Dagens overblik: Frederiksen fanget i Nato-spin

Forslag om en Ritt Bjerregaard-buste på Københavns Rådhus skaber ballade, og styrelse får kritik for afviste asylansøgere. Få dagens politiske overblik her.

Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Velkommen til dagens politiske overblik, der tager en omfangsrig overflyvning i denne omgang, lige inden weekenden.

Vi skal både til Det Hvide Hus, til Hjemrejsestyrelsen og til Københavns Rådhus, hvor et forslag om en buste på rådhuset skaber ballade.

Vi begynder dog med den evige Nato-rygtebørs:

Mette Frederiksen fanget i et større spin(d) om Nato-post

Vi begynder overblikket med et blik bag kulissen i de seneste ugers forvirring om, hvorvidt Mette Frederiksen var på vej til at få jobbet som Natos næste generalsekretær.

Ifølge Berlingskes internationale analytiker var hun reelt i spil, men hendes kandidatur handlede også i høj grad om, at USA's præsident Joe Biden og Frankrigs præsident Emmanuel Macron begge var utilfredse med Storbritanniens meget aggressive kandidatur for forsvarsminister Ben Wallace.

Biden var utilfreds, fordi Wallace hurtigt og uden at rådføre sig med amerikanerne havde lovet at donere F-16-fly til Ukraine, da landet efterspurgte dem.

Macrons utilfredshed havde angiveligt to dimensioner: Dels at en britisk leverandør havde slået en fransk leverandør af banen i allersidste øjeblik i et kapløb om at få en gigantisk ordre om leverancer af ubåde til det australske forsvar.

Og dels vil Macron meget nødigt have en generalsekretær fra et land uden for EU.

Det var i ly af den situation, at amerikanerne var nødt til at opfinde deres egen kandidat, og her har en person tæt på Biden angiveligt hvisket Frederiksens navn i øret på præsidenten.

Men for de observatører af processen, Berlingske har talt med, stod det aldrig lysende klart, om amerikanernes opbakning til Frederiksen var dybfølt, eller om den havde en mere taktisk karakter.

Læs analysen her.

Hjemrejsestyrelsen får kritik for langsomme vurderinger

I Information får Hjemrejsestyrelsen under Udlændinge- og Integrationsministeriet kritik for at trække sine vurderinger om, hvorvidt afviste asylansøgere reelt kan rejse hjem i langdrag.

Hjemrejsestyrelsen skal vurdere, om afviste asylansøgere har mulighed for at rejse hjem, men for afviste asylansøgere, der samarbejder med myndigheder om udrejse, gælder det, at de får opholdstilladelse i Danmark, hvis selve udrejsen har været umulig i halvandet år.

"Formålet med bestemmelsen er, at folk ikke skal holdes hen i uvished længere end højst nødvendigt. Så selv om det ikke drejer sig om voldsomt mange mennesker, så er bestemmelsen der af en årsag," siger Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp til Information.

I den konkrette sag, Information afdækker har Dansk Flygtningehjælp klaget til myndighederne, fordi de i stedet for at konstatere, at udrejse er umuligt, afventer flere informationer.

Dermed er udrejsen stadig hypotetisk mulig i fremtiden. Familien får derfor ikke opholdstilladelse i Danmark, trods det har været umuligt for familien at foretage hjemrejsen i over halvandet år.

I et svar på kritikken skriver Vicedirektør i Hjemrejsestyrelsen Louise Vinter Torrendrup, at styrelsen er bekendt med, at nogle sager har for lang sagsbehandlingstid, og at styrelsen har handlet på dette.

Hun skriver også, at den nye hjemrejselov betyder, at styrelsen er meget opsøgende i sit arbejde med hjemrejser, og at de i udgangspunktet ikke der nogen hjemrejse for en afvist asylansøger som umulig, udover i "meget få tilfælde".

Læs hele historien her.

Skal Københavns Rådhus have en buste af Ritt Bjerregaard

På Københavns Rådhus samler der sig et flertal for at få lavet en buste af tidligere minister, EU-Kommissær og overborgmester Ritt Bjerregaard (S), skriver Politiken

Forslaget kommer fra Sophie Hæstorp Andersen, og møder umiddelbart opbakning fra SF og Enhedslisten, hvor teknik- og miljøborgmester Line Barfod i tillæg håber, det bliver en kvindelig kunstner, der skal lave busten.

Hos de borgerlige politikere er der dog ikke meget bejstring for ideen at spore.

"På rådhuset hænger der jo allerede et portræt af Ritt Bjerregaard. Hvis Socialdemokratiet ønsker mere kunst med hende som motiv, kan de jo bekoste det af egen partikasse", siger medlem af Kultur- og Fritidsudvalget Karina Bergmann (K) blandt andet.

Det sker i dag:

  • 12:15 Dom i sag mod ministerchauffør tiltalt for dating i statsministerbil: Københavns Byret ventes at afsige dom i en sag, hvor en mand er tiltalt for som ministerchauffør at have misbrugt statsministerens bil til dating. Han er også tiltalt for voldtægt.
  • 13:00 Stoltenberg taler forud for topmøde: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, holder i dag pressemøde forud for Nato-topmødet i Vilnius 11.-12. juli.
  • OSCE indleder klimakonference: OSCE's generalsekretær, Helga Maria Schmid, er vært for en konference om klimaændringer i Wien for ministre og andre topfolk.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00