Dagens overblik: Jakob Ellemann klar med 10 principper, som skal samle blå blok

Med 10 principper i hånden vil Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen nu danne et fælles grundlag for de borgerlige partier. SF har en stribe krav klar til finansloven, og Færøerne vil have egen plads til OL. Få overblik over onsdagens politiske nyheder.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik, hvor vi i dag starter ud med 10 nye principper.

Ophavsmanden er Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, som har lavet principperne for at danne en fælles platform for de blå partier frem mod næste folketingsvalg.

Det skriver Politiken, som har interviewet partiformanden.

De 10 punkter vil blive fremlagt, når Venstre samles til sommergruppemøde torsdag til fredag. De omfatter alt fra modernisering af velfærdssamfundet, grøn omstilling og stram udlændingepolitik, og formålet er, at det skal skabe grobund for et fælles borgerligt projekt:

”Man kan selvfølgelig bare vælge at tale om uenighederne. Jeg er opmærksom på, at vi er forskellige partier, og det skal der være plads til. Men der er også meget, der samler. Det vælger jeg at fokusere på. Hvis vælgerne viser os tilliden, skal vi også nok finde veje fremad,” siger Jakob Ellemann-Jensen i et interview med Politiken

Principperne får ros af Radikale og Venstres tre oppositionskollegaer Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Men sidstnævnte tilføjer dog, at det er svært at se, hvordan Nye Borgerliges seneste økonomiske udspil kan forenes med tankerne fra Venstre.

Finanslovskrav fra SF

Fra Venstres nærtforestående sommergruppemøde til et, der finder sted i dag. SF er samlet i Aarhus til sommergruppemøde og i den forbindelse har partiet også luftet nogle af sine politiske prioriteringer for efteråret. Det indebærer blandt andet en række krav til de kommende finanslovsforhandlinger.

Blandt andet bliver beskyttelsen af det danske drikkevand et af partiets hovedkrav. Det skriver Altinget Miljø

SF har også rettet fokus mod landets fødegange i deres krav til finansloven. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten. Fødende skal have krav på et barselsophold på to dage efter fødslen, de skal være tilknyttet en fast gruppe af jordemødre og fødselsforberedelse skal garanteres, lyder det fra partiet. 

Ni DF’ere undsiger Messerschmidt

Der var ikke megen hjælp til Morten Messerschmidt fra hans partikollegaer. Tirsdag undsagde yderligere fire DF’ere – tre tidligere folketingsmedlemmer og et nuværende – Messerschmidts forklaring om, at der foregik en EU-konference i forbindelse med partiets sommergruppemøde i 2015.

Det skriver TV 2

Ingen af vidnerne kan erindre, at de har været inviteret til en EU-konference. Men nogle af dem kan dog fortælle, at en del af sommergruppemøde blev brugt til at drøfte EU-politik.

Retssagen mod Morten Messerschmidt handler om, hvorvidt han uberettiget har fået EU-støtte til afholdelse af et arrangement i forbindelse med partiets sommergruppemøde. Sagen fortsætter i dag, og der ventes at falde dom fredag.

Færøerne vil have egen adgangsbillet til OL

Færøske atleter bør have mulighed for at deltage i De Olympiske Lege under deres eget flag frem for Dannebrog. Det mener den færøske lagmand Bárður á Steig Nielsen, skriver Altinget Arktis

Ønsket kommer i kølvandet det netop overståede OL i Tokyo, hvor den færøske roer Sverri Sandberg Nielsen opnåede en fjerdeplads i roning og Johan á Plógv Hansen som var med til at vinde sølv sammen med herrelandsholdet i håndbold.

”Færøerne har uafhængig deltagelse i mange andre sportsbegivenheder. Vores standarder er høje og i nogle tilfælde på verdensklasse niveau. IOC har virkelig brug for at genoverveje deres politik og give vores atleter mulighed for at repræsentere deres eget flag, ”siger Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen til Altinget Arktis.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner mødes for første gang siden strejken brød ud for næsten to måneder siden.
  • Klokken 13.00: I forbindelse med SF’s sommergruppemøde holder partiet i dag pressemøde. Det finder sted på Læssøesgades Skole i Aarhus fra klokken 13.00.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Bárður á Steig Nielsen

Lagtingsmedlem (Sambandsflokkurin)
første del af HD, Handelshøjskolen Århus

0:000:00