Dagens overblik: ”Enten hænger de sammen, eller også bliver de hængt”

POLITISK OVERBLIK: Situationen i blå blok er alvorlig, og der er risiko for årelangt kaos og indenrigspolitisk krise, mener tidligere K-minister Per Stig Møller. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Anders Rye Skjoldjensen
Cecilie Gormsen

Det borgerlige-liberale Danmark står ved en skillevej.

Sådan beskrives situationen i blå blok af Per Stig Møller, der er tidligere konservativ formand og mangeårig minister, i Berlingske. Regeringen måtte opgive at få en skatteaftale i hus inden nytår, men man håber fortsat, at det kan lade sig gøre, og derfor fortsætter forhandlingerne. Dog kalder Liberal Alliance nu målet for en ”ambitiøs skatteaftale” i stedet for en ”historisk stor skatteaftale”.

Og situationen er alvorlig, mener en række af dansk borgerligheds førstemænd.

”Enten hænger de sammen, eller også bliver de hængt,” siger Per Stig Møller til Berlingske og fortsætter:

”Lykkes det ikke at stabilisere det borgerlige samarbejde, risikerer de blå partier at kaste dansk politik ud i et årelangt kaosforløb.”

Han bakkes op af blandt andre Christian Mejdahl (V), der er tidligere mangeårigt folketingsmedlem, ligesom han også har været formand for Folketinget.

Find historien her.

S når højeste vælgertilslutning i seks år
Balladen i blå blok ser ud til at gavne Socialdemokratiet, der har den højeste vælgertilslutning i seks år i det nyeste Risbjerg-snit, som professor Kasper Møller Hansen hver måned laver for Altinget.

Ifølge gennemsnittet vil 29,1 procent af vælgerne nu sætte kryds ved Socialdemokratiet.

Det er det højeste niveau i meningsmålingerne for Socialdemokratiet siden april 2011 – og er en tilslutning til partiet, som ikke er set så høj ved et folketingsvalg siden 2001.

”Vi er selvfølgelig glade, det er da opmuntrende. Men der kan stadig være lang vej til et valg,” konstaterer politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

Se hvordan alle partierne ligger her.

DF’s opgør med flygtningejob kan koste kommuner millioner
Danske kommuner kan hver gå glip af gevinster på flere millioner kroner, hvis Dansk Folkeparti får opfyldt sit ønske om at sløjfe integrationsgrunduddannelsen (IGU). Det skriver Politiken.

Fordi partiet ikke vil have integreret flygtninge, har DF rettet en kritik mod IGU, hvor flygtninge i alderen 18 til 40 år får et arbejde med et integreret uddannelsesforløb til en hyre på niveau med elevløn.

Med IGU slipper kommunerne for at betale integrationsydelse, ligesom der kommer et resultattilskud fra staten, hvis flygtningen fastholdes i IGU-forløbet i et halvt år.

”Fra det øjeblik en borger, som ellers ville være ledig, indgår i et IGU-forløb, så bidrager vedkommende til at forsørge sig selv. Det er en positiv økonomisk historie både for virksomheden, den enkelte og det offentlige – herunder kommunekassen,” siger forskningsdirektør Torben Tranæs fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd , der også er vismand i Det Økonomiske Råd.

Enhedslistens Kabell forsvarer eftervederlag
Den tidligere teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell (EL) har fået kritik for, at han beholder lidt over 500.000 kroner i eftervederlag, selvom han i januar er begyndt i et chefjob som vicedirektør i konsulentfirmaet Copenhagenize Design Company.

I weekenden tog Kabell dog til genmæle på Facebook, hvor han blandt andet fortæller, at han har 26.000 kroner tilbage, når blandt andet skat og partiskat er trukket fra – og de skal gives til et velgørende formål. Kabell retter samtidig en kritik mod Enhedslistens finansordfører på Christiansborg, Pelle Dragsted.

”Personligt er jeg både træt af og faktisk forurettet over at modtage kritik fra en som Pelle Dragsted. Han ved nemlig godt, at jeg følger partiets regler og anvisninger,” skriver Morten Kabell.

Dragsted: Ked af det, hvis Kabell har følt sig uretfærdigt behandlet
Enhedslisten har tidligere kritiseret politikere, der har modtaget eftervederlag, og Pelle Dragsted har også sat spørgsmålstegn ved Morten Kabells eftervederlag. Dragsted understreger, at han har stor respekt for den nu tidligere teknik- og miljøborgmester.

”Jeg er ked af det, hvis Morten Kabell har følt sig uretfærdigt behandlet. Jeg har kæmpe stor respekt for ham og hans indsats som borgmester for Enhedslisten,” siger Pelle Dragsted ifølge Jyllands-Posten.

Dragsted holder dog fast i, at han ikke mener, at politikere skal have eftervederlag og løn på samme tid. Derfor vil Enhedslisten i denne uge fremsætte et forslag, der skal lukke hullet for borgmestre og regionsformænd, så de får samme regler som folketingsmedlemmer.

”Nemlig at får du et job, så modregnes den løn, du får i dit nye job, i eftervederlaget. Sådan bør det være,” siger Dragsted.

3 HURTIGE FRA WEEKENDEN

Cannabis-patienter må skifte læge
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) opfordrer lægerne til at hjælpe patienter, der har brug for den nye forsøgsordning med medicinsk cannabis. Og hvis de ikke selv vil udskrive det, bør de henvise deres patienter til kollegaer, som har viden om medicinsk cannabis. Det skriver DR.

Meldingen kommer, efter det er kommet frem, at patienter oplever at blive afvist, hvis de beder om medicinsk cannabis.

Thulesen Dahl optrapper konflikt
Lørdag inviterede Radikale traditionen tro til nytårsstævne på Hotel Nyborg Strand, hvor R-leder Morten Østergaard, DF-formand Kristian Thulesen Dahl og V-næstformand og finansminister Kristian Jensen debatterede. Her sagde Kristian Thulesen Dahl blandt andet, at han ser VLAK-regeringen som en "uholdbar" konstellation.

Årsagen er Liberal Alliance, hvis opførsel i efteråret har sået tvivl om, hvorvidt partiet har besluttet sig for, om det overhovedet er et regeringsparti, mener DF-formanden.

”Hvis de fandt ud af det, ville det gøre forhandlingerne på Christiansborg nemmere i den kommende tid,” sagde han ifølge Berlingske fra scenen foran de 350 fremmødte.

Støjberg stiller udvisning af alvorligt syge i bero
Mere end et år efter, at den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en principiel dom over Belgien fastslog, at der gælder strengere regler, når det handler om udvisning af alvorligt syge mennesker, medgiver udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ministerium nu, at dommen også skal have konsekvenser for den danske praksis. Det skriver Politiken.


Det sker i dag
Ikke så meget. Dog afholder dronning Margrethe offentlig audiens på Christiansborg klokken 10.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)









0:000:00