Dagens overblik: Lækket notat afslører 20 forslag til regeringens klimaplan

OVERBLIK: Et lækket notat giver et indblik i regeringens kommende klimaplan. De 20 forslag til den ny klimaplan indeholder blandt et forslag om udfasning af gamle brændeovne og biler, der kører på diesel og benzin. Få hele nyhedsoverblikket her.

Strengere krav til udledningen af gylle er et af de i alt 20 forslag til regeringens kommende klimaplan, som fremgår af det lækkede notat, Politiken omtaler i dag.
Strengere krav til udledningen af gylle er et af de i alt 20 forslag til regeringens kommende klimaplan, som fremgår af det lækkede notat, Politiken omtaler i dag.Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

God dag. Vi har et fuldvoksent nyhedsoverblik med både et lækket regeringsnotat, en advarsel om lægemangel og en appel fra to borgmestre om at lukke to udrejsecentre for afviste asylansøgere klar til dig. Der er derfor ingen tid at spilde, så vi går i gang med det samme.

Vi starter med det lækkede regeringsnotat. Notatet indeholder 20 forslag fra syv forskellige ministerier til regeringens kommende klimaplan.

Det 61-sider lange dokument indeholder blandt andet forslag om flere miljøzoner og mål for udfasning af brændeovne og biler, der kører med benzin og diesel.

Nogle af de andre forslag lyder på en tilskudspulje på 150 millioner til at få flere el-busser på vejene ligesom der i forslagene lægges op til strengere krav til brugen af gylle i landbruget. Det skriver Politiken, som er kommet i besiddelse af notatet.

De i alt 20 tiltag er bestilt til regeringens kommende klimaplan, lyder det i artiklen. En plan, som det understreges, fortsat kan nå at blive ændret inden lanceringen.

De lækkede forslag får positive ord med på vejen af Peter Birch Sørensen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet og formand for regeringens klimaråd:

“I sig selv bidrager hvert forslag ikke med så meget, men hvis man tager alle forslag med, kan man formentlig godt sammensætte en pakke af virkemidler, der kan levere den reduktion i udledningen af drivhusgasser frem mod 2030, som Danmark har lovet EU,” siger han til avisen.

Hverken klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), Konservative eller Liberal Alliance har ønsket at kommentere på notatet. Flere oppositionspolitikere forholder sig skeptisk til, om forslagene er tilstrækkelige. Blandt andet ønsker Radikale Venstres Martin Lidegaard (RV) en strammere kurs over for de danske landmænd. Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel tvivler på, om tiltagene er ambitiøse nok:

“Ambitionerne kan jo desværre være endnu lavere, når først forslagene har været igennem regeringens sorte sorteringsmaskine,“ siger han til Politiken.

Du kan læse hele det lækkede notat her.

Borgmestre ønsker udrejsecentre lukket
Vi drøner videre til henholdsvis Ikast-Brande Kommune og Hørsholm Kommune.

I de to kommuner, hvor landets to udrejsecentre for afviste asylcentre ligger, har borgmestrene fået nok. De ønsker begge udrejsecentrene lukket, skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Begrundelsen for ønsket om at lukke Udrejsecenter Kærshovedgård og Udrejsecenter Sjælsmark lyder, at borgerne er utrygge ved at bo i nærheden af udrejsecentrene, forklarer borgmestrene. I den jyske by Bording, som Udrejsecenter Kærshovedgård ligger i, har flere borgere sat hegn op på grund af utrygheden, og i Hørsholm er det blandt andet interne slagsmål blandt asylansøgerne og en gidselsituation, der har gjort de lokale utrygge, lyder det.

“Det fylder rigtig meget hos os, og det er mere, end hvad vores lille lokalsamfund kan klare. Derfor kæmper vi hårdt for at få det lukket,” siger borgmester i Hørsholm Kommune Morten Slotved (K) til Kristeligt Dagblad.

PLO advarer regeringen om lægemangel
Det er langt fra dømt sommerferie på det sundhedspolitiske område. I går rullede historien om, at Region Sjælland og Region Hovedstaden har takket nej til muligheden for at erstatte patientjournalsystemet Sundhedsplatformen til fordel for en anden dansk patientjournal, som flere andre regioner benytter sig af. En nyhed der nu har affødt et borgerforslag om at indføre ét samlet dansk patientjournalsystem.

Og i dag kan vi selv her på Altinget berette om, at PLO i to nye analyser fastlår, at der i 2030 vil være for få praktiserende læger ligesom der også vil blive uddannet for få.

Organisationen opfordrer derfor regeringen til at investere i uddannelsen af flere læger. Og flere end det regeringen allerede har foreslået.

Opfordringen fra PLO får positive ord med på vejen af Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann.

“Det er super positivt, at PLO bidrager aktivt med ny viden - viden som jeg ser frem til at dykke ned i,” siger hun til Altinget.

Socialdemokratiet forklarer, at de ser lægemanglen som et problem, men ønsker ikke at sætte tal på, hvor mange læger, der er behov for. “Vi vil have nok,” lyder det fra partiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Læs hele nyheden her.

Kort nyt:
Heller ikke det socialpolitiske område eller fiskeripolitikken står stille her i sommerheden.

Socialdemokratiet foreslår, at alle kommuner skal have et decideret behandlingstilbud til børn, der lider af angst. Det skriver TV 2, der for nylig har dokumenteret, at hver fjerde af landets kommuner ikke kan tilbyde et behandlingstilbud til børn med angst. Den nyhed kan du dykke yderligere ned i her.

Og i Nordsøen modarbejder Danmark tyskernes forsøg på at beskytte havnaturen i fem udvalgte havområder. Information har fået adgang til dokumenter, der viser, hvordan danske myndigheder ikke vil opfylde tyskernes krav om at begrænse eller undgå garnfiskeri i de fem udvalgte havområder for at beskytte havnaturen. Uoverensstemmelserne har fået naturbevaringsordføreren for partiet De Grønne, Steffi Lemke, til at tage sagen op i Forbundsdagen, skriver Information.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00