Dagens overblik: Langt flere bliver henvist til privathospitaler

Markant flere spørger Børns Vilkår om hjælp til erstatningssager for omsorgssvigt. EU skal undersøge, om minusrenter er lovlige. Og antal henvisninger til privathospitaler slår rekord. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til ugens sidste korte nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi begynder med torsdagens afhøring i Minkkommissionen.

Her kom der nemlig en ny stribe sms’er frem fra Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen. Beskederne viser, at departementschefen pressede på for at få eksperter og myndigheder til offentligt at støtte regeringens beslutning om minkaflivningerne. 

Blandt andet skrev hun til Sundhedsministeriets daværende departementschef, Per Okkels, at SSI-direktør Kåre Mølbak agerede som en ”fej kujon”, fordi han ikke offentligt tog tilstrækkeligt ansvar for beslutningen om at aflive alle mink. Regeringen traf nemlig beslutningen på baggrund af Mølbaks ”klare” risikovurdering, lød det.

I Politiken kritiserer både Venstre og Konservative Barbara Bertelsens for at bevæge sig i et bekymrende grænseland mellem politik og embedsværk og for at lægge pres på sundhedsmyndighederne.

”Hun går alt for langt. Det er helt vildt, at Barbara Bertelsen mener, at hun kan tillade sig at bestemme, hvad myndighedspersoner skal udtale til offentligheden,” siger Konservatives Rasmus Jarlov til avisen.

Barbara Bertelsen er ikke selv blevet afhørt om de konkrete sms’er, så vi kender ikke hendes forklaring. Læs om torsdagens afhøring i Altinget her. 

Få det fulde overblik over alle afhøringsdage her. 

Nu skal folketingsmedlemmer dokumentere sygdom ved sygeorlov
Folketingsmedlemmer skal fremover dokumentere årsagen til deres sygeorlov overfor deres egne gruppeformænd, der skal vurdere og godkende dokumentationen.

Det er konklusionen, efter at alle Folketingets partier har tilsluttet sig en ny beretning fra Udvalget for Forretningsordenen.

Tidligere skulle folketingsmedlemmer meddele deres orlov til formanden for Folketinget. Uden noget krav om dokumentation.

Og den praksis har flere gange givet anledning til ilter debat om folketingsmedlemmernes arbejdsvilkår. Særligt i de tilfælde, hvor medlemmer har taget orlov efter kritik i medierne.

”Vi har som udgangspunkt ingen grund til at betvivle, at medlemmer er syge, når de anmoder om at få sygeorlov. Men vi synes, det giver mening at indføre retningslinjer, der minder om dem, som gælder bredt på arbejdsmarkedet,” skriver Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), i en pressemeddelelse.

Markant flere spørger Børns Vilkår om hjælp til erstatningssager for omsorgssvigt
To år efter statsministerens officielle undskyldning til Godhavnsdrengene har Børns Vilkår oplevet en stor stigning i antallet af personer, der efterspørger hjælp til at søge om erstatning for omsorgssvigt på børnehjem. Det skriver Altinget.

En oversigt fra børneorganisationen viser, at de alene i år har modtaget 150 henvendelser fra personer, der ønsker hjælp til at søge økonomisk erstatning i lignende sager. Det er 90 flere end året før. 

Børns Vilkår foreslår, at der oprettes en særskilt erstatningsnævn, hvor sager af nyere dato kan behandles langt hurtigere og mere skånsomt, end det er tilfældet i det almindelige retssystem.

Derudover bør der oprettes en fond, som udbetaler godtgørelser for de ældre sager, som allerede er dokumenteret i omfattende rapporter, lyder det.

På Christiansborg er SF og EL åbne for løsninger, der kan lette sagsbehandlingen for dem, der søger hjælp til at rejse erstatningskrav mod staten.

“Vi er umiddelbart åbne over for at finde en mere smidig model. Også set i lyset af, at dem, der allerede har fået tilkendt erstatning, har fået det i et forlig med staten og netop uden en lang og tung retssag. Det skylder vi også dem, der har sammenlignelige sager,” siger SF’s socialordfører, Trine Torp

EU skal undersøge, om minusrenter er lovlige
Torsdag kom det frem, at Forbrugerombudsmandens jurister sår tvivl om lovligheden af negative renter.

Finanstilsynet blåstemplede dem ellers for snart to år siden, men vil nu alligevel have EU-Kommission til at vurdere spørgsmålet, skriver TV 2.

Og det får nu SF, Enhedslisten og Dansk Folkepart til at kræve en redegørelse af forløbet fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

”Det er stærkt utilfredsstillende, at Finanstilsynet først nu kontakter EU-Kommissionen for en juridisk vurdering,” siger erhvervsordfører Rune Lund (EL) til TV 2.

Antal henvisninger til privathospitaler slår rekord

Presset på de danske sygehuse som følge af corona og mangel på sygeplejersker har betydet, at der i år er sat rekord for antallet af patienter, der er blevet henvist til et privathospital. Det skriver Berlingske på baggrund af nye tal fra regionerne.

117.647 patienter blev i årets første ni måneder henvist til et privathospital. Det er en stigning på 36 procent sammenlignet med året forinden. Alene i Region hovedstaden er der henvist knap 66.000 patienter til privathospitaler.

Tallene er dermed også højere end i 2019, før coronakrisen ramte. Her blev omkring 6200 patienter ifølge Berlingske henvist til det private.

”Vi står i en situation med personalemangel og efterveerne efter sygeplejerskekonflikten, som skaber lange ventelister. Derfor er det godt, at vi bruger den samlede kapacitet i sundhedsvæsenet,” siger Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, til avisen.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Minkkommissionen holder afhøringer
     
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Torp

Fhv. MF (SF), fhv. medlem af Folketingets Præsidium
cand.psyk. (Københavns Uni. 2000)

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

0:000:00