Partier lander langsigtet genåbningsplan

AFTALE: Fredag morgen har alle Folketingets partier indgået en aftale om tredje og fjerde fase af genåbningen af Danmark. Aftalen indeholder blandt andet en lempelse af forsamlingsforbuddet.

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Folketingets ti partier er fredag blevet enige om, hvad tredje og fjerde fase af genåbningen af samfundet efter coronakrisen skal bestå af.

Aftalen kommer godt 12 timer efter, at partierne torsdag aften indgik en aftale for anden fase af genåbningen. Den rulles ud fra på mandag.

Tredje fase starter 8. juni og indeholder blandt andet en lempelse af forsamlingsforbuddet fra i dag 10 personer til mellem 30 og 50 personer. 

Sundhedsmæssigt forsvarligt
Med beslutningen om fase to af genåbningen forudser Statens Serum Instituts ekspertgruppes matematiske modeller en stigning i antallet af smittede og indlagte. Forud for iværksættelsen af fase tre 8. juni vil ekspertgruppen foretage nye modelberegninger på baggrund af de seneste tal. Ligeledes foretages samfundsøkonomiske vurderinger.

Såfremt stigningen i smittede og indlagte ud fra en helhedsbetragtning ikke er større end ventet, og ekspertsgruppens matematiske modeller bekræfter, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at påbegynde fase tre, vil der gennemfører følgende initiativer fra 8. juni:

- Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50, herunder udmelding om anbefalinger til bryllupsfester, konfirmationsfester med videre.

- Kultur og aktiviteter genåbner, for eksempel museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier, udendørs forlystelsesparker, øvrige zoologiske haver, botaniske anlæg og sommeraktiviteter for børn og unge

- Offentlig sektor, der er særligt udsat for ”sagspukler” genåbner

- Fuld åbning af offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse

- Voksenuddannelse målrettet ledige (for eksempel AMU) og sprogcentre

- Højskoler mv.

- Indendørs idræts- og foreningsliv (for eksempel aftenskoler).

Læs også

Forbud mod arrangementer
Såfremt udviklingen er mere gunstig end ventet, og de matematiske modeller viser plads til en større genåbning i fase tre, vil det kunne overvejes at tillade øget fysisk tilstedeværelse på offentlige arbejdspladser og en fuld åbning af DR og TV 2, fremgår det af aftalen.

En række restriktioner vil blive opretholdt indtil fase fire, som starter primo august. Det drejer sig blandt andet om alle øvrige uddannelser, diskoteker, spillesteder og natteliv samt yderligere dele af indendørs sports- og fritidsfaciliteter mv. (for eksempel fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller).

Forbuddet mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31.
august. 

Der vil gælde retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne mv. for alle de virksomheder, organisationer mv., der åbner, fremgår det af aftalen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00