Dagens overblik: Lander der forlig om medier eller energi i dag?

POLITISK OVERBLIK: Regeringen åbner for flere havvindmølleparker i de afsluttende energiforhandlinger, Mette Bock forhandler medieaftale, og Uffe Elbæk kan blive tvunget til at vælge side. Få overblik over morgenens nyheder.

Hvis energiaftalen og medieaftalen skal lande før sommerferien, er det ved at være oppe over. Finansminister Kristian Jensen (V) og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) forhandler videre med Folketingets partier om en energiaftale i dag, og Mette Bock (LA) får DF på besøg i sit kulturministerium.
Hvis energiaftalen og medieaftalen skal lande før sommerferien, er det ved at være oppe over. Finansminister Kristian Jensen (V) og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) forhandler videre med Folketingets partier om en energiaftale i dag, og Mette Bock (LA) får DF på besøg i sit kulturministerium.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Så er det næstsidste arbejdsdag, før der står ferie i kalenderen for mange af Christiansborgs politikere. Det betyder også, at der er pres på regeringen for at få landet de vigtige aftaler om henholdsvis fremtidens energi og medierne i Danmark.

Lad os starte med det, før du får et kort rids af resten af denne morgens nyheder i dansk politik.

Finansminister Kristian Jensen åbnede onsdag for, at regeringen kan imødekomme oppositionen på kravet om mere end én havvindmøllepark. Det skriver blandt andre Altinget.

"Hvis man skal nå en aftale, skal man også være i stand til at imødekomme nogle af ønskerne fra andre partier. Og vi ved, der er et bredt ønske om mere havvind i Danmark. Det er vi klar til at diskutere med partierne," sagde Jensen på vej ind til forhandlingerne.

Han lukkede og slukkede klokken 23 onsdag aften, og forhandlingerne fortsætter i dag. Læs mere her.

Medieforhandlinger uden bagkant
Kulturminister Mette Bock (LA) er også under mere end almindeligt pres for at lande den medieaftale, som har vist sig meget svær at få på plads.

Alle røde partier er ude af forhandlingerne, fordi regeringen og DF ikke vil genåbne deres aftale om blandt andet at skære 20 procent i DR, som er en forudsætning for at være med i resten af medieaftalen. Forløbet har fået meget kritik.

I dag mødes regeringspartierne med Dansk Folkeparti klokken 10 i Kulturministeriet, og der er ikke sat noget sluttidspunkt på.

Elbæk kan blive tvunget til at vælge side
Vi er heller ikke færdige med at diskutere Uffe Elbæks (ALT) melding om, at han nægter at pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke som statsminister, men i stedet går efter posten selv. En melding, som Løkke i går kaldte ”crazy” ifølge DR.

Der har været en del forvirring om, hvad der så egentlig vil ske, når der skal dannes en regering efter næste valg.

Altinget har derfor talt med to eksperter, som forklarer, at Elbæk i praksis kan blive tvunget til at vælge side – også selv om han står helt stille uden at sige noget. Det kan ske, hvis Lars Løkke Rasmussen bliver siddende som statsminister, fordi Mette Frederiksen (S) ikke kan få et flertal bag sig uden Alternativet.

”Jeg tror, rød blok vil udstede et mistillidsvotum, og så må Alternativet tage stilling til, om de vil stemme for eller imod det. I praksis betyder det, at de bliver nødt til at tage stilling til, hvorvidt de vil være parlamentarisk grundlag for en borgerlig regering eller ej,” siger lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet Johannes Andersen.

Læs mere om eksperternes udlægning af de forskellige scenarier her.

Læs også

Ole Birk vil alligevel undersøge togforbindelse over Kattegat
Måske kan du i fremtiden komme med toget fra Aarhus til København på en time. Transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil nemlig nu alligevel have en nærmere undersøgelse af en kombineret bil- og togbro over Kattegat. Det afviste han ellers i foråret med den begrundelse, at det bliver for dyrt for statskassen.

Dengang nedsatte Birk Olesen derfor en arbejdsgruppe, som kun skulle belyse mulighederne for en ren bilbro.

”(...) i lyset af den store interesse for en fast Kattegatforbindelse har jeg bedt Vejdirektoratet om at udvide den igangværende analyse med opdaterede beregninger af en kombineret vej- og baneforbindelse,” skriver ministeren blandt andet til Politiken.

Udmeldingen kommer, efter at Politiken har fortalt, at en eller flere danske pensionskasser er interesseret i at finansiere byggeri af en bro med både veje og jernbaneskinner.

Det sker i dag

  • 10.00 Medieforhandlinger
    Kulturminister Mette Bock (LA) leder forhandlingerne om en medieaftale med DF i Kulturministeriet.

  • 14.00 EU-topmøde om migration og asyl
    I dag begynder det store topmøde i Bruxelles mellem EU’s stats- og regeringschefer, som skal diskutere store stridspunkter som migration, Brexit og reformer af eurozonen. Mødet fortsætter fredag.

  • Energiforhandlinger
    Regeringen forhandler videre med Folketingets partier om en energiaftale.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00