Dagens overblik: K ærgrer sig over Kristian Jensens aflysning af nulvækst – DF jubler

OVERBLIK: De Konservative ærgrer sig over Kristian Jensens udmelding om at aflyse nulvæksten i den offentlige sektor til fordel for en gradvis stigning. Dansk Folkeparti jubler og mener, at det gør vejen til et regeringssamarbejde mellem V og DF nemmere. Få dagens nyhedsoverblik her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue LauritzenSimon Lessel

Goddag og velkommen til en kort udgave af dagens nyhedsoverblik, der står i de politiske udmeldingers tegn.

Kristian Jensens besked om, at Venstre agter at aflyse nulvæksten i den offentlige sektor til fordel for en gradvis stigning, bliver ikke vel modtaget hos partiets regeringsfæller.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen var hurtig til at kalde udmeldingen for "doven", og heller ikke hos Det Konservative Folkeparti bliver den nye ambition modtaget med klapsalver.

"Jeg er da ærgerlig over, at man ikke kæmper mere ihærdigt for at få en mindre offentlig sektor," siger Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard til TV 2.

Hun erkender dog i samme moment, at partiet kan blive nødt til at acceptere en vækst i det offentlige forbrug. Og hvis det bliver situationen, tøver partiets politiske ordfører ikke med at komme med forslag til, hvad væksten i den offentlige sektor skal bruges på: Nemlig Forsvaret og sundhedsvæsenet.   

"Er det nogle af de områder, der skal tilgodeses med vækst, så vil vi nok være noget mildere stemt, end hvis det var så mange andre områder. Men det må man jo tage i en konkret forhandlingssituation," siger hun til TV 2.  

Hos Dansk Folkeparti har Venstres kovending bragt Søren Espersen i sommerhumør. I hvert fald glæder partiets næstformand sig over meldingen, som han mener gør vejen til et regeringssamarbejde mellem V og DF lettere. Det siger han til Berlingske. Også DF's ældreordfører, Jeppe Jakobsen glæder sig:

"Dengang ambitionen var nulvækst, trak vi alligevel Venstre og regeringen helt over på vores side. At de nu allerede imødekommer os fra starten af, kommer bare til at gøre tingene endnu lettere," siger han til avisen.  

Dansk politikere hænger Bannon til tørre
Den tidligere chefstrateg for Donald Trump og manden bag præsidentens succesrige valgkampagne, Steve Bannon, vil til Europa for at påvirke det næste valg til Europa-Parlamentet.

Med sin nye bevægelse The Movement ønsker han at forene højrenationalistiske kræfter på tværs af kontinentet, og målet er klart. EU-modstandere skal fylde én tredjedel af pladserne i EU-Parlamentet.

Bannon har allerede holdt møder med højrefløjspartier i lande som Italien, Sverige og England, men i Danmark må han se langt efter eventuelle samarbejdspartnere.

Over for Altinget fortæller blandt andet Dansk Folkepartis Anders Vistisen, at det ikke ligger i kortene at søge en alliance med Bannons bevægelse.

"Vi skal overbevise danskerne om, at Dansk Folkeparti er det bedste parti for dem til Europa-Parlamentsvalget, og det tror vi, at hverken amerikanere, andre europæere eller for den sags skyld vores politiske modstandere i Danmark kommer til at være en del af," siger han.

To EP-kandidater fra henholdsvis Socialdemokratiet og Venstre mener, at de danske partier bør indgå en pagt om ikke at deltage i Bannons projekt. Men det forslag skydes ned af flere kanter – blandt andet fra Venstre-toppen:

"Det er ikke nødvendigt med en pagt. Det bør være sådan, at de partier, der traditionelt har været for EU, fortsat vil kæmpe for det," siger Venstres politiske ordfører, Louise Schack Elholm.

V pønser på flere skattelettelser efter valget  
Vi slutter med endnu en politisk udmelding. Hos Venstre er de småt begyndt at se frem mod tiden efter næste valg, og til Politiken siger Venstres politiske ordfører, Britt Bager, i avisens podcast 'Nedtælling til valget', at det ikke vil komme bag på hende, hvis partiet går efter at sænke skatten på arbejde efter valget.

"Især i bunden, så det endnu bedre kan betale sig at gå fra passiv forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet," lyder det fra Britt Bager.

Hos Dansk Folkeparti understreger partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, at partiet ikke umiddelbart har nogen planer om at gennemføre skattelettelser. Men hvis det alligevel skal ske, skal de gå til dem, der tjener mindst, siger han til avisen.  

"Skattelettelser på den først tjente krone ser vi meget gerne kommer ind, så afstanden ved at være i passiv forsørgelse og i beskæftigelse bliver større," siger Hans Kristian Skibby.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00