Dagens overblik: Partier kræver redegørelse i FE-sag, EU-Parlamentets formand er død, og Konservative overhaler igen Venstre

DF-formandskandidat Martin Henriksen vil have Danmark ud af EU, partier vil vide mere om, hvad der foregår i Forsvarets Efterretningstjeneste, og så er der ikke længere dødt løb mellem V og K i blå blok. Dagens politiske overblik får du her.

<span>”Vi har brug for at få vished om, at der er styr på tingene, og at vi kan stole på, at det samarbejde, der skal være med andre lande, er fuldstændig i top,” <a href="https://www.dr.dk/nyheder/politik/enhedslisten-og-df-vil-have-svar-fra-regeringen-i-sag-om-faengslet-spionchef" target="_blank" rel="noopener">siger Dansk Folkepartis&nbsp;retsordfører, Peter Skaarup til DR</a>&nbsp;i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste, hvis chef er varetægtsfængslet.</span>
”Vi har brug for at få vished om, at der er styr på tingene, og at vi kan stole på, at det samarbejde, der skal være med andre lande, er fuldstændig i top,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup til DR i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste, hvis chef er varetægtsfængslet.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

God morgen til endnu en overflyvning af det politiske landskab, der denne tirsdag bærer præg af gårsdagens bombe: I en måned har chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, der kender Danmarks dybeste hemmeligheder, siddet varetægtsfængslet for læk.

Men vi begynder med David Sassoli, den socialdemokratiske formand for Europa-Parlamentet, der er død natten til tirsdag. Han blev 65 år gammel.

Italieneren havde været indlagt på hospitalet siden 26. december på grund af en alvorlig komplikation, der skyldtes problemer med immunforsvaret. I løbet af efteråret var han sygemeldt længe med en alvorlig omgang lungebetændelse.

Efter planen skal Sassolis efterfølger ifølge TV 2 udpeges ved en plenarsamling i Strasbourg i næste uge. 

Partier kræver redegørelse i sag om FE

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil have regeringen til at redegøre for sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Det sker, at det mandag kom frem, at chefen for tjenesten, Lars Findsen, er den ene af i alt fire personer, der i december blev anholdt for at "have videregivet højt klassificerede oplysninger" – og fortsat sidder varetægtsfængslet.

”Vi har brug for at få vished om, at der er styr på tingene, og at vi kan stole på, at det samarbejde, der skal være med andre lande, er fuldstændig i top,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup til DR. Også Radikale Venstre ”forventer” at blive orienteret nærmere om sagens indhold, skriver Politiken.

Mandag blev varetægtsfængslingen af Lars Findsen forlænget. Den præcise sigtelse er fortsat hemmeligholdt, men Lars Findsen er blandt andet sigtet efter en bestemmelse i straffeloven, der falder ind under kategorien "landsforræderi".

En kilde, der har arbejdet sammen med FE-chefen gennem adskillige år, tvivler dog på, at han har ”været dum nok” til at lække statshemmeligheder til medierne, skriver Altingets forsvarsredaktør i sit portræt.

”Det ville overraske mig meget, hvis han havde udvist så dårlig dømmekraft. Det er han for klog til,” siger kilden, der ønsker at være anonym.

Du kan læse hele portrættet her.

Martin Henriksen: Danmark skal ud af EU

Hvis Dansk Folkepartis næste formand hedder Martin Henriksen, vil partiet have Danmark ”helt ud af EU”. Det siger han i et interview i Altingets daglige podcast, Ajour.

”Selvfølgelig vil det have en konsekvens i en periode, og nu har det så også en konsekvens for Storbritannien.”

Find hele interviewet her eller lige der, hvor du hører dine podcasts. 

Resten af ugen udsender vi hver eftermiddag et interview med én af de fire kandidater til posten som formand, der bliver fundet på et ekstraordinært årsmøde i Herning 23. januar.

Du kan også stive din viden om DF-formandsvalget endnu mere af ved at dykke ned i Altingets politiske kommentators gennemgang af de fire kandidaters vinderchancer.

”Med det mest kendte navn, de fleste ressourcer og en alliance med DFU-netværket har Messerschmidt alle chancer for at tage DF-pokalen, men det vil svække hans autoritet, hvis han ikke får over 50 procent i første runde,” skriver Erik Holstein.

Læs mere her.

Snit af målinger: K snupper V-mandater og lægger sig igen i front

New year, new me? Måske hos Konservative, der efter et halvt år med dødt løb igen har taget føringen og står til at blive det største parti i den blå blok.

Det viser Altingets kvalitetsvægtede snit af meningsmålingerne i december, som er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen.
Hvad betyder det for den borgerlige lejr? Det kan du læse mere om i Altingets gennemgang her.

Ministre: Vi skal have et nyt asylsystem

Siden 2014 er 22.388 irregulære migranter døde i forsøget på at krydse Middelhavet på vejen til Europa. Og ni ud af ti af dem, der nåede frem, har fået hjælp af en menneskesmugler. Det fremgår af en ny publikation, der er lavet af Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.  

Tallene får udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) til at gentage regeringens ønske om et nyt asylsystem. 

“Systemet tilgodeser de forkerte, lader de svageste i stikken og forgylder kyniske menneskesmuglere. Derfor arbejder regeringen for et helt nyt asylsystem, hvor vi flytter asylsagsbehandlingen til et partnerland uden for EU."

"På den måde fjerner vi incitamentet til at begive sig ud på farefulde rejser mod Europa,” lyder det fra Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Regeringen vil ligestille medfædre med andre fædre

Det er regeringens mål, at medfædre skal ligestilles med de biologiske forældre. Sådan lyder meldingen ifølge DR nu fra ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S), efter at et nyt borgerforslag om netop det på blot en weekend har fået langt over de krævede 50.000 underskrifter for at blive taget op i Folketinget.

"Borgerforslaget rejser nogle væsentlige problemstillinger om medfædres rettigheder, som jeg grundlæggende har sympati for og er positiv over for at finde mulige løsninger på," sagde han mandag til P1-programmet "Ring til Regeringen".

Borgerforslaget ”Anerkend medfaderskab i regnbuefamilier” vil sikre, at to mænd begge kan være registrerede som forældre til et barn. Det er nemlig ikke tilfældet i dag, selv om det er muligt for to kvinder.

DF-profil med opfordring: Stem ikke på Messerschmidt

Marie Krarup, der er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, støtter ikke Morten Messerschmidts kandidatur til formandsposten.

”Morten er en fremragende politisk retoriker og kunne blive en god politisk ordfører for DF. Men som leder har han svagheder," skriver hun på Facebook.

Istedet peger Krarup på Martin Henriksen, som ifølge hende er "en person man kan stole på og tale med. Han et ordentligt menneske, der ikke giver sig ud for at være mere, end han er."

Det sker i dag

Klokken 13.00

Minkkommissionen er inviteret til møde i Granskningsudvalget i Folketinget. 

Klokken 13.00

Statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i hasteforespørgsel om udskudt udspil af sundhedsreform.

Klokken 14.00

Folketingets Sundhedsudvalg har sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd. Han skal redegøre for, hvordan der sikres et sundhedsvæsen med en fagligt forsvarlig bemanding af sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

David Sassoli

Formand, Europa-Parlamentet

0:000:00