Dagens overblik: Elbæk vil have 15 nye ministerier og skrotte næsten alle de gamle

POLITISK OVERBLIK: Grøn omstilling, social retfærdighed og livslang nysgerrighed. Alternativet afslører, hvilke ministerier der skal være under en Uffe Elbæk-regering, og SF vil redde små skoler fra lukning. Her er dagens nyhedsoverblik.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Denne onsdag byder på flere politiske udspil op til partiernes sommergruppemøder i denne uge.

Vi begynder med Alternativet, som nu lægger deres plan for et helt nyt regeringsapparat frem. Hvis Uffe Elbæk bliver statsminister, vil partiet gå efter at oprette 15 nye ministerier og lade et grønt superministerium overtage Finansministeriets rolle som det, der skal godkende alle relevante politiske initiativer i andre ministerier.

Det fortæller Elbæk til Politiken

"Vi mener, at klimaforandringerne er vores politiske udfordring nummer ét. Det er derfor, at vi ikke bare ændrer ministeriernes navne og arbejdsområder, men markant ændrer de økonomiske prioriteringer," siger den alternative statsministerkandidat.

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, kalder planen for "crazy". Se Alternativets bud på de 15 ministerier, som blandt andet omfatter 'Ministeriet for Livslang Nysgerrighed' og 'Ministeriet for Mennesker på Flugt og Nye Danskere', her.

Hvad mener S om et grønt superministerium?
Også Enhedslisten og SF går efter et grønt superministerium. Men er det blot valgkampssnak eller reel politik?

Det kan du hurtigt blive klogere på ved at lytte til andet afsnit af Altingets nye, daglige podcast, som i kort form tager aktuelle emner op.

Altingets energi- og klimaredaktør, Morten Øyen Jensen, har talt med partierne bag forslaget om det nye ministerium og hørt, hvad Socialdemokratiet mener om sagen.

Hør pointerne her:

Læs også
 

SF vil bevare små skoler
Pia Olsen Dyhr (SF) og kompagni er også på banen med en række politiske forslag. Det sker på dagen, hvor SF holder pressemøde i anledning af partiets sommergruppemøde, som begynder i morgen torsdag.

SF foreslår blandt andet:

    • At beskytte små skoler mod lukning. Det skal ske med en pulje, som skolerne kan søge, hvis de har gode ideer til, hvordan de gør sig ekstra attraktive for tilflyttere, fortæller TV 2 News.
    • At en rød regering opretter et selvstændigt integrationsministerium, som ikke længere skal tage sig af asyldelen. Den del skal i stedet ligge i Justitsministeriet. Pia Olsen Dyhr mener, at integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) har været for optaget af "at tælle udlændingestramninger og fejre det med kage" – derfor er der behov for et ministerium med selvstændigt fokus på integration. Information har historien.
    • At genindføre formueskatten. Det skal finansiere partiets forslag om minimumsnormeringer i daginstitutioner, så der højst må være tre børn per voksen i vuggetuer og seks børn per voksen i børnehaver. Det skriver Ritzau ifølge blandt andre Jyllands-Posten.

Hedegaard: Pape fejllæser det borgerlige Danmark
Der er også aktivitet i den konservative lejr, hvor tidligere konservativ miljøminister og tidligere klimakommissær Connie Hedegaard er ude med riven efter partiformand Søren Pape Poulsen (K).

Han vakte tirsdag opsigt med sine udtalelser til Berlingske om, at miljø og klima ikke bliver blandt Konservatives mærkesager frem mod valget. Det giver nemlig ikke nye vælgere, lød analysen fra Pape.

Men det er en alvorlig fejllæsning af det borgerlige Danmark, siger Connie Hedegaard til Altinget. Hun opfordrer Konservative til at fokusere mindre på strategi og mere på at sige, hvad man mener. Se hendes budskaber her.

Bilbrande i Sverige kan flytte stemmer
Hos vore naboer i Sverige er valget til Riksdagen lige oppe over, og her har en voldsom række af bilbrande nu sat ild til den svenske valgkamp.

I dag kappes den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven og formanden for det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne Jimmie Åkesson om at fylde mest i medierne, efter at de begge har inviteret pressen med ud for at se på de omfattende skader. Det sker efter omkring 80 bilbrande og systematisk hærværk i belastede områder i Gøteborg, Stockholm og flere andre byer natten til tirsdag.

Ifølge ph.d., historiker og ekspert i nordiske forhold Lars Hovbakke, der følger den svenske valgkamp tæt, er timingen perfekt for Sverigedemokraterne.

"Det ser ud til, at de får en jordskredssejr ved det kommende valg, og hvis urolighederne fortsætter, kan det være med til at gavne dem yderligere," vurderer Hovbakke over for Ekstra Bladet

Der er dog ifølge Politiken endnu ikke identificeret mistænkte i sagerne, da hærværksfolkene var maskerede. Det svenske valg finder sted 9. september.

Det sker i dag

  • Klokken 12: Regeringen lancerer en strategi for mad, måltider og sundhed. Fire ministre vil være til stede ved pressemødet, som foregår på en skole i Ishøj, hvor eleverne selv dyrker grøntsager.
  • Klokken 12.40: SF holder pressemøde forud for partiets sommergruppemøde, der begynder i morgen torsdag.
  • Klokken 13.15: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om Danske Banks involvering i hvidvask.
  • Alternativet samles til sommergruppemøde på Teaterøen i København. I løbet af tre dage skal partiet tale om, hvordan det vil sætte en ny politisk retning for Danmark.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00