Dagens overblik: Partiformand mener, at borgerligt regeringsalternativ til Mette Frederiksen mangler

NYHEDSOVERBLIK: Kommuners egen kontrol af ældreplejen får kritik, pensionskasser ejer kulmineaktier for milliardbeløb, og universitet har samarbejdet med forskere fra den kinesiske flåde. Få overblik over dagens politiske nyheder.

"Som det ser ud lige nu, virker det ikke, som om der er et realistisk borgerligt regeringsalternativ til Mette Frederiksen," siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
"Som det ser ud lige nu, virker det ikke, som om der er et realistisk borgerligt regeringsalternativ til Mette Frederiksen," siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtKarl Emil Frost

Velkommen til mandagens politiske overblik.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, skal "efterlade det yderste højre" og "om nødvendigt lave aftaler med socialdemokrater og de Radikale, hvis Venstre genvinder regeringsmagten". Det siger Fremads formand, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, til Berlingske.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forklarede i oktober, at de ideologiske stridigheder mellem liberale og nationalkonservative i blå blok gav behovet for at stifte Fremad. Han fremhæver i dag, at de samme stridigheder volder problemer i den borgerlige lejr.

"Som det ser ud lige nu, virker det ikke, som om der er et realistisk borgerligt regeringsalternativ til Mette Frederiksen," siger han til Berlingske.

Universitet samarbejdede med kinesiske militærforskere
Aalborg Universitet har samarbejdet med forskere fra den kinesiske flåde om at udvikle elektriske komponenter til strømsystemer i skibe og ubåde. Samarbejdet risikerer ifølge eksperter at bidrage til moderniseringen af den kinesiske flåde. Det skriver Politiken.

Tidligere forsvarsanalytiker ved den hollandske ambassade i Beijing, Tycho De Feijter, forklarer, at forskningen vil med sikkerhed vil blive brugt til at fremme Kinas planer om at udvikle flådens elektriske systemer og derfor er årsagen til, at de kinesiske forskere har opsøgt det danske universitet.

Aalborg Universitet vil fremover have større fokus på politiske interesser i forskningen, siger Mogens Rysholt, der er dekan på Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet.

"Vi har som universitet ikke været bevidste nok om, at det ikke bare er nok at se på, om en samarbejdspartner har det nødvendige faglige niveau. Vi skal også overveje de politiske og etiske aspekter noget mere," siger han til Politiken.

Kommuner opfylder ikke mål om flere unge på erhvervsskoler
64 kommuner opfylder ikke den politiske målsætning om, at 25 procent af afgangseleverne fra folkeskolen skal søge mod erhvervsuddannelser i 2020. Det skriver Børsen.

Målsætningen satte Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF i 2014, hvor de aftalte erhvervsuddannelsesreformen, som trådte i kraft i august 2015.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråds chefanalytiker, Mie Dalskov Pihl, vurderer, at forskellene skyldes, at store dele af industrien er koncentreret i Jylland, hvor erhvervsuddannelserne er bedre forankret end på Sjælland.

Kommuners egen kontrol af ældreplejen får kritik
Kommunernes eget tilsyn med ældreplejen ser mere positivt på forholdene end det uvildige og uafhængige statslige tilsyn under Styrelsen for Patientsikkerhed. Det skriver Jyllands-Posten.

En undersøgelse viser, hvordan kommunernes tilsyn i seks ud af ni aktuelle sager har blåstemplet forholdene i kommunale plejeenheder, mens styrelsen derimod har opretholdt påbud. Det er foruroligende, mener sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), som overvejer at styrke tilsynet med ældreplejen.

"Det kan for eksempel være ved at sikre en bedre sammenhæng mellem de kommunale og nationale tilsyn, og/eller at de kommunale tilsyn føres uafhængigt af kommunerne," udtaler Magnus Heunicke i et skriftlig svar til Jyllands-Posten.

Pensionsselskaber ejer kulmineaktier for milliardbeløb
Pensionskasser har aktier for milliardbeløb i kulmineselskaber. 750 millioner kroner er placeret i tre af verdens største kulgiganter, Glencore, BHP Billiton Group og Anglo American Plc. Det viser Børsens gennemgang af aktiebeholdningen blandt de 11 største pensionskasser.

Chef for bæredygtige investeringer i Greenpeace i Norden Martin Norman kritiserer pensionskasserne. De kan ikke kalde sig ansvarlige og grønne, samtidig med at de har aktier i kulmineselskaberne, mener han. PFA havde ved udgangen af sidste år en aktiebeholdning på 221 millioner kroner i BHP Billiton Group og Anglo American Plc.

"Vi investerer for eksempel i energiforsyningsselskaber, hvis vi vurderer, at der er potentiale for forandring. Det gælder også i forhold til minesektoren, der er CO2-intensiv, hvorfor et overordnet fokus på at forbedre tilgange og nedbringe CO2-emissionerne er særligt relevant," siger PFA's miljø-, social og forvaltningsspecialist, Christian Storm Schubart.

Partier overvejer at hæve aldersgrænse for fertilitetsbehandling
Venstre og Radikale Venstre vil drøfte muligheden for at hæve den nuværende aldersgrænse for fertilitetsbehandling, som i dag er 45 år. Det skriver Politiken.

Selvom Radikale Venstre er åben for at ændre reglerne, ønsker partiet stadig en aldersgrænse, som skal fastsættes på baggrund af sundhedsrisici, fortæller familieordfører Anne Sophie Callesen (R) .

"Aldersgrænsen skal sættes på baggrund af de risici, der er for mor og for barn, ved at opnå graviditet i en sen alder. Vi skal derfor have en snak med eksperterne, herunder især lægerne, om, hvornår risici bliver for store. Om grænsen skal ligge på 46, 47 eller 48, kan jeg ikke sige, før vi har lyttet til eksperterne,” siger hun til Politiken.

Det sker i dag:

  • Uddannelses- og Forskningsministeriet udgiver tal for, hvor mange der i år er optaget på en videregående uddannelse, hvor mange der er blevet afvist, og hvilke uddannelser der er optaget flest på. Ansøgerne til de videregående uddannelser får i morgen at vide, hvorvidt de er blevet optaget på drømmestudiet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00