Dagens overblik: Kosovo-aftale bringer børnene i klemme, og politikerne får nye anbefalinger til pensionsalder

Det kan gå hårdt ud over børnene, hvis Danmarks aftale om fængselspladser i Kosovo bliver til virkelighed. Og så er der anbefalinger til pensionsalderen og en ny risikovurdering af minkavl fra SSI. Dit politiske overblik får du her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen og velkommen til et nyt overblik over dansk og europæisk politik på årsdagen for Danmarks befrielse, hvor Ukraines præsident Zelenskyj endnu engang taler til befolkningen.

Vi skal omkring de nye pensionsanbefalinger, der præsenteres til formiddag, og så skal vi runde dag ét af den indiske premierministers besøg i Danmark.

Men vi begynder med regeringens omstridte aftale om at leje fængselspladser til udvisningsdømte kriminelle i Kosovo. For den risikerer nemlig at gå hårdt ud over børnene.

Det skriver Altinget, der har kigget nærmere på høringssvarene til det lovforslag, som skal gøre den politiske aftale til virkelighed, fra en række toneangivende organisationer.

For selv om børnene har ret til at besøge deres udvisningsdømte forældre, kan det blive så dyrt og besværligt, at de risikerer at miste relationen til deres forældre. Og det kan i sidste ende være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. 

Du kan læse meget mere – herunder nyudnævnte justitsminister Mattias Tesfayes (S) svar – lige her.

Pape åbner for at droppe central K-idé om nulvækst

Det har længe været en central del af Konservatives politik, at udgifterne i den offentlige sektor ikke skal stige, men enten falde eller holdes i ro. Men nu åbner partiets formand, Søren Pape Poulsen, for, at partiet kan droppe idéen om nulvækst i den offentlige sektor. I Praksis bliver det nemlig vanskeligt at opretholde velfærden uden at tilføre flere penge. Det sagde han i et interview med Jyllands-Posten ved et arrangement på JP Scenen.

"Vi kommer til at revidere, om vi stadig kan stå på mål for det. Om det stadig kan hænge sammen," lød det mandag.

Det møder kritik fra både LA og Nye Borgerlige.

Du kan læse hele historien hos Jyllands-Posten her.

SSI: Smittede mink udgør en begrænset risiko for folkesundheden

Skal det være muligt at genoptage minkavl? Det spørgsmål splitter både befolkningen og Christiansborg, hvor regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen har gjort det klart, at den igen vil tillade det, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Nu viser en ny risikovurdering så, at spredningen af corona fra mink blandt befolkningen selv i et worst case-scenarium vil have en begrænset betydning. Det konkluderer Statens Serum Institut (SSI). 

Ifølge Altingets oplysninger vil en bred kreds af Folketingets partier diskutere risikovurderingen fra SSI onsdag formiddag. 

Inden da kan du dykke ned i den længe ventede vurdering her.

Modi-besøg kredser om Rusland

Vi vender os mod det igangværende besøg fra Indien. På et pressemøde foran Marienborg – hvor pressen ikke måtte stille spørgsmål – undlod landets premierminister, Narendra Modi, endnu engang at tage afstand fra Rusland oven på krigen i Ukraine.

Ifølge Berlingske "svingede han sig blot op til at ytre én eneste sætning" om den russiske invasion.

"Vi appellerer til en øjeblikkelig våbenhvile i Ukraine, og at dialog og diplomati skal løse problemet," sagde Narendra Modi ifølge den simultantolk, som oversatte hans tale til engelsk, skriver avisen.

Onsdag er der topmøde med alle de nordiske statsledere, inden besøget er ovre, og Modi rejser til Frankrig.

Du kan læse Berlingskes artikel her.

Pensionskommission præsenterer anbefalinger

Pensionsalderen skal gradvist stige lavere fra 2045 og frem. Sådan lyder en af hovedanbefalingerne i en rapport fra Pensionskommissionen, der præsenteres klokken 9.30 onsdag, men som Altinget allerede har fået adgang til.

Det betyder, at folkepensionsalderen i 2045 vil være 70,5 år i stedet for 71 år. Og på længere sigt vil forskellen blive større. I 2060 bliver den 1,5 år lavere og i 2100 vil den være 74 år mod 77 år med de nuværende regler.

For at klæde dig på, har vi spurgt vores arbejdsmarkedsredaktør om, hvad den politiske debat forventes at kredse om, og hvad der er særligt på spil for regeringen? Den artikel finder du her. Og her kan du dykke ned i selve anbefalingerne.

Det sker i dag

  • Onsdag aften vil Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tale direkte til danskerne over en videoforbindelse. Der vil derfor være storskærmsarrangementer i København og Aarhus.
  • Samme dag lander anbefalingerne fra Pensionskommissionen om, hvad der skal ske med folkepensionsalderen efter 2040.
  • Der er møde i Folketingssalen, hvor et forslag om en ny reformpakke for dansk økonomi samt et forslag om ændring af SU-loven skal 1. behandles.
  • Statsministeren er 12.45 vært for et indisk-nordisk topmøde i København, hvor regeringslederne fra Sverige, Norge, Island og Finland også deltager.
  • Der er også en række samråd på dagsordenen onsdag. Som led i den nylige udpegning af 15 nye naturnationalparker i Danmark, er miljøminister Lea Wermelin (S) blevet kaldt i samråd omkring udpegningen af Bistrup Skov som en af naturnationalparkerne. Samme dag skal hun også i samråd med transportminister Trine Bramsen (S) om den svenske miljøministers henvendelse under behandlingen af lov om anlæg af Lynetteholmen. Til slut skal udenrigsminister Jeppe Kofod (S) redegøre for sin brug af privatfly til arbejdsrejser.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Volodymyr Zelenskyj

Præsident, Ukraine
jura (Kyivs Nationale Økonomiske Uni.)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00