Dagens overblik: Løkke og Trump til topmøde - Europa skal "være den voksne i klassen"

POLITISK OVERBLIK: Løkke skriver om Twitter-diplomati, Trump har givet den første skideballe til et Nato-land, og Slagelse-borgmester mener ikke, der er noget at komme efter. Her er dagens nyhedspluk.

Så er vi klar med et overblik over de vigtigste politiske nyheder denne onsdag.

Den altoverskyggende begivenhed i dag er Nato-topmødet, hvor lederne af de 29 medlemslande mødes i Bruxelles.

Den amerikanske præsident Trump forventes at tale med store bogstaver om, at alle andre end USA bruger for lille en del af deres budgetter på forsvaret. Og han har allerede lagt ud med en røffel til Tyskland over morgenmaden, skriver DR.

Han kaldte tyskerne for "fange af Rusland" og kritiserede blandt andet, at Tyskland er fortaler for konstruktionen af den russiske gasledning Nordstream2, mens USA og flere EU-lande er imod den.

Løkke: Twitter-diplomatiet lever
I dagens anledning har statsminister Løkke en kronik i Berlingske om Danmarks og Europas rolle i en ustabil verden med et aggressivt Rusland, et fattigt kontinent mod syd og et Kina, som vokser i styrke.

"Verden har brug for et stærkt Europa, som både har vilje og tyngde til at gå forrest og vise vejen, og som – ja, undskyld mig – kan være den voksne i klassen på den internationale scene," skriver Løkke blandt andet.

Find kronikken her.

De danske ministre Lars Løkke Rasmussen, Claus Hjort Frederiksen og Anders Samuelsen er også ankommet til Bruxelles, og de nåede at sende dette tweet ud på vejen.

Her på Altinget klæder vi dig på med blandt andet denne analyse af, hvad der er på spil på topmødet. Det er ekspert i sikkerhedspolitik Mikkel Vedby Rasmussen, der står bag.

Dyrby om søgsmål: Det holder mig ikke søvnløs
Der er også stadig gang i det kommunale Danmark. I hvert fald i Slagelse.

I dag melder borgmesteren, at han ikke får ødelagt sin sommerferie af, at det blå mindretal i byrådet nu vil lægge sag an mod ham og hans gruppe. Det siger John Dyrby Paulsen (S) til Altinget dagen efter, at Venstre, DF og Radikale i byrådet meldte ud, at de vil hive flertallet i retten.

"Det er ikke noget, der får mig til at ligge vågen om natten. Der er ikke noget som helst at komme efter. De har ikke nogen sag, men de har ret til at forsøge at få deres vilje igennem via domstolen,” siger Dyrby.

Sagen handler om, at borgmesterens gruppe i marts annullerede nogle ændringer i kommunens udvalgsstruktur og fordelingen af udvalgsposter. På den måde fratog man mindretallet indflydelse i byrådet, og det foregik på ulovlig vis, fordi der lå politiske og personlige bevæggrunde bag, mener mindretallet.

Ole Birk vil presse flyselskaber til at hoste op med kompensation
Er du på vej på sommerferie, men må vente mere end tre timer på et forsinket fly, kan du som passager have ret til økonomisk kompensation på op til 4.500 kroner. Men det kan være meget svært at få flyselskabet til at hoste op med pengene, har kritikken lydt fra Forbrugerrådet Tænk.

Og det vil transportminister Ole Birk Olesen (LA) nu gøre noget ved, skriver JP.

Han har oplyst, at han har bedt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om at ændre dets praksis på området, så flyselskaberne i højere grad kan blive retsforfulgt og få bøder, hvis de ikke umiddelbart udbetaler den kompensation, som de er forpligtet til.

Forrige artikel Slagelse-borgmester svarer på anklager i søgsmål: De har ikke nogen sag Slagelse-borgmester svarer på anklager i søgsmål: De har ikke nogen sag Næste artikel Københavns Universitet mest effektive til at hente EU-støtte på hele kontinentet Københavns Universitet mest effektive til at hente EU-støtte på hele kontinentet