Dagens overblik: Justitsminister Nick Hækkerup er smittet med coronavirus

NYHEDSOVERBLIK: Smitten på Christiansborg spreder sig med to yderligere smittetilfælde, hvoraf et af dem er det første i regeringen. Smitteudbruddet har fået Folketinget til at indføre nye restriktioner. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til Altinget morgenoverblik på en dag, hvor det amerikanske valg dominerer nyhedsstrømmen. Men det valg kan du følge med i her.

Vi skynder i stedet at gennemgå dagens nyheder fra dansk politik.

Herhjemme er det i stedet et udbrud af coronasmitte på Christiansborg, der stjæler en stor del af opmærksomheden i dansk politik. Regeringen er nu en del af smittespredningen med sit første smittetilfælde.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser på Facebook, at han er blevet testet positiv for coronavirus. Han gik allerede mandag i selvisolation og blev sygemeldt med symptomer på corona.

Jeg har netop fået at vide, at jeg desværre er blevet testet positiv med covid-19 og bliver derfor hjemme hos mig selv i...

Slået op af Nick HækkerupTirsdag den 3. november 2020

Statsminister Mette Frederiksen (S) udskød tirsdag sin spørgetime til onsdag, da hun fredag var til møde sammen med Nick Hækkerup. Da justitsministeren nu er testet positiv, forventes det, at spørgetimen heller ikke bliver afholdt onsdag.

Hækkerup er ikke det eneste smittetilfælde, der er kommet til i løbet af de sene aftentimer. Venstres folketingsmedlem Mads Fuglede er også blevet testet positiv for coronavirus og er gået i karantæne.

Kære allesammen Min første og anden test for COVID-19 var negativ. Men jeg fik taget en ekstra tredje test da jeg...

Slået op af Mads FugledeTirsdag den 3. november 2020

Dermed er antallet af smittede med corona oppe på syv. Foruden Nick Hækkerup og Mads Fuglede er Lars Chr. Lilleholt (V), Jeppe Bruus (S), Søren Pape Poulsen (K), Niels Flemming Hansen (K) og Eigil Hulgaard (K) testet positiv. Lars Chr. Lilleholt er som den eneste indlagt, og han er også ramt af lungebetændelse. Derudover er syv ministre og en række folketingsmedlemmer i karantæne og afventer testsvar, fordi de har været til møde med nogle af de smittede folketingsmedlemmer.

Læs også

Folketinget vil indføre nye restriktioner
Smitteudbruddet fik tirsdag Folketingets præsidium til at indkalde til et hastemøde, hvor der skulle drøftes nye restriktioner for arbejdsgangen i Folketinget.

De nye restriktioner kommer til at ramme adgangen til Christiansborg for besøgende. Fremover vil det ikke være tilladt med gæster til åbne samråd, der bliver lukket for rundvisninger og skolepraktik, og Folketingsmedlemmer må få færre gæster på besøg. Men lovgivningsarbejdet og afstemningerne i Folketinget vil fortsætte som hidtil med afstand mellem folketingsmedlemmerne.

Læs mere på Altinget.

Miljøstyrelsen har ført ulovlig praksis i årevis
Siden 2013 er der blevet givet dispensationer til danske vandværker til at overskride grænseværdier for pesticider, selvom det er i strid med EU-lovgivning. Og det er sket, selvom Miljøstyrelsen har modtaget flere indvendinger om den danske praksis fra EU-Kommissionen.

Det skriver Altinget Miljø.

Miljøminister Lea Wermelin kalder det for dybt kritisabelt, og hun har nu krævet en redegørelse fra Miljøstyrelsen. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er der i øjeblikket 12 gældende dispensationer, som er givet på et ulovligt grundlag.

SU til EU-borgere står til at overskride aftalt ramme
Udgifterne til SU til studerende fra andre EU-lande står til at stige mere end aftalt i de kommende år. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Ifølge ny prognose fra Uddannelses- og Forskningsministeriet vil udgifterne stige til 650 millioner kroner i 2023, hvilket er 200 millioner kroner mere end den ramme, som partierne i SU-forligskredsen har aftalt.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har orienteret partierne i forligskredsen om den nye prognose, ”så vi i fællesskab kan finde en løsning”.

Hvis de studerende fra andre EU-lande arbejder ved siden af studiet, får de adgang til den danske SU, da de betragtes som vandrende arbejdstagere, og skal dermed ifølge EU-reglerne have adgang til samme velfærdsydelser som danskerne.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Der er møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid.
  • Klokken 14.30: Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg holder i dag en høring om udledninger af spildevand.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00