Dagens overblik: Folketingsvalget kan blive ramt af cyberangreb

POLITISK OVERBLIK: Forsvarets Efterretningstjeneste frygter, at det kommende folketingsvalg kan blive mål for cyberangreb, og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er bekymret. Hemmeligholdte notater viser, at regeringen planlagde at skære i nyuddannedes dagpenge. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første overblik.

I dag lægger vi ud med en historie i Politiken om, at det kommende folketingsvalg kan blive mål for cyberangreb.

Det er vurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste, der mandag præsenterer sin nye cybertrusselsvurdering. Efterretningstjenestens chef, Lars Findsen, peger på, at risikoen for cyberangreb generelt er stigende, og her er folketingsvalget et oplagt mål, hvor han frygter en påvirkning lignende den, der er blevet set i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg.

"Vi har set vellykkede påvirkningsoperationer i udlandet med USA som det tydeligste eksempel. Her er det vurderingen, at russerne med en massiv ’hack og læk-kampagne’ rettet mod demokraterne og deres præsidentkandidat formåede at øve indflydelse på det amerikanske præsidentvalg," siger Lars Findsen til Politiken og tilføjer:

"Det er en trussel, vi forbereder os på at imødegå i Danmark, i takt med vi nærmer os et folketingsvalg. Vores vurderinger er grundlaget for en bred dialog – også med partierne og Folketingets medlemmer – om truslen. Det er et tema, som regeringen ser med stor alvor på."

Truslen om cyberangreb vækker også bekymring blandt folketingsmedlemmerne og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der i sidste uge afholdt et hemmeligt møde om it-sikkerheden i Folketinget.

"Vi er meget opmærksomme på situationen. Vi er godt klar over, at vi på en eller anden måde kan komme i en fælde – ligesom andre lande har været – op til et folketingsvalg," siger Pia Kjærsgaard ifølge Jyllands-Posten.

Regeringen ville skære i dimittendsatsen
Regeringen har forsøgt at halvere dagpengesatsen for nyuddannede. Det viser hemmeligholdte notater, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

I forbindelse med forhandlinger i november med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet foreslog regeringen at nedsætte dimittendsatsen til 7.182 kroner, hvilket er cirka 1.000 kroner mere end SU-udbetalingen. I dag får en nyuddannet uden børn, der er medlem af en a-kasse, 13.158 kroner om måneden i dagpenge.

Ifølge notatet mener regeringen, at det er et stort problem, at nyuddannede kan opleve "en betydelig ydelsesfremgang ved overgangen fra SU til dagpenge".

Jyllands-Postens afsløring af det hemmeligholdte notat kommer i kølvandet på, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, har kritiseret niveauet for nyuddannedes dagpenge. Simon Emil Ammitzbøll-Bille har ikke ønsket at kommentere på notaterne, men Joachim B. Olsen forklarer sit standpunkt til Jyllands-Posten.

"De kommer fra en uddannelse finansieret af skatteyderne og har fået verdens højeste SU. Det er helt ved siden af, at de nu får en dobbelt så høj ydelse som under studierne," siger han.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet afviser at ændre på den nuværende dagpengesats for nyuddannede.

Hver fjerde økonom i Det Økonomiske Råd har sagt op
Den forestående udflytning af Det Økonomiske Råd til Horsens har allerede fået konsekvenser.

Det skriver Politiken.

Hver fjerde økonom har nemlig sagt op. Det viser et nyt brev, som vismændene har sendt til Folketingets Finansudvalg, der går i rette med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Billes vurdering af, at Det Økonomiske Råd ikke vil lide varig skade af at blive udflyttet.

Heri beskriver vismændene, at kun tre ud af 37 ansatte overvejer at flytte med til Horsens, mens seks ud af 24 fuldtidsansatte økonomer har sagt op. Det har den konsekvens, at allerede nu er "en række projekter og analyser sat i bero".

"Især er det sandsynligt, at vurderingen af de offentlige finanser i efteråret vil ske på et mærkbart tyndere grundlag end normalt. Det er formandskabets vurdering, at netop opgaven som ’finanspolitisk vagthund’ i forhold til budgetloven og EU’s regler også på langt sigt vil kunne udvikle sig til en alvorlig akilleshæl," skriver vismændene.

Dommere tjener rekordstort på at bijobbe
Landets dommere indkasserer stadig flere millioner på bijob ved siden af deres arbejde i landets domstole.

Det skriver Altinget.

I 2017 tjente dommerne således samlet omkring 64 millioner kroner mod 58,5 millioner kroner året før svarende til en stigning på 9,9 procent.

Det vækker bekymring på Christiansborg hos SF.

"Jeg synes, det er ekstremt bekymrende, når vi samtidigt står med lange ventetider for at få afgjort sager ved retten. Det er helt utilfredsstillende, at dommerne ikke er bedre til at sige nej," siger SF's retsordfører, Karsten Hønge.

Læs også

To historier du skal have med fra Kristi himmelfartsferien
Ledt an af Liberal Alliance foreslår regeringen i Berlingske at skærpe reglerne for at blive dansk statsborger. Det skal ikke længere være muligt at få statsborgerskab, hvis man er på dagpenge.

"Generelt er det en stor udfordring, at mange af dem, der kommer hertil, ikke forsørger sig selv, men vi skal i hvert fald sikre os, at dem, der får dansk statsborgerskab, kan forsørge sig selv. Når man er på dagpenge, er man per definition jo ikke selvforsørgende," siger Liberal Alliances indfødsretsordfører, Laura Lindahl, til Berlingske.

I et indlæg på tv2.dk har Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, vakt opsigt i løbet af ferien. Her skriver hun nemlig, at fritstillede politikere er en parlamentarisk uskik.

"Ofte ligger der et element af politisk selvoptagethed i ønsket om at være fritstillet. Dels – som sagt – fordi kan være en ganske omkostningsmulighed for en slags selvprofilering. Dels fordi det kan være egnet til at skabe opmærksomhed omkring ens egen person. Men hvad med partiet? Hvad med gruppefællerne – og for den sags skyld de vælgere, som har stemt på en?" spørger formanden i sit indlæg.

Det sker i dag

  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rejser til Kosovo, hvor han møder de danske tropper, der er en del af Natos mission.
  • Senere rejser han videre til Østrig, hvor han skal deltage i R20-klimakonferencen, der indledes mandag aften med en middag.
  • Forsvarets Efterretningstjeneste offentliggør sin cybertrusselsvurdering.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00