Dagens overblik: Løkke gør status, og V-ordfører er skiftet ud

POLITISK OVERBLIK: Venstre har i al ubemærkethed skiftet en ordfører ud efter penibel sag, Britt Bager (V) får debut som politisk ordfører, og Løkke gør status på rigets tilstand i sin morgentale ved Folketingets afslutningsdebat. Her får du dagens nyhedsoverblik.

Foto: Thomas lekfeldt/Ritzau scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, og velkommen til en hurtig gennemgang af, hvad der rører sig i dansk politik denne onsdag.

Og det bliver en stor onsdag på Christiansborg i dag, hvor politikerne runder folketingsåret af med en maratondebat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er på talerstolen allerede fra klokken 8 – en time tidligere end sidste år – og her har han en time til at gøre rede for, hvordan det går for Danmark både i forhold til indenrigs- og udenrigspolitik.

Derefter er de andre partiers ledere eller politiske ordførere skiftevis på talerstolen, og debatten forventes at vare til langt ud på aftenen.

Du kan følge det hele live hos Altinget i artiklen her – der er både video og løbende opdatering om de vigtigste budskaber og ordvekslinger mellem politikerne.

Hvis du synes, det hele er lidt uoverskueligt, så læs vores kommentator Erik Holsteins guide til, hvad der bliver særlig interessant at holde øje med i dagens debat. Det gør blandt andre Venstres helt nye politiske ordfører, Britt Bager, som skal til sin første rigtige eksamen.

Læs også

Regeringen vil fordoble straffen for at sige nej til et job
Regeringen vil fordoble karantæneperioden for dem, der selv siger deres job op, og for de arbejdsløse, der siger nej til et jobtilbud. Så man fremover skal gå i seks uger uden dagpenge mod hidtil tre uger.

Og den vil sænke kriterierne for, hvornår man bliver erklæret jobparat, så flere end 20.000 kontanthjælpsmodtagere kommer i målrettede forløb, der sluser dem ind på arbejdsmarkedet.

De er blandt de 20 initiativer, regeringen nu vil søsætte for at få mere arbejdskraft ud på det buldrende marked. Det skriver flere medier, blandt andre Jyllands-Posten og TV 2.

”Jeg synes, vi har sat barren for højt i forhold til, hvad man skal opfylde for at blive erklæret jobparat,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til TV 2.

Find alle initiativerne hos Beskæftigelsesministeriet her.

Vismænd: Let foden fra speederen
Planen om at få flere ud på arbejdsmarkedet kom sent tirsdag, efter at de økonomiske vismænd havde fremlagt deres halvårlige rapport.

Den viste, at det går godt for dansk økonomi, og Berlingske skriver i dag, at hvis man fortsætter kursen, kan der blive 20 milliarder kroner i overskud på statsbudgettet til om en generations tid. Penge, der til den tid kan bruges på skattelettelser eller offentligt forbrug. Det er især den hævede pensionsalder, der kommer til at skæppe godt i kassen.

Men vismændene opfordrede også politikerne til at bremse op i forhold til, hvor mange penge man hælder ud til danskerne lige nu – ellers risikerer man, at der kommer for meget tryk på økonomien, så fremgangen vender. Det kan for eksempel ske, hvis der ikke er nok mennesker til at passe de mange ledige job.

"Der meldes fra mange sider om mangel på arbejdskraft. Selv om vi endnu er relativt langt fra situationen i midten af 00'erne, hvor arbejdsmarkedet var rødglødende, er der grund til agtpågivenhed," sagde overvismand Michael Svarer. Få overblik over vismændenes hovedpointer hos Altinget her.

Og der kom regeringens 20 initiativer ind i billedet.

V skifter fiskeriordfører ud efter kvotekongesag
Mens Venstre i den seneste tid har meldt ud om forskellige omrokeringer i folketingsgruppen, er partiet gået stille med dørene om en anden udskiftning. Venstres post som fiskeriordfører er blevet taget fra Thomas Danielsen og givet til Erling Bonnesen, men intet er blevet meldt offentligt ud.

Det skriver Ekstra Bladet, som sidste forår kunne afsløre, at Danielsens private firma fik et stort pengebeløb af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen – en af de såkaldte kvotekonger. Værdien af politikerens investering blev mangedoblet på lidt over en måned.

”Erling overtog i forbindelse med Thomas’ barsel, hvorefter der kom lidt uro på området,” siger tidligere gruppeformand Søren Gade (V) til Ekstra Bladet.

Mens Thomas Danielsen var på barsel, skrev Ekstra Bladet om Lars Løkkes gratis ophold i John-Anker Hametner Larsens sommerhus i Skagen.

Pape vil nu diskutere Tibet-sag med partier
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) inviterer nu Folketingets partier til møde for at diskutere, hvad der videre skal ske i sagen om slettede e-mails i forbindelse med Tibetkommissionens undersøgelse.

Det skriver han på Facebook.

Tibetkommissionens opgave var at finde ud af, hvem der gav en ulovlig ordre om at forhindre fredelige demonstranter i at vise sig for højtstående kinesere på statsbesøg i København.

Det lykkedes ikke kommissionen at placere et ansvar. Men for nylig har DR afsløret, at kommissionen ikke fik adgang til en lang række e-mails fra politiet og Udenrigsministeriet.

Det sker i dag

  • Klokken 8. Møde i folketingssalen med afslutningsdebat.

  • Klokken 12. Europa-Parlamentet stemmer om en årsrapport om manglerne ved gennemførelsen af Schengen-reglerne, hvor de ventes at fordømme de mange midlertidige grænsekontroller.

  • Klokken 20. Dansk Folkepartis kreds i Fredensborg vælger på et opstillingsmøde sin kandidat til Folketinget. Morten Messerschmidt stiller op.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00