Dagens overblik: Internt forhandlingsnotat forudser pladsmangel i danske fængsler

Ny prognose får pladsmangel på dagsordenen i forhandlingerne om Kriminalforsorgens økonomi. Regeringen forlænger forbud mod minkavl, og der er nye retningslinjer for opbevaring af slettede mails i ministerier. Få overblik over onsdagens politiske nyheder.

Arkivfoto, Vestre Fængsel.
Arkivfoto, Vestre Fængsel.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til denne onsdags politiske nyhedsoverblik, hvor vi lægger ud med et internt notat fra de igangværende drøftelser om Kriminalforsorgens økonomi.

Det er Jyllands-Posten som er kommet i besiddelse af forhandlingsnotatet, som forudser en markant mangel af plads i landet fængsler. I 2025 forventes det, at der vil være 5.250 indsatte i gennemsnit, men der forventes kun at være plads til 4.222.

Ifølge prognosen skyldes stigningen af ansatte blandt andet, at det under coronakrisen blev besluttet at skærpe straffen for kriminalitet, der er relateret til corona. Det forventes især at sætte sit spor i fængslerne fra 2022 til 2024.

Folketingets partier er i øjeblikket i færd med at forhandle om rammerne for Kriminalforsorgens økonomi de næste fire år, og flere politikerne tænker nu i alternative løsninger for at sænke antallet af indsatte. Venstre, Konservative og Radikale foreslår blandt andet et øget brug af fodlænke og dermed afsoning i hjemmet, mens SF lufter idéen om at etablere nye udslusningsfængsler.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at partierne skal være klar til at finde flere penge til Kriminalforsorgen, for det er regeringens ambition både at udvide kapaciteten i fængslerne og styrke fastholdelse og rekruttering af fængselsbetjente.

Regeringen lover større klimaambitioner

Klokken 11 i dag præsenterer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) regeringens årlige klimaprogram, men allerede tirsdag delte statsminister Mette Frederiksen (S) grønne tanker. Det skriver Altinget

Det skete under statsministerens tale ved DI’s topmøde, hvor hun sagde, at regeringen vil skrue op for klimaambitionerne. De øgede ambitioner består i, at Danmark senest i 2025 skal have truffet alle beslutninger, som er nødvendige for at nå 2030-målet.

”Det er det nye, ambitiøse klimamål. Eller sagt på en anden måde: Vi skal ikke udskyde en eneste af de svære beslutninger længere. Vi skal tage ansvaret på os. Også ansvaret for de konkrete handlinger,” sagde Mette Frederiksen i talen.

En årlig præsentation af et klimaprogram er et krav fra den klimalov, som Folketinget vedtog i 2020. Loven fastsætter målet om 70-procents reduktion af CO2 i 2030, og formålet med programmet er, at regeringen giver en status på arbejdet med at nå målet.

Forlængelse af minkforbud får kritik

Regeringen vil forlænge forbuddet mod minkavl frem mod 2030. Det oplyser fødevareminister Rasmus Prehn efter et møde med Folketingets partier, skriver Altinget.

Udmeldingen sker i kølvandet på, at Statens Seruminstitut tirsdag har fremlagt en risikovurdering, hvori det fastholdes, at det på nuværende tidspunkt er risikabelt for folkesundheden at genoptage minkavlen.

Beskeden fra regeringen møder kritik fra de danske minkavlere, som henviser til, at covid-19 ikke længere betegnes som en samfundskritisk sygdom.

”Regeringen har nedklassificeret corona som en samfundskritisk sygdom, og så giver det overhovedet ingen mening at forlænge et corona-forbud rettet alene mod minkavl. Resten af samfundet er tilbage til det normale, så jeg kan slet ikke forstå de røde partiers motiv i denne sag,” udtaler Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, i en pressemeddelelse.

Nye retningslinjer skal bevare ministres slettede mails i 25 år

Fremover skal ministres, departementschefers og særlige rådgiveres mail gemmes i 25 år. Det oplyser Justitsministeriet, som har lavet nye retningslinjer for opbevaring af slettede mails. 

Der har indtil nu ikke været en ensartet praksis for, hvordan slettede mailkontis hos statslige myndigheder bliver opbevaret. Det er en problemstilling, som har været aktuel under de seneste undersøgelseskommissioner blandt andet Tibetkommissionen, hvor mails fra flere nøgleaktører er blevet slettet.

Reglerne omfatter ikke kun mails fra ministre, departementschefer og særlige rådgivere. Der er også lavet retningslinjer for de resterende ansatte. Her gælder det, at slettede mails og mailkontis for ansatte i chefstillinger opbevares i 10 år, mens grænsen lyder på fem år for resten af medarbejderne.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter i dag hvor der er afhøring af forhenværende pressechef Mia Tang og forhenværende ministersekretær Sofie Odgaard. 
  • Klokken 10.00: Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er i dag kaldt i samråd for at redegøre for, hvordan stillingen som 'strategisk medarbejder til Politik og Kommunikation' adskiller sig fra stillingen som særlig rådgiver.
  • Klokken 11.00: Klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterer på et pressemøde i dag regeringens køreplan for realiseringen af 70 pct.-målet, herunder den nye 2025-deadline og dertilhørende politiske indsatser.
  • Klokken 14.00: Folketingets Ligestillingsudvalg har kaldt ministeren for ligestilling, Peter Hummelgaard (S), i åbent samråd om ligeløn mellem kvindedominerede og mandsdominerede fag.
  • Klokken 16.00: Radio- og tv-nævnet mødes i dag om public service-redegørelserne for 2020 fra DR, TV 2, TV 2's regioner, Radio4 og Radio Loud. Redegørelserne er et resultat af en høring, som nævnet har besluttet også inkluderer Radio4 og Radio Loud.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Tage Pedersen

Bestyrelsesformand, Dansk Pelsdyravlerforening & Kopenhagen Fur
HHX

0:000:00