Dagens overblik: LA kritiserer Mølbak for at levere politisk besked

OVERBLIK: Flere partiledere i blå blok undrer sig over fraværet af centralt notat i de netop overståede forhandlinger om genåbningen. Landdistrikterne havde håbet på, at genåbningens anden fase indeholdt regionale forskelle, og Pia Kjærsgaard vil have Danmark ud af EU. Få overblikket her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Godmorgen og velkommen til lørdagens politiske overblik hos Altinget.

I kølvandet på torsdagens og fredagens politiske aftaler om den yderligere genåbning af Danmark, undrer en række partiledere i blå blok sig over fraværet af et centralt notat.

Mere præcist er der tale om det notat, der var en stor del af beslutningsgrundlaget for første del af genåbningen. I notatet advarede faglig direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, om "de psykologiske effekter i form af mulig overoptimisme", der kunne være forbundet med at åbne for caféer og restauranter.

Men ved de netop overståede forhandlinger, var det ifølge flere partiledere, som Berlingske har talt med, ikke denne gang muligt for SSI at foretage en lignende vurdering af de psykologiske effekter ved de nye genåbningstiltag for fase 2, 3 og 4.

Det får Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, til at gisne om, hvorvidt notatet i første omgang blev brugt til at fremme regeringens politiske ønsker.

"Det tyder jo på, at det her var en politisk besked, som Kåre Mølbak leverede på det tidspunkt for at sikre, at forhandlingerne gik den vej, som regeringen ønskede," siger Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, til Berlingske.

Flere af de andre partiledere i blå blok undrer sig også over notatets fravær. Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, sætter spørgsmålstegn ved, om det har betydet, at man er gået for langsomt frem i første del af genåbningen.

"Vi har gudskelov været på den forsigtige side, og det betyder, at vi fortsat har smitten under kontrol, men omvendt kan man sige, at det så har kostet mere, end det behøvede at koste," siger Pernille Vermund til avisen.

Statens Serum Institut har over for Berlingske afvist at kommentere partiledernes undren.

Utilfredshed i landdistrikterne
25 ud af landets 98 kommuner havde ved en opgørelse torsdag ikke haft nye smittede med coronavirus i syv dage. Og med det billede in mente var det en stor skuffelse for blandt andet Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), at aftalen om genåbningens fase to indeholdt en samlet plan for genåbningen - og ikke en plan med større regionale forskelle.

"Hvis vi hele tiden skal lukke ned og op efter de steder i landet, hvor der er fleste smittede, vil der være steder, hvor man holder mere lukket end nødvendigt," siger Henrik Frandsen til Information.

Han får opbakning fra Landdistrikternes Fællesråd, der også havde ønsket en større genåbning af de tyndere befolkede områder af Danmark.

"Uanset om man havde defineret det ud fra regioner, kommuneklynger eller andet, så kunne det godt give mening med en differentieret åbning. Naturligvis ud fra, hvad sundhedsmyndighederne vurderer, er forsvarligt," siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Husted Damsgaard, til avisen.

Partierne er i forbindelse med aftalen om genåbningens fase tre og fire enige om, at det ved hver overgang til en ny fase kan drøftes, om genåbningen skal differentieres mere mellem landsdelene.

Pia K vil have Danmark ud af EU
Først var det Søren Espersen, der meldte partiets holdning klart ud. Og nu følger partistifter Pia Kjærsgaard (DF) trop med det samme melding: Danmark skal ud af EU.

Og det skal være med samme ordning som Storbritannien, forklarer hun til det politiske radioprogram Slotsholmen, der sendes på Danmarks Radios P1.

"Det ser mere og mere lovende ud for dem, og det er den vej, vi skal hen. De er ude med en god ordning, og der kan vi godt efterligne Storbritannien," siger Pia Kjærsgaard.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl har tidligere givet udtryk for, at han vil lade en folkeafstemning afgøre om Danmark skal ud af EU, når Storbritannien har fået en aftale på plads.

Men i januar, da DF-formanden var gæst i samme radioprogram, forklarede Thulesen Dahl, at det var endnu var for tidligt at sige noget om, hvorvidt danskerne skulle til folkeafstemning om at forlade EU, før briterne lander en frihandelsaftale med EU.

Altinget har gennemgået Dansk Folkepartis forskelligartede udmeldinger om, hvorvidt Danmark fortsat skal være en del af EU. Den finder du her.

Scandinavian Star-sag genoptages
Vi snupper også lige to korte nyheder, inden vi runder dagens nyhedsoverblik af.

Konservative må frem til sommerferien undvære Rasmus Jarlov i Folketinget. Partiets finansordfører er sygemeldt fra folketingsarbejdet med en behandlingskrævende inflammation i ryggen. Det meddeler han på sin Facebookprofil. Den tidligere erhvervsminister afløses af Hanne Bjørn-Klausen, der til daglig er kommunalbestyrelsesmedlem i Herlev Kommune.

På baggrund af nye oplysninger om mordbranden på Scandinavian Star, skal regeringen nu gøre status for opklaringsarbejdet. Det sker på baggrund af, at et flertal bestående af seks partier har indkaldt regeringen til forespørgselsdebat i kølvandet på en DR-dokumentar om branden på Scandinavian Star i 1990, der kostede 159 mennesker livet.

Til forespørgselsdebatten skal regeringen samtidig redegøre for, hvad den vil gøre for at komme nærmere en opklaring af sagen, skriver Ritzau ifølge Politiken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00