Dagens overblik: Flertal af EU-lande vil fjerne dansk særregel om dagpenge

POLITISK OVERBLIK: Stik imod Danmarks ønsker vil et flertal af EU's medlemslande give europæere lettere adgang til danske dagpenge. Kulturminister Mette Bock lægger pres på de røde partier med en deadline for medieforhandlingerne. Få dit nyhedsoverblik her.

Foto: Foto:/ritzau/Tariq Mikkel Khan
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i dansk politik.

I dag starter vi vores nyhedsoverblik i Jyllands-Posten. Her finder vi historien om, at et flertal af EU-lande torsdag forventes at fjerne den danske særregel om adgang til dagpenge.

Fremover skal andre EU-borgere have adgang til danske dagpenge efter en måneds arbejde i Danmark, hvis de har arbejdet 11 måneder i deres hjemland.

Det er stik imod danske ønsker, hvor særreglen indtil nu har lydt på tre måneder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde ellers lige nået at glæde sig over, at Danmark havde sejret i EU, da EU-Kommissionen sidste år fremlagde et forslag, der ville blåstemple den danske særregel.

Den sejr er nu vendt til et nederlag, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til avisen. Det er, selv om arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz fra Københavns Universitet peger på, at udviklingen af europæere, der vil få adgang til danske dagpenge, ikke vil ændre sig dramatisk.

"Det er korrekt, at vi ikke er vidne til nogen folkevandring. Det ændrer ikke på, at det her er et principielt spørgsmål, som dybest set også kan rokke ved den folkelige opbakning til EU. Og så ved vi altså ikke noget om, hvordan tallene udvikler sig, når man hurtigere kan få dagpenge," siger Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten

Politikere klar til opgør med optagelsessystemet
Kommende studerende kan måske se frem til et nyt optagelsessystem, hvor det ikke blot er deres karaktergennemsnit, der er afgørende.

Det skriver Politiken.

DTU, RUC og Dansk Erhverv foreslår, at de studerende i højere grad skal vurderes på karaktererne i de fag, der er relevante for det studie, de søger ind på. Det betyder, at karaktergennemsnittet af de relevante fag skal vægte højere end det samlede gennemsnit.

Forslaget får politisk medvind på Christiansborg, hvor både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale er positivt stemt.

"Det ligger mig ikke helt fjernt, at man lader de relevante fag vægte mere," siger Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann, til Politiken.

Enhedslisten, Alternativet og SF er klar til at gå endnu længere og helt fjerne kravet om karakter, mens Liberal Alliance kalder forslaget fra DTU, RUC og Dansk Erhverv for en dårlig idé.

Finansministeriet har undervurderet økonomien
Skiftende danske finansministre kan have holdt dansk økonomi i unødigt stramme tøjler i årene, siden den økonomiske krise ramte Danmark i 2008.

Det skriver Altinget.

Altingets beregninger viser, at Finansministeriet siden 2010 og frem til 2017 har undervurderet dansk økonomi med knap 320 milliarder. I gennemsnit er der hvert år kommet 40 milliarder mere i statskassen, end ministeriet forudså ved årets begyndelse.

"Man må virkelig undre sig over, at fejlskønnene tilsyneladende sker systematisk. Set i bakspejlet kan det have haft nærmest katastrofale virkninger i årene lige efter finanskrisen, hvor man kom til at føre en alt for stram politik," siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, til Altinget.

Læs også

Fortroligt notat afslører stigning i CO2
Med sit energiudspil i hånden har regeringen meldt sig ind i den verserende kamp om den grønne dagsorden på Christiansborg. 

Men ifølge Politiken viser et internt forhandlingsnotat, at netop energiudspillet ikke er særligt grønt, når det kommer til at skære i CO2-udledningen.

Det fortrolige forhandlingsnotat viser nemlig, at udledningen af CO2 forventes at sige med 5 til 10 procent fra 2020 til 2030.

Det skyldes blandt andet, at regeringen lægger op til at lempe elafgiften, samt at udfasningen af kulkraft først begynder i 2030.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil ikke kommentere på notatet, men Venstres energi- og klimaordfører, Thomas Danielsen, bekræfter, at regeringen forventer et øget CO2-udslip.

"Men grøn omstilling handler ikke om et enkelt tal. Lige nu er den vigtigste udfordring at flytte danskernes energiforbrug over mod elektricitet. Det vil på sigt være den rigtige vej til grøn omstilling," siger han til Politiken. 

Kulturminister presser partierne med deadline
Nu skal der tempo på i medieforhandlingerne. Kulturminister Mette Bock (LA) presser de røde partier med en deadline tirsdag klokken 18.

Det skriver DR Nyheder.

De skal give svar på, om de vil gå med til det krav til økonomien, som regeringen har stillet i forhandlingerne.

"Nu må vi simpelthen lave et udskillelsesløb. Kan man acceptere den økonomiske ramme, så forhandler vi videre i morgen efter klokken 18. Kan man ikke acceptere den økonomiske ramme, så er man ude, og så må vi lave et smalt forlig," siger Venstres politiske ordfører, Britt Bager, om deadlinen til DR Nyheder.

Ifølge Britt Bager har regeringen tilbudt de røde partier flere penge til public service, end det oprindelige udspil lagde op til. Hun vil dog ikke løfte sløret for, hvor meget ekstra det drejer sig om.

Det sker i dag

  • Københavns Byret ventes at afgøre, hvornår en straffesag mod to ledere fra Københavns Politi kan blive behandlet. De anklages for at have løjet for en dommer, da de i et retsmøde i 2013 blev udspurgt om politiets indsats ved et kinesisk statsbesøg.
  • Danske Regioner og Folketinget holder debatmøde i Fællessalen om, hvad EU's strukturfonde betyder for væksten i Danmark.
  • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om overvågning af borgere med en funktionsnedsættelse, som for eksempel epilepsi.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00