikke er tilfreds med den måde, Justitsministeriet i en ny rapport har udregnet, hvad landets bandemedlemmer koster statskassen.

Derfor kræver Dansk Folkeparti med Peter Skaarup i spidsen nu, at der bliver lavet en helt ny rapport, skriver Politiken.

Problemet med den nuværende rapport er, at den ikke er fyldestgørende nok, lyder skudsmålet fra partiet. Beregningerne, som Justitsministeriet har opgjort dem, indeholder nemlig kun udgifter fra institutioner under ministeriets egne vinger, og på den måde koster et bandemedlem ifølge Politikens beregninger cirka 250.000 kroner om året.

Men det tal indeholder ikke andre samfundsøkonomiske udgifter, som følger i kølvandet på bandekriminaliteten, og som man i Sverige medtager i sin vurdering af, hvad et bandemedlem samlet set koster.

Det får DF til at rasle med sablen.

"I sin tid ville vi jo gerne have et overblik over, hvad banderne koster. Men med denne rapport får vi jo ikke oplysninger ud til offentligheden på det niveau, som de reelt er på," siger Peter Skaarup.

Han får opbakning af professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, der også kritiserer Justitsministeriets rapport for at være mangelfuld.

"Hvad det danske samfund bruger på bandekriminalitet, svarer Justitsministeriets rapport klart ikke på. Den svarer på, hvad Justitsministeriet og forsikringsselskaberne har af udgifter. Det er klokkerent," lyder den klare melding fra professoren.

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, stemmer i og mener, at rapporten undervurderer udgifterne, der bruges på danske bandemedlemmer.

Mandlig dominans i de magtfulde økonomiudvalg
I dagens nyhedsoverblik skal vi også en tur forbi vores egen andedam her på Altinget.

I dag kan vi nemlig fortælle, at mændene fortsat sidder tungt på pladserne i de magtfulde økonomiudvalg rundt om i landets kommuner. For selv om efterårets kommunalvalg resulterede i, at flere kvinder end nogensinde har indtaget taburetterne i byrådssalen, er udviklingen ikke slået igennem på samme måde, når man ser på andelen af kvinder i økonomiudvalgene.

I syv af de kommunale økonomiudvalg indtages pladserne udelukkende af mænd, mens der i 29 af kommunens økonomiudvalg blot sidder en enkelt kvinde.

Hvorfor udviklingen ser ud, som den gør, og hvorfor Greve er den eneste kommune med en overvægt af kvinder i økonomiudvalget, kan du læse meget mere om, hvis du klikker lige her.

Antallet af opholdstilladelser lavere end længe set
Fra Greves økonomiudvalg bevæger vi os op i helikopteren igen og ser på et overblik over antallet af flygtninge, der har fået opholdstilladelse i Danmark. Antallet af opholdstilladelser er nemlig lavere end længe set. Det skriver Berlingske.

I årets første fem måneder har 581 personer fået grønt lys til at blive i Danmark. Og kurven er blot gået en vej siden 2015, hvor 10.849 personer fik dansk opholdstilladelse. I 2016 og 2017 viser et kig i statistikkerne, at henholdsvis 7.493 og 2750 fik opholdstilladelse.

Det lave antal forklares blandt andet med færre asylansøgere, Danmarks internationale ry på udlændingeområdet, og at asylansøgerne ikke når til den danske grænse, men bliver stoppet i andre lande inden. Sådan lyder forklaringerne fra de to eksperter, som Berlingske har talt med.

Tendensen får dog ikke Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til at hvile på laurbærene. Her lyder budskabet, at partiet vil lægge sig i selen for, at endnu færre flygtninge får tilladelse til at blive i Danmark. Et budskab, som Venstre heller ikke er uenig i.

"Vi holder hele tiden øjnene åbne for ting, der kan strammes op, for vi ser gerne, at tallet kommer endnu længere ned," siger Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Kort nyt:
Vi snupper også lige en omgang kort nyt, da denne torsdag faktisk er spækket med nyheder.

Vi starter i Ringkøbing-Skjern, hvor den 50-årige journalist Birgitte Vinding i sidste øjeblik har meldt sig som kandidat til at overtage Esben Lunde Larsens plads som Venstre folketingskandidat i den traditionelle Venstre-bastion. Her skal hun dyste med erhvervsdirektør Kenneth Mikkelsen, som længe har været eneste kandidat.

Vi skal også lige runde – eller rettere afrunde – et meget omtalt tweet fra den russiske ambassade i Danmark om, at Rusland ikke vil blande sig i et dansk valg. Det fik udenrigsordførerne fra V og S til at kræve, at udenrigsminister Anders Samuelsen tog kontakt til den russiske ambassadør for at få opklaret meningen med den russiske melding.

Udenrigsministeren skriver i en mail til Berlingske, at han afviser at reagere på tweetet, men afslutter alligevel sætningen med beskeden om, at tweetet "mest minder os om, at hedeslag rammer på mange måder".

Vi slutter med historien om, at regeringen nu må sluge en lille kamel. I hvert fald vil den borgerlige regering ikke afskaffe den ekstrabøde, der følger med, når en bilist får et klip i kørekortet. Det skriver Jyllands-Posten. De 500 kroner, som bøden lyder på, går til en offerfond oprettet af Thorning-regeringen i 2013. Blå blok var dengang imod bøden, men justitsminister Søren Pape Poulsen forklarer til avisen, at han ikke har planer om at afskaffe ekstrabøden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00