Dagens overblik: Mai Villadsen går til angreb på Radikale

Socialdemokratiet har langt fra nået sit valgløfte om 1.000 flere sygeplejersker. Der er nye detaljer i FE-sagen. Og så kritiserer Mai Villadsen Radikale for måske at koste rød blok magten. Få dagens overblik her.

Radikales trussel om mistillid til regeringen kan koste rød blok sejren, lyder det nu fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.
Radikales trussel om mistillid til regeringen kan koste rød blok sejren, lyder det nu fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Godmorgen og velkommen til endnu et kort overblik over dagens vigtigste nyheder.

Vi skal forbi et nyt forslag fra EU-Kommissionen, Socialdemokratiets valgløfte om 1.000 flere sygeplejersker, nyt i FE-sagen og et hårdt angreb fra et af regeringens støttepartier.

Men vi lægger ud med psykiatriforhandlingerne, hvor partierne mødtes igen i den her uge, efter sundhedsminister Magnus Heunicke for et par uger siden var blevet ”sendt hjem med lektier”. 

I et interview med Altinget fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke nu, at der ikke bliver ikke afsat penge til, at alle dele af den kommende og længe ventede tiårsplan for psykiatrien kan løftes fra dag ét.

I stedet går regeringen efter en aftale, der forpligter kommende regeringer til løbende at finde de penge, der skal til for at indfri målsætningerne fra planen, lyder det fra Magnus Heunicke.

Du kan læse hele Altingets interview med sundhedsministeren her.

Læs også

EU-indgreb skal dæmpe stigende energipriser

Der er udsigt til endnu et dramatisk møde, når EU’s energiministre fredag mødes for at diskutere EU-Kommissionens forslag til hurtigt at dæmme op for de galoperende energipriser, der allerede nu gør store indhug i europæernes pengepung.

Onsdag præsenterede EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, nemlig fem markante indgreb, hvor der blandt andet bliver lagt op til at lægge loft over, hvor meget energiselskaber må tjene på krisen.

Læs meget mere om det lige her hos Altinget.

Langt til Mette Frederiksen løfte om 1000 sygeplejersker

Før, under og efter valgkampen i 2019 lovede Socialdemokratiet, at der ville blive ansat 1.000 flere sygeplejersker. Nu gør Jyllands-Posten status på det valgløfte.

Og det er foreløbigt langtfra sket, viser research, som Jyllands-Posten har lavet. Ser man på nogle af de nyeste tal, er det faktisk gået den modsatte vej.

Læs hele Jyllands-Postens historie, hvor også sundhedsminister Magnus Heunicke kommenterer på udviklingen, her.

Nye detaljer i FE-sagen

Vi fortsætter hos Berlingske, der endnu en gang kan bringe nyt i den såkaldte FE-sag, hvor Lars Findsen fortsat er sigtet for at have lækket højt klassificerede oplysninger.

FE-chef Lars Findsen har tidligere fortalt, hvordan han er ”dybt krænket” over, at der angiveligt er blevet delt private, intime oplysninger om ham på de fortrolige orienteringer, som udvalgte politikere har deltaget i.

Og nu kan Berlingske så beskrive, hvad det skulle være for nogle private oplysninger, som der er tale om. Ifølge Berlingske delte den øverste chef for Politiets Efterretningstjeneste, Finn Borch Andersen, blandt andet oplysninger med toppolitikerne om, at S/M indgår som en del af Lars Findsens sexliv.

Det er helt uhørt, lyder det fra flere eksperter, mens Finn Borch Andersen afviser at have videregivet oplysninger, der ikke er relevante og saglige.

Du kan læse hele Berlingskes artikel her.

Mai Villadsen tordner mod Radikale

Vi runder denne torsdags overblik af med endnu en historie fra dagens udgave af Berlingske.

Her angriber Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, nu Radikale og partiets trussel om at vælte regeringen med et mistillidsvotum, hvis ikke statsminister Mette Frederiksen har udskrevet valg inden Folketingets åbning i begyndelsen af oktober.

Den radikale trussel er nemlig ikke alene dum og meningsløs. Den er decideret farlig og risikerer at koste rød blok magten i Danmark, lyder det fra Mai Villadsen i Berlingske.

Du kan læse hele interviewet med Mai Villadsen hos Berlingske her.

Det sker i dag:

  • Der bliver afholdt Ungdommens Folkemøde i Valbyparken i København.
  • Udenrigsminister Jeppe Kofod og udenrigsordførerne fra Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Nye Borgerlige besøger det danske troppebidrag i Letland.
  • Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen deltager i et officielt G20-møde i Indonesien.
  • Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad er i Rwanda, hvor han blandt andet skal besøge flygtningelejren Nyabiheke Refugee Camp. Fredag kommer også minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen til Rwanda.
  • Forsvarsminister Morten Bødskov deltager i et møde med Ukraine-allierede på Ramstein Air Base i Tyskland.
  • 09.00: Der er møde i Folketingssalen, hvor regeringens udspil til næste års finanslov skal førstebehandles.
  • 9.30: Transportminister Trine Bramsen og miljøminister Lea Wermelin skal i samråd om kritikken af beregningsgrundlaget for miljøkonsekvensvurderingen i forbindelse med anlæggelse af Lynetteholmen.
  • 14.00: Regeringen holder pressemøde i Eigtveds Pakhus i København om forsyningssituationen på energi. På pressemødet deltager klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, erhvervsminister Simon Kollerup, skatteminister Jeppe Bruus og direktør for Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00