Dagens overblik: Ekspertgruppe kritiserer offentlige overenskomster

POLITISK OVERBLIK: De offentlige overenskomster hæmmer effektiv ledelse, mener Ledelseskommissionen. Statens advokat forsvarer ministerium i sag om udligning. Og så har Pia Kjærsgaard fået ny højre hånd. Få dit overblik her.

Formanden for Ledelseskommissionen, Allan Søgaard Larsen, præsenterer tirsdag kommissionens 28 anbefalinger.
Formanden for Ledelseskommissionen, Allan Søgaard Larsen, præsenterer tirsdag kommissionens 28 anbefalinger.Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en tirsdag, der står i den offentlige ledelses tegn.

I dag klokken 11 præsenterer Ledelseskommissionen sine 28 anbefalinger til bedre ledelse i det offentlige. Men inden da har vi allerede fået løftet sløret for en af anbefalingerne, der bliver overleveret til innovationsminister Sophie Løhde(V).

Den finder vi i Politiken.

Her opfordrer Ledelseskommissionen til et eftersyn af de offentlige overenskomster og lokalaftaler, der ifølge kommissionen spænder ben for effektiv ledelse i den offentlige sektor. Det skyldes, at det er sværere for en leder i den offentlige sektor at planlægge arbejdet, når vedkommendes ansatte er ansat på indtil til flere forskellige overenskomster, der alle er centralt fastsat og fagspecifikke.

Konkret lyder anbefalingen fra kommissionen, at fagorganisationerne ”skal bidrage til at modernisere og forenkle arbejdstidsregler”. Det skal gøre tilrettelæggelsen af arbejdet mere lokalt forankret, fleksibelt og effektivt.

Kommissionsformand vil fjerne overenskomsterne
Formanden for Ledelseskommissionen er den tidligere koncernchef i Falck, Allan Søgaard Larsen. Og han går skridtet videre end anbefalingerne fra rapporten. Han foreslår, at offentlige lederne ikke skal være omfattet af overenskomster. De skal i stedet selv have mulighed for at indgå individuelle aftaler.

”Jeg tænker ikke, at lederne skal være omfattet af overenskomster. En leder skal selvfølgelig have et grundlag. Det kan være funktionærloven, der regulerer, hvad der skal ske, hvis man bliver fyret og så videre. Men hvorfor skal der være en overenskomst? Som jeg ser det, er det ikke noget, der bør regulere et individuelt aftaleforhold,” siger Allan Søgaard Larsen til Politiken.

Det er dog ikke lykkes for Allan Søgaard Larsen at få kommissionen til at blive enig om det forslag.

Staten afviser kommuners søgsmål
I weekenden valgte Hjørring kommune at sagsøge staten for fejl i udligningssystemet, der skulle have kostet kommunen flere millioner i tabte udligningskroner. Senere fulgte flere kommuner trop.

Men ifølge statens advokat, Kammeradvokaten, er der intet grundlag for, at kommunerne kan rejse et erstatningskrav.

”Det viste sig ikke muligt at samle et flertal i Folketinget om opgaven med at justere i udligningen. Men med revisionen af statistikken om udlændinges uddannelse er den overordnede skævhed i datagrundlaget rettet op. Når vi ser frem, vil nogle kommuner derfor få et højere tilskud i udligningen. Andre vil få et lavere tilskud. Når vi ser bagud, har ministeriet administreret efter reglerne. Så der er ikke grundlag for at rejse et krav om erstatning,” siger fungerende økonomi- og indenrigsminister Ole Birk Olesen (LA) i en pressemeddelelse.

Konklusionen fra Kammeradvokaten får dog ikke Hjørrings borgmester Arne Boelt(S) til at opgive håbet.

Det skriver Altinget.

Han vil først have kommunens egne juridiske eksperter til at vurdere sagen.

”Kammeradvokaten har før taget fejl, men nu skal vi have en advokat til at undersøge, hvad der er op og ned,” siger Arne Boelt til Altinget.

Minister er villig til at udskyde slukning af FM-signal
Kulturminister Mette Bock (LA) er klar til at udskyde regeringens planlagte lukning af FM-signalet.

Det skriver TV 2.

Mette Bock var mandag indkaldt i samråd af Socialdemokratiet, der er bekymrede for, at en lukning af FM-båndet vil give trafikkaos, fordi de danske trafikanter ikke vil få P4’s trafikmeldinger.

Her sagde hun, at hun var villig til at udskyde lukningen til 2023 frem for 2021 som planlagt. Overfor TV 2 understreger hun dog, at hun fortsat håber, at FM-signalet snart bliver slukket.

”Hvis der ikke er et flertal for, at vi sætter et årstal for slukning af FM-båndet i enten 2021, 2023 eller noget andet, så skal vi bare åbent sige til borgerne i Danmark, at det betyder, at vi ikke får den her mangfoldighed i udbuddet,” siger Mette Bock.

Hun tilføjer, at det ikke er så problematisk for bilejerne at udskifte deres bilradio med en digital.

Pia Kjærsgaard finder ny presseansvarlig
Folketingets formand Pia Kjærsgaard har fået en ny højre hånd.

Folketinget har nemlig ansat en ny presseansvarlig.

Det bliver Claus Brask, der overtager posten fra Finn Tørngren Sørensen, som tidligere på året meddelte, at han stopper i stillingen for nu at være konsulent og rådgiver for Tivolis ledelse.

Som Folketingets presseansvarlige bliver Claus Brask pressens indgang til Folketingets administration. Han skal desuden fungere som presseansvarlig for Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Læs også

Historisk møde endte med dokument
Udenfor landets grænser mødtes den amerikanske præsident Donald Trump i nat med Nordkoreas leder Kim Jong-un i Singapore.

Det er et historisk møde, da det er første gang nogensinde, at en amerikansk præsident mødes med lederen i Nordkorea.

Efter mødet har de to ledere underskrevet et dokument. Det er dog endnu uklart, hvilket slags dokument der er tale om.

Men ifølge Børsen var det en positiv præsident, der mødte pressen, før han gik ind for at underskrive dokumentet.

"Der sker store fremskridt - det er meget positivt. Det går bedre, end nogen kunne have forventet. Nu går vi ind og skriver under," sagde han ifølge Børsen.

Det sker i dag

  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder rigsmøde på Færøerne med lagmand Aksel V. Johannesen og formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.
  • Regeringens Ledelseskommissionen er blevet færdige med deres arbejde, og den afleverer 28 anbefalinger til innovationsminister Sophie Løhde. Det sker klokken 11.
  • Ekspropriationsudvalget afleverer sin betænkning til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).
  • Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) får travlt med hele to samråd på programmet. Først skal hun stå skoleret om underbemanding på landets fødeafdelinger. Bagefter handler det om overbelægning i det danske sundhedsvæsen.
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om hvidvask og terrorfinansiering.
  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal redegøre for forholdene for børn på Udrejsecenter Sjælsmark.
  • Ældreminister Thyra Frank (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal svare på, hvordan regeringen vil sikre, at borgere med progredierende sygdomme som eksempelvis demens og Parkinson får den nødvendige støtte og hjælp. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00