Dagens overblik: Joy Mogensen vil med ny lov gribe ind overfor Facebook og Google

Kulturministeren vil med ny lov gøre det muligt for mediehuse at forhandle kollektive aftaler med techgiganterne. Nyt forslag i EU-kommissionen vil gøre op med børnefattigdom. Joe Biden gentager hård kurs overfor Kina på præsidentens første pressemøde. Få morgenoverblikket.

Fredag præsenterer kulturminister Joy Mogensen (S) en ny lov, der skal gribe ind overfor Facebook og Google.
Fredag præsenterer kulturminister Joy Mogensen (S) en ny lov, der skal gribe ind overfor Facebook og Google.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på ugens sidste dag.

I løbet af de seneste uger har Altinget dækket sagen om de danske børn og deres mødre i Syrien. 

Fredag morgen er alle Folketingets partiledere så indkaldt til en fortrolig orientering, som forventes at handle om netop danskerne i Syrien. Det skriver Ekstra Bladet og Berlingske.

Samme dag har TV2 talt med en søster og mor til en af de kvinder, som sidder i al Hol-lejren med to små børn. De er ligesom flere partier ikke tilhængere af, at børnene kommer til Danmark uden deres mor.

Joy Mogensen præsenterer ny lov, som griber ind overfor Google og Facebook

Techvirksomheder er blevet heftigt kritiseret for ikke at betale for mediehuses journalistik, som de bruger på deres platforme. Her er det Enhedslisten og her er det Venstre. Omvendt mener flere, at sociale medier er et vigtigt værktøj til at give mediehusene flere brugere.

Fredag fremlægger kulturminister Joy Mogensen (S) så et lovforslag, som skal give journalistikkens rettighedshavere mulighed for at bestemme, hvem der må bruge deres indhold. Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse. 

Lovforslaget vil også gøre det muligt for mediehuse at gå sammen for at forhandle kollektive aftaler med techgiganterne. Dermed bliver det op til mediehusene selv at regulere området.

"Hvis medierne skal blive ved med at lave journalistik, skal de selvfølgelig også betales for brugen af den. Nu giver vi medierne retten til at lave kollektive aftaler med techgiganterne og kræve betaling for brugen af nyheder. Det er første skridt i regeringens intention om at regulere techgiganterne," siger Joy Mogensen til Berlingske.

EU-Kommissionen foreslår gratis mad og pasningsordning til udsatte børn

En ny børnegaranti skal gøre op med børnefattigdom i Europa. Det skriver Altinget Børn.

Børnegarantien skal give udsatte børn i EU-landene gratis pasning, skolegang, sundhedspleje og et måltid om dagen.

Venstre og Socialdemokratiet synes ikke, forslaget giver mening i en dansk kontekst. 

Men medlem af Europa-Parlamentet for SF, Kira Marie Peter-Hansen, er positiv overfor forslaget. Hun mener, Danmark kan bruge andre landes erfaringer, og samtidig kan det være med til at genstarte diskussionen om børnefattigdom i Danmark.

Hvis forslaget bliver stemt igennem, vil det fungere som en henstilling, og derfor ikke være juridisk bindende for medlemslandene.

Bidens første pressemøde: Hård kurs overfor Kina, flere vacciner og plan om genopstilling

Torsdag havde Joe Biden for første gang indkaldt til pressemøde – på sin 64ende dag som præsident.

Her gentog Joe Biden den hårde kurs, han vil sætte overfor Kina.

”Det er valget mellem autokrati og demokrati. Jeg har kendt Xi Jinping (Kinas præsident, red.) i lang tid. Han har ikke en demokratisk knogle i sin krop, men han er en klog fyr," sagde han på pressemødet, og understregede, at det er vigtigt for USA at samarbejde med EU.

Præsidenten satte også et nyt mål for, hvor mange vaccinationer der skal gives til amerikanerne: 200 millioner på de første 100 dage af hans præsidentperiode. Og så fortalte han, at det er planen, at han genopstiller til valget i 2024.

Erhvervsuddannelser: Igen i år stiger antallet af ansøgere ikke 

Søgningen til erhvervsuddannelserne ligger stadig langt under den politiske målsætning om 25 procent. Det skriver Altinget Uddannelse.

I år søger lige under 20 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse en erhvervsuddannelse, viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Aktørerne ærgrer sig over nyheden. Formand for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier, Lars Goldschmidt, mener, regeringen bør sætte handling bag deres ord.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) peger på corona som årsagen til, at antallet ikke er stedet. Hun synes i den kontekst, det er positivt, at ansøgningstallene er stabile.

Det sker i dag:

  • Klokken 8: Danmarks Statistik kommer med tal på asylansøgninger og opholdstilladelser for hele 2020.
  • Klokken 8.30: Alle Folketingets partiledere er ifølge Ekstra Bladet og Berlingske indkaldt til en fortrolig orientering af sikkerhedsmæssig karakter, som ventes at omhandle danske børn og deres mødre i syriske fangelejre.
  • Klokken 9.30: Tibetkommissionen fortsætter afhøringer i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. Fredag afhøres blandt andre tidligere rigspolitichef Torsten Hesselbjerg (klokken 10.30) og en anonym person fra PET. 
  • Klokken 10: En række lovforslag behandles på møde i Folketingssalen. Blandt andet forslag om leverandørsikkerhed i den kritiske teleinfrastruktur og forslag om forlængelse af den mindste forældelsesfrist for strafansvar efter ministeransvarlighedsloven af blandt andre Kristian Hegaard (R).
  • Klokken 11: Life Science Årsdag med blandt andre erhvervsminister Simon Kollerup (S) og direktøren for Statens Serum Institut. Dagen sætter fokus på den nye, danske life science-strategi, der lanceres inden for kort tid.
  • Andendagen af EU-landenes stats- og regeringschefers topmøde i Det Europæiske Råd i Bruxelles. På dagsordenen er blandt andet coronasituationen, heriblandt udrulning af vacciner, digitalisering og situationen i det østlige Middelhavsområde.
  • Den norske sundhedsstyrelse, Folkhelseinstituttet (FHI), kommer med en ny vurdering af AstraZenecas corona-vaccine. Norge har, ligesom Danmark, stoppet brugen af AstraZeneca-vaccinen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00