Dagens overblik: Folketinget skal stemme i hold om en rigsretssag mod Støjberg

NYHEDSOVERBLIK: Alle folketingsmedlemmer skal i dag møde op for at stemme om at stille Inger Støjberg for Rigsretten. Og støttepartier raser over, at regeringen har droppet sit klimaudspil for landbruget. Få morgenoverblikket.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til det hurtige overblik over dagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi beklager klichéen, men det bliver en historisk dag denne tirsdag, hvor Folketinget ventes formelt at vedtage, at tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal for Rigsretten for sagen om de adskilte asylpar.

Mødet i folketingssalen begynder klokken 13, og du kan følge det direkte her på Altinget.

Selve afstemningen kommer til at foregå på en lidt speciel måde, da alle folketingsmedlemmer er blevet bedt om at møde op i salen. Normalt kan de ellers indbyrdes aftale, hvem der møder op til en afstemning, så flertallet holdes.

Men på grund af corona kan alle medlemmer ikke være samlet på samme tid. Derfor foregår afstemningen i tre hold, så der kan holdes afstand i salen. Det skriver Berlingske.

Tvivl om anklageskrift
Der var ellers til det sidste uro om det anklageskrift mod Støjberg, som et flertal i Folketinget er blevet enige om.

For professor emeritus i strafferet Jørn Vestergaard mener, skriftet er uholdbart. Det har han sagt til DR, og det skriver han i et debatindlæg i Altinget i dag.

Det politiske flertal bag tiltalen mod Inger Støjberg ønsker, at det skal være en strafskærpende omstændighed, at den tidligere minister gav forkerte oplysninger til Folketinget. Men det kan ikke lade sig gøre, når man ikke ønsker at rejse særskilt tiltale for de handlinger, skriver Jørn Vestergaard i indlægget, som du finder her.

Det fik flere partier til at genoverveje anklageskriftet, men de er endt med at holde fast i det oprindelige, skriver Berlingske

Små elever skal i skole igen
Eleverne i 0.-4. klasse kan fra på mandag den 8. februar komme i skole igen. Her må de dog udelukkende ses med deres egne klassekammerater. Det fortalte ministrene Magnus Heunicke og Pernille Rosenkrantz-Theil ved et pressemøde i går.

Samtidig bliver der indført skærpede krav om mundbind for voksne.

Læs mere eller se hele pressemødet her:

Læs også

Partier: Hold fast i bistand til Myanmar
Efter kuppet i Myanmar, hvor militærjuntaen igen har sat sig på magten og arresteret landets leder, må Danmark overveje, hvad der skal ske med udviklingsbistanden til landet.

Og opfordringen til regeringen fra støttepartiet SF og fra Konservative er klar: Regeringen skal droppe sin tidligere plan om at skære i udviklingsbistanden til Myanmar.

"Det danske udviklingssamarbejde med Myanmar er meget vigtig. Især nu. Nu må vi netop ikke efterlade dem alene," siger Katarina Ammitbøl (K) til Altinget.

Og SF's Rasmus Nordqvist kalder det "endnu vigtigere end før," at Danmark ikke trækker sig ud af Myanmar.

Læs mere her.

"Jeg er målløs"
I går meldte regeringen, at den ikke vil fremlægge det klimaudspil for landbruget, som ellers har ligget klar siden november. Tidligere er udspillet blevet udskudt, og nu kommer det altså slet ikke. Og det vækker harme hos støttepartierne.

Hos SF og Enhedslisten mener man, at det giver "en meget dårlig forudsætning" for forhandlingerne, at regeringen ikke vil præsentere sine ønsker for landbruget.

”Jeg er målløs over, at regeringen nægter at lægge sin egen politik frem. Vi har jo netop brug for, at regeringen tager lederskab i den grønne omstilling af landbruget, desværre vælger de i stedet for at servere en tynd kop dialogkaffe," siger Signe Munk.

Læs mere her: Støttepartier raser over droppet klimaudspil

Jesper Kraft får job i ministerium
Den tidligere rådgiver for Venstres formand bliver nu ansat under S-regeringen.

Jesper Kraft skal være souschef ministersekretariatet i Udlændinge- og Integrationsministeriet og lede en ny værdipolitisk enhed. Hermed forlader han jobbet som politisk analytiker for Kristeligt Dagblad.

Det skriver Altinget og flere andre medier. Læs mere om, hvad Kraft skal lave i Mattias Tesfayes ministerium her: 

Ellemanns tidligere rådgiver skal lede værdipolitisk enhed i Tesfayes ministerium

Det sker i dag

  • Klokken 13: Møde i folketingssalen med afstemning om rigsretstiltale mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

  • Klokken 13.30: Møde i folketingssalen med en række lovbehandlinger.

  • Klokken 14: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om indkøb af coronavacciner. Ministeren skal redegøre for EU's strategi for indkøb af coronavacciner, om man har takket nej til køb af tilstrækkelig med coronavacciner, og om regeringen vil tage initiativ til at opkøbe flere vacciner, som Tyskland har gjort uden om EU.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jesper Kraft

Souschef, ministersekretariatet, Udlændinge- og Integrationsministeriet
cand.jur. (Københavns Uni. 2014)

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00