Dagens overblik: Kritik af Bramsens ledelsesstil, støttepartier klar til at genåbne bilaftale og de bedste bud på Udenrigsministeriets nye topchef

Et boom i antallet af ikke-helt-så-grønne pluginhybridbiler får regeringens støttepartier på banen. Det offentlige skal i Klagenævnet for Udbud for milliardkøb af kviktest uden udbud. Personalenyt fra #dkpol. Og et monster af et overblik over de bedste bud på Lars Gert Loses afløser på Asiatisk Plads. Dit overblik over dansk politik er klar.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik, hvor flere aviser skriver, at en række partier vil ophæve coronarestriktionerne før tid.

Vi skal blandt andet forbi en historie om medarbejderflugt under forsvarsminister Trine Bramsen (S) og en gennemgang af favoritterne til at overtage topjobbet i Udenrigsministeriet, efter at departementschef Lars Gert Lose har meldt sin afgang.

Men vi begynder med lidt personalenyt i #dkpol.

  1. Thomas Danielsen (V) er nemlig ny gruppeformand i Venstres folketingsgruppe, efter at Karsten Lauritzen (V) har besluttet at forlade Christiansborg.

    Det er en ung ”hardhitter” fra Holstebro med pæne personlige stemmetal, der er blevet forfremmet. Det forklarer Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring. Han bliver med andre ord det jyske baglands mand i V-toppen. Men han er også kontroversiel. Det kan du læse mere om her.

  2. Og så var der tre. Med en uge tilbage af valgkampen om formandsposten i Dansk Folkeparti trak den ene af de fire kandidater, Erik Høgh-Sørensen, sig tirsdag. Det handlede om at spolere modkandidaten og favoritten Morten Messerschmidts chancer, fortalte han Altinget.

    Episoden understreger, at DF’s formandskamp efterhånden har udviklet sig til Alle mod Messerschmidt, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Det kan du læse mere om her.

”Staten skal ikke give penge til markedsføring af kødprodukter”

Det offentlige skal ikke stå i vejen for egne kostråd. Det mener regeringens støttepartier, som alle er klar til at revidere landbrugets fonde. Det skriver Altinget Fødevarer.

Meldingen fra SF, Enhedslisten og Radikale kommer, efter at Klimarådet – regeringens eget uafhængige ekspertorgan – der problematiserer, at det offentlige i 2021 tildelte tre gange så mange midler til kampagner for animalske produkter som til vegetabilske fødevarer gennem landbrugets afgiftsfonde. Du kan læse hele historien her.

Støttepartier klar til at genåbne bilaftale efter hybrid-boom

Regeringens støttepartier vil se på, om en aftale om afgiftsrabat på såkaldte pluginhybridbiler skal ændres. Det skriver Information, efter at antallet af bilerne med en kombineret el- og benzinmotor har passeret det antal solgte pluginhybrider, som regeringen og dens støttepartier forventede frem mod 2030.

Det får SF og Enhedslisten til endnu engang at kræve en genåbning af aftalen. Og for første gang erklærer Radikale Venstre sig parat til at gøre det samme, hvis ikke udviklingen ændrer sig i løbet af årets tre første måneder.

Forskning viser nemlig, at bilerne slet ikke er så gode for klimaet: I mange tilfælde er bilerne i lige så klimaskadelige som almindelige benzin- og dieselbiler. Du kan læse mere her.

Brancheforening rejser sag om det offentliges kviktest-køb til milliarder

Det har skabt kritik, at det offentlige ad flere omgange har annulleret udbud og indkøbt kviktest for omkring to milliarder kroner.

Nu har brancheforeningen Dialab, der repræsenterer danske leverandører og producenter af test- og laboratorieudstyr, besluttet at rejse en sag mod det offentlige ved Klagenævnet for Udbud, skriver Politiken.

”Vi er fuldstændig overbeviste om, at det, der er foregået, er ulovligt, og det er vi nødt til at få en instans til at konkludere, så vi kan få det stoppet,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark, sekretariatschef i Dialab, til avisen. Det kan du læse mere om her.

Hvem afløser Lose?

Der var regulær Djøf-breaking i sidste uge, da det kom frem, at departementschefens stol på 6. etage i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads inden længe står tom.

Det store spørgsmål er så nu, hvem der skal sætte sig i stolen efter Lars Gert Lose? Og hvilken rolle vil statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes departementschef, Barbara Bertelsen, spille i processen?

Altingets chefredaktør serverer et overblik over processen, hvilke krav der er og ikke mindst en række bud på de mest oplagte kandidater på én tallerken, som du finder her. Spoiler alert: Der er lidt af en plot-twist-kandidat blandt de mange navne. God appetit.

Tidligere medarbejdere kritiserer Bramsens ledelsesstil

Siden Trine Bramsen (S) indtog ministerkontoret i Forsvarsministeriet i sommeren 2019 og frem til september 2021 har over halvdelen af de nærmeste medarbejdere forladt deres job. Det skriver BT på baggrund af en aktindsigt.

Til sammenligning forlod 11 medarbejdere Minister- og ledelsessekretariatet under Bramsens forgænger, Claus Hjort Frederiksen (V), der var forsvarsminister i knap tre år.

Over for BT fortæller flere anonyme kilder, hvordan Bramsens lederstil skaber et dårligt samarbejde med medarbejderne.

”Hun er én stor mistroisk type,” siger én kilde til avisen. Det kan du læse mere om her.

Det sker i dag

Klokken 13.00

  • En høring i Folketinget om udligningssystemets konsekvenser på det specialiserede socialområde.
  • I Folketingssalen er der spørgetid med ministrene. Derudover er der på Venstres initiativ forespørgselsdebat om omfanget af bevægelse i folkeskolen.
  • Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i samråd om forældelsesfrist i sager om asbest.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Lars Gert Lose

Chef, Global Public Affairs, Copenhagen Infrastructure Partners
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00