Dagens overblik: Fiskeriminister vil granske egen styrelse efter alvorlig fejl

POLITISK OVERBLIK: Karen Ellemann (V) beder Kammeradvokaten undersøge embedsværket i egen styrelse efter mulig alvorlig fejl i fiskekvotesagen. Her er dagens rids af nyhederne i dansk politik.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristine Korsgaard

God morgen, og velkommen til onsdagens overblik.

Først til den såkaldte fiskekvotesag, som for nylig fik statsministeren til at tage fiskeriområdet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og give det til minister for ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Ellemann (V).

Hun igangsætter nu en nærmere undersøgelse af sin egen del af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen på grund af en række kritisable forhold i sagen. Det skriver Politiken.

Inden for de seneste måneder har styrelsen nemlig tilbagetrukket fire-fem politianmeldelser af fiskere, som ellers var blevet politianmeldt i august forud for Rigsrevisionens stærkt kritiske rapport om administrationen af det danske fiskekvotesystem.

En embedsmand fra styrelsen er ifølge Politiken blevet sendt hjem som et resultat af de tilbagekaldte politianmeldelser, men sagen er så alvorlig, at Ellemann nu beder statens advokat om at endevende sagen. Undersøgelsen skal ligge klar inden årsskiftet.

De øvrige folketingspartier er enige i, at sagen skal undersøges nærmere.

»De forhold, der er blevet præsenteret omkring politianmeldelserne og den sagsgang, der ligger bag, er stærkt utilfredsstillende for os som politikere, men også for fiskerierhvervet, som i en periode ikke har haft viden om, hvem der var politianmeldt. Det er barske forhold, der bliver lagt frem. Derfor er jeg tilfreds med, at ministeren igangsætter en undersøgelse,« siger Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup.

Regeringen tøver med millioner til ulande
En regning på op til flere hundrede millioner kroner venter formentlig den danske stat. Helt nye OECD-regler for ulandsbistand slår nemlig nu fast, at Danmark ikke som nu må kalde en lang række omstridte udgifter til blandt andet integration og repatriering for udviklingsbistand.

Det skriver Altinget.

Og hvis det ikke må kaldes ulandsbistand, vil regeringen ikke nå sit eget løfte om at give en samlet udviklingsbistand på 0,7 procent af BNI i 2017. Derfor ville regeringen være nødt til at finde pengene andre steder.

Men regeringen overvejer at vente med at betale regningen til næste år, selv om OECD opfordrer medlemslandene til allerede i 2017 at leve op til de nye regler.

Dermed vil regeringen reelt kunne spare op til flere hundrede millioner kroner, som skulle være sendt til verdens fattigste lande. Og det vækker stor kritik fra Radikale.

”Det er for dårligt. Det er ikke raketvidenskab, og det lugter af, at regeringen er klar over, at man har overskredet en grænse,” siger udenrigsordfører Martin Lidegaard.

Strengere regler for friskoler
Med et bredt flertal bag sig har regeringen lukket en politisk aftale om at skærpe tilsynet med friskoler. Det skriver blandt andre Altinget

Med ti konkrete tiltag styrkes tilsynet med friskolerne. Herunder strammes der særligt op på reglerne for, hvem der må oprette skoler.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) siger i en pressemeddelelse, at aftalen er en reaktion på aktuelle historier om muslimske friskoler:

”Størstedelen af de frie grundskoler gør et godt og vigtigt stykke arbejde. Men den seneste tids sager, hvor enkelte skoler har misbrugt deres frihed til at undergrave de demokratiske værdier, har vist, at der desværre er behov for at styrke tilsynet med skolerne yderligere.”

I forbindelse med ansøgninger om nye frie grundskoler skal der i fremtiden foretages ”en konkret vurdering af personkredsen omkring skoleinitiativet”, står der i aftaleteksten. Her spiller det blandt andet ind, om personerne tidligere har været involveret i lukkede skoler.

Det kan også spænde ben, hvis ansøgerne har ”holdninger, sympatier eller lignende, som er uforenelige med kravet om frihed og folkestyre, herunder demokratisk dannelse”.

Elbæk svarer igen på kritik af topstyring
I et interview i Jyllands-Posten svarer politisk leder i Alternativet, Uffe Elbæk, nu igen på anklagerne om topstyring og oprør imod hans ledelse. Ifølge ham er det hele udtryk for en sund og naturlig omstilling i partiet, der er vokset.

»Det ville være mere underligt, hvis vi ikke havde en mangfoldig debat,« siger Uffe Elbæk blandt andet.

Siden partiets sommergruppemøde har der været udskiftning på en række politiske poster og blandt medarbejdere. Blandt andet er der kommet ny politisk ordfører og ny gruppeformand. Ifølge Jyllands-Posten skete det blandt andet som reaktion på anklagerne om topstyring og interne uenigheder om, hvordan man bedst driver partiet professionelt.

Tirsdag meddelte Alternativet en større rokade i partiets sekretariat, der bl.a. får ny politisk chef. Desuden har partiets pressechef, Magnus Haslebo, lige forladt sin stilling. Altinget beskrev i sidste uge endnu et eksempel på uro i partiet.

Blå borgmestre gav ikke lavere skat
I 22 af landets kommuner overgik borgmesterposten fra en rød til en blå politiker efter kommunalvalget i 2013.

Alligevel er kommuneskatten steget i flere af disse kommuner, end den er faldet, viser beregninger, som Berlingske har foretaget på baggrund af tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Kommunalforsker og forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er ikke så overrasket.

"Vi har et kommunalt skattestop, som er lavet på den lidt finurlige måde, at hvis én kommune sætter skatten ned, må en anden kommune sætte den op," siger han.

Tidligere næsteformand i Liberal Alliance risikerer fængsel
En video på nettet kan sende tidligere næstformand for Liberal Alliance Nicolai Oster i fængsel for chikane og trusler, fortæller Ritzau.

På torsdag behandler Københavns Byret sagen, hvor Nicolai Oster er anklaget for at filme en gruppe betjente og råbe ukvemsord ad dem.

Sidste sommer havde han til syneladende set sig sur på politiets indsats mod den organiserede hashhandel på Christiania. Om eftermiddagen 21. juni fulgte han ifølge tiltalen efter en gruppe betjente i området omkring Christianshavns Metrostation og Christiania, mens han filmede dem fra kort afstand.

Samtidig råbte han efter en navngiven politiassistent. Han filmede også en kvindelig betjent tæt på, mens han talte om hendes børn og kunne gengive andre af hendes personlige oplysninger.

Ved kommunalvalget i 2013 stillede Nicolai Oster op for Liberal Alliance i Lyngby-Taarbæk Kommune. Da sagen mod ham kom frem i sommeren sidste år, meldte han sig ud af partiet.

Det sker i dag

13.00 Ministrenes spørgetid 
I folketingssalen svarer ministrene på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid.

13.00 Høring om forsvarlig drift af andelsboligforeninger
Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg holder åben høring om forsvarlig drift af andelsboligforeninger. Aktører på området, forskere og banker holder oplæg.

Minister til Ligestillingskonference i Göteborg
I dag er ministeren for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Ellemann (V), til Ligestillingskonference i Göteborg i Sverige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00